Koncert

Liliomillatban úszó csoda volt az Evermind akusztikus Nirvana-estje

A debreceni Evermind zenekar a korábbi hangos Nirvana-dalok előadása helyett nemrég az ikonikus Unplugged in New York koncertalbum dalait vitte színpadra.

A debreceni Evermind zenekar Nirvana-dalokat játszik. Ezt nem nehéz kitalálni. Ahogyan azt sem, hogy kedvelik Kurt Cobain dalait. Sőt, szerintem rajonganak a szerzeményeiért. Mivel ezzel hasonlóképp vagyok én is, idén márciusban meglestem őket egy próbán. Akkor a zajos dalokat játszották, a ”sztenderd” műsoruk elemeit. Mert ugye a Nirvana kapcsán lehet ilyet is meg olyat is. Egy szép októberi napon azonban a csendes dalokat vették elő. Ez volt életem első igazi Evermind-koncertje.  Mert azt most ne vegyük figyelembe, amikor csak nekem játszottak a pincében. Koncertbeszámoló.

Annak ellenére, hogy a zenészek rutinosan püfölik és tépik hangszereiket, ha kiabálós Nirvana-dalokat kell játszani, ettől az estétől szerintem kicsit tartottak. Az, hogy hetekkel előtte elkelt minden jegy, még nagyobb nyomást tett rájuk. Anno Cobain is aggódott az Unplugged-koncertjük kapcsán, nem tudta, hogy vannak-e ahhoz elég jók, hogy csendes, intim környezetben ne nyüzsögjenek hibáktól, a dalok működjenek, nem rontsanak el semmit. Megértem. Rajtuk akkor óriási nyomás és teher volt, nagyobb, mint amit el tudunk képzelni. Nekik végül az a fellépés (még) remekül sikerült, így ezt jósoltam a hajdú-bihari Nirvana tribute formációnak is. Már most lelövöm a csattanót: nem tévedtem.

Az Incognito az eredeti Unplugged-felvétel után pár évvel, 1997-ben nyitott meg az Óvárosban, egy régi cívisházban. Pult és a belső berendezés fáinak nagy része a már 1944 óta nem létező debreceni István Gőzmalomból kerültek át a házba. Ennél találni sem lehetett volna jobb, szebb, meghittebb, autentikusabb környezetet. A srácok azonban nem álltak meg itt. A dobfelszerelés mögött látható vöröses, bordós függöny, a gyertyák és a rengeteg friss, illatos liliom hihetetlen atomszférát teremtett. Ez nagyban segített a közönségnek is áthangolódni, átszellemülni: ez nem egy ”sima” koncert lesz, még csak nem is egy ”sima akusztikus”. Azonban annyira ügyeltek az autentikusságra, hogy még ennél is tovább mentek: fellépőruháik is hajaztak az 1993 novembere óta ismertekre, ráadásul négytagú formáció most is kibővült egy csellistával, valamint három dal erejéig egy plusz gitárossal (a Nirvana az ominózus Meat Puppets-blokkjában két gitárost invitált a színpadra, de ezt elnézzük most).

Tudtam jól, hogy nagyon készülnek, de azt még álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire figyelni fognak életük első unplugged-koncertjén a részletekre. Jó ilyet megtapasztalni. Aztán ahogy elkezdődött az előadás, még tudták fokozni mindezt. Nem a megszokott About a Girl volt a kezdő tétel, hanem a Serve the Servants, ami az In Utero album nyitódala és zenekari felállásban a Nirvana nem játszotta azt soha akusztikus hangszerelésben. Halk megjegyzés: az említett próbatermi zenélésen épp ezt játszották el nekem először, szóval szépen körbeértünk.

Ezután azért jött a „Good evening” kezdetű klasszikus mondat, amelyet Balogh István frontember beépített a műsorban. Ehhez hasonló többször is előfordult az este folyamán, de nem használta az összes Cobain-mondatot, amit szerintem kifejezetten jól csinált, jól ráérzett az arányokra.

A tökéletesen eljátszott Unplugged műsor után még ráadást is kaptunk, így az Unplugged in Debrecen névre keresztelt program valóban több volt, mint a koncertalbumként is ismert felvétel 14 dala. Sokkal több. Nem is számszerűen, hanem élményben. Számomra ez egy rendkívül meghatározó felvétel / kiadvány, ami velem van több, mint 20 éve. Ahogy Dave Grohl fogalmazott annak kapcsán, hogy miért nem játszik soha a Foo Fighters Nirvana-dalokat: sacred ground. Szent föld. Nem egy olyan dalcsokor maradt hátra nekünk, amelyhez bárki hozzá tud nyúlni. Érteni, érezni kell. Az Evermind pedig mindenki legnagyobb szerencséjére épp ezt tette október 9-én. Érette, érezte. Mi meg hálásak vagyunk ezért.

Bár egyelőre nincs tervben az este megismétlése, a hangos verzió is hamarosan debütál Debrecenben, ráadásul két különlegessége is lesz a koncertnek: a debreceni DEMKI Ifjúsági Ház és a Hangfoglalópont Debrecen jóvoltából a koncert ingyenes lesz, ráadásul a legendás, nemrég felújított és újra üzembe állított Delta Moziban kerül megrendezésre. Részletek ITT.

hirdetés