Koncert

Szivák X Wagner: „Ez egy szerelem projekt!”

Lorde, Solar Power

A Cloud9+ énekese, Szivák Zsolt és a Wellhello billentyűse, Wagner Emil összeállt és létrejött egy igazi szerelem projekt, a Szivák X Wagner formáció. A Youtube-on már számos cover és mashup videójuk megtalálható, sőt tavaly novemberben debütált első közös daluk Egy életen át címmel. Ezt követte az áprilisban megjelent Régi-régi dal klippel együtt. A Szivák X Wagner formációt legközelebb május 15-én az Instantban hallhatjátok élőben. Addig is olvassátok el, a srácokkal készült interjút!

Mikor találkoztatok és hogy alakult ki a Szivák X Wagner formáció?

Zsolti: Mikor elkezdtem szólóban akusztikozni már akkor is nagyon régen barátok voltunk Emillel. Jártam a koncertjeire és másfél évvel ezelőtt úgy gondoltam, hogy tök jó lenne együtt zenélnénk. Kíváncsi voltam, hogy fog működni, milyen lesz. Már nagyon régóta dumáltuk, hogy próbáljuk ki, tök jó lehet egy ilyen duó formáció. Az első koncertünk, ami a GMK-ban volt talán, óriási siker lett, tök jó hangulata volt és zseniális lett az egész. Azóta megmaradt ez a formáció.

[caption id="attachment_5647" align="alignnone" width="960"] Fotó: Szivák X Wagner FB[/caption]

Emil te is több zenekarban is játszol, mennyire lehet ezeket a projekteket összeegyeztetni?

Emil: Nem nehéz annyira. A fő zenekar az mindenképpen a Wellhello, ott billentyűzöm és ehhez igazítok minden mást. A duóformációnak is az a lényege, hogy amennyiben Zsolti nem játszik a Cloud9+-szal és én sem a Wellhelloval akkor elvállalunk felkéréseket és szervezünk is saját koncertet. Próbájuk úgy szervezni, hogy ne legyen abban az időpontban egyikőnknek se koncertje. Nagyjából ugyanígy működik a többi is: Marge-ot és Dallos Bogit kísérem akusztikban, Stahl Barbival (Babé Sila) szoktam néha játszani illetve van még egy-két különböző projekt. Ott is nyilván akkor van koncert, ha a Wellhelloval nem ütközik.

A Szivák X Wagner formáció stílusa más, mint amit a Cloud9+-szal vagy a Wellhelloval csináltok. Honnan jött ez a zenei stílus?

Zsolti: Igazából nem is tudnám bekategorizálni, hogy milyen stílusú az, amit csinálunk. Ez egy szerelem projekt. Ami épp eszünkbe jut, azt csináljuk és nem gondolkozunk azon, hogy milyen a szám. Mindig vagy az Emil imádja vagy én. Megcsináljuk a számot, a hangszerelést és előadjuk. Szóval nem szokott ilyen nagy filózás lenni, hogy mit adjunk elő. Nyilván más mindkettőnknek az anyahajója, más a koncepció is. De ez inkább bensőségesebb.

[caption id="attachment_5648" align="alignnone" width="960"] Fotó: Szivák X Wagner FB[/caption]

Mennyire tudjátok átkonvertálni a Wellhello és a Cloud9+ sikerét ebbe a projektbe? A közönségben van átfedés?

Zsolti: Abszolút van átfedés, úgyhogy, aki bármelyik másik zenekarunkat szereti az lejön a koncertre és megnézi. De tök más érzéseket kap, mert tudatosan nem is játszunk Wellhello, meg Cloud9+ számokat.

Emil: Másfél éve, amikor elkezdtünk együtt koncertezni, akkor még nem voltak saját dalok, de nyilván Zsoltit a Cloud9+-hoz, engem pedig a Wellhellohoz kötöttek főleg. Így aki emiatt jött le a koncertre teljesen más élményt kapott. Mindenki el tudja dönteni, hogy tetszik-e, amit koncertélményként kap tőlünk. Ha nem, akkor nyilván nem jön többet. De hála az égnek azt látjuk, hogy egyre többen járnak a koncertekre és nagyon átjön ez az örömzenélés és ezt meg is akarjuk annak tartani.

[caption id="attachment_5642" align="alignnone" width="960"] Fotó: Szivák X Wagner FB[/caption]

Úgy tudom, hogy nagyon sok hangszeren játszol. Mikor csöppentél bele ebbe a zenei világba?

Emil: Ötéves korom óta zenélek. Nagyon sokáig hegedültem, utána jött a gitár, a basszusgitár, a dob, meg zongora. Igazából erre a projektre lett ukulele, kázú, loop pedál (amire loopokat lehet föltenni), amihez hangszerelést nyomunk. Van otthon még pár hangszer, amit nem lőttünk el, na de majd a jövőben!

Legújabb dalotokhoz, a Régi-régi dalhoz készült az új klipetek. Mesélnétek egy kicsit a számról és a klipforgatásról!

Zsolti: Maga a szám az tényleg régi. A szöveget kb 7-8 évvel ezelőtt írtam. Volt egy olyan korszakom, amikor két-három évig egyedül eljártam kocsmázgatni dalszövegeket írtam.  Az Egy életen át volt az első szám, amit kihoztunk és utána tök jó volt, hogy van egy másik szerzemény, amihez már megvan a szöveg. Emil hozzárakta az egész zenei dolgot, a köpenyét és így lett zseniális.

Emil: A klip alapötlete az volt, hogy átadjuk autentikus, hű környezetben a dalt, úgy ahogy Zsolti megírta a szám alapját még régen. Az első ötlet az volt, hogy egy nagyon jól kinéző, régi fakocsmában vettük volna fel, nagyjából imidzs felvételekkel, szépen bevilágítva, kicsit művésziesen. De azt a kocsmát  felújították, amit kigondoltunk Temesi Ádám operatőr barátommal, és sokkal rosszabb lett, így kitaláltunk egy új helyszínt. Van egy nagyon kedves ismerősünk, aki színházban dolgozik és tudott nekünk segíteni, úgyhogy végül a kolibri színházban forgattuk le. A koncepció az volt, hogy nagyjából egy snittes videóklip legyen,de ebből három lett. Összeségében mindannyian szeretjük.

[caption id="attachment_5649" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Szivák X Wagner FB[/caption]

Mi a célotok ezzel a formációval?

Emil: Nincsenek nagyon konkrét tervek. Igazából szeretnénk jó és minőségi örömzenét csinálni. Egy nagylemez van előttünk, amit szeretnénk elkészíteni Zsoltival, de nincsenek nagyszínpados tervek. Alakul, ahogy alakul.

Hirdetés