Koncert

TELTHÁZAS ÜNNEP AZ ARÉNÁBAN - Ilyen volt a Kowalsky meg a Vega

nincs kép


Tizenkétezer ember, teltház, meghatódott zenészek, mámorban úszó közönség, különleges fénytechnika, lélekemelő pillanatok, közös ugrálás, éneklés és táncolás, lelki kapcsolat. Ha néhány szóban kellene jellemeznem, a Kowalsky meg a Vega 15 éves jubileumi koncertjét, talán ezeket a motívumokat emelném ki.  Ám ez még mind nagyon kevés ahhoz, hogy visszaadja ennek a különleges februári éjszakának a valódi varázsát.

Egy varázslatos pillanat, attól olyan izgalmas és emlékezetes, hogy csak egyszer történik meg az életünkben, és ezt már abban a pillanatban tudjuk, amikor megéljük. Egy pillanat, amikor a torkodban dobog a szíved, és megszűnik minden más a világon. Ott vagy a jelenben, nem érdekel mi volt az előző percben, vagy mi lesz a következőben, csak amit éppen látsz, hallasz és érzel. Itt vagy a Te saját, egyedi, megismételhetetlen varázslatos pillanatodban, és teljesen átadod magad neki. Ez már önmagában leírhatatlan érzés, de az, amikor ezt emberek ezreivel együtt éled át....arra már tényleg nincsenek szavak. A Kowalsky meg a Vega első, és nem utolsósorban teltházas Aréna koncertjén egyik varázslatos pillanat következett a másik után.

[gallery ids="4994,4991,4992,4995,4988,4996"]

Ilyen volt például, amikor tizenkétezer ember emelte magasba a telefonját, miközben felcsendültek az "Egy világon át" dallamai. Olyan volt, mintha egyszerre tizenkétezer csillag ragyogása ölelte volna körbe a Papp László Budapest Sportarénát. Eszembe jutottak róla a régi fesztiválos idők, amikor még öngyújtót használtunk arra, hogy a lassú számok alatt szentjánosbogárként világítsunk a tömegben, nem számolva azzal, hogy leégetjük vele a fél ujjunkat. Ma már másképp van. Kicsit mesterkéltebb ez a telefonos megoldás, de attól még gyönyörű. Az érzés pedig pontosan ugyanolyan, mint régen. Eggyé válsz a tömeggel, átveszed az érzéseket, a hangulatokat, a pillanatban élsz.

Persze nem ez volt az egyetlen különleges pillanata a jubileumi koncert estnek. Még el sem kezdődött az igazi show, már ért egy igazán kellemes meglepetés. Az egyszemélyes előzenekarként színpadra álló Hangácsi Márton adott akusztikus koncertet. Ezzel a produkcióval kezdték hangolni a közönséget az estére. Már ezen a ponton lehetett érezni, hogy ez valami különleges, egyszeri és megismételhetetlen lesz. Lenyűgöző volt látni egy kevésbé ismert énekest, akinek talán most először adódott alkalma arra, hogy több ezer ember előtt énekeljen. Egyedül, egy szál gitárral betöltötte ezt a hatalmas teret a zalaegerszegi fiú. Hangácsi Márton nemcsak azért volt érdekes választás Kowáék részéről, mert egyedül állt a színpadon, hanem azért is, mert ő korábban utcazenészként kereste a kenyerét. Később (2012-ben) megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai díját, majd lassan elkezdett felfelé ívelni a karrierje. Egy utcazenész fiú, aki évekig kereste az utat és a lehetőségeket, egyszer csak, egy szál magában, előzenekarként koncertet ad tizenkétezer embernek, Magyarország legnagyobb fedett koncerthelyszínén. Ez már önmagában varázslat. Néztem ezt a fiút a színpadon, hallgattam a zenéjét, mosolyogtam és közben arra gondoltam, hogy hihetetlen milyen óriási lelki ereje van.

Alig tértem magamhoz, már kezdődött is a koncert. Fél kilenckor felgyúltak a fények, megjelentek az első képek a színpad mögötti, hatalmas LED falon, dübörgött az intro a fülünkben, és a szívünk egyre gyorsabban vert. A színpadon pedig már ott is volt Kowa, Jimmy, Sóder, Tobak Dani, Robi, és Szebenyi Dani. A Még nem édennel indult a show és a tizenkétezer főt számláló tömeg egyszerre mozdult, tapsolt és ujjongott. A műsor gerincét a tavaly októberben megjelent, Kilenc című dupla album dalai alkották, de természetesen helyet kaptak a legismertebb és a legszeretettebb számok is. Nem maradhatott ki a „Nem minden szarka farka”, és az „Amilyen hülye vagy” című dal sem, hiszen ezek a nóták annak idején óriási népszerűséget hoztak a zenekarnak.  Az első két albumról azonban nem játszottak egy dalt sem, amit egy kicsit sajnáltam, hiszen egy másfél évtizedes jubileumi koncert esetében azért jó lett volna megidézni a kezdeteket is, legalább egyetlen nóta erejéig. Ettől függetlenül teljes értékű koncertet kaptunk, olyannyira, hogy utána én is, és mindenki, akivel csak beszéltem még órákig a hatása alatt volt. Varázslatos volt az egész. A fények, az emberek, a dalok, az ünnepélyes, szeretetteljes hangulat, ami körüllengte koncertet. Fantasztikus élmény volt. Kowáék az első perctől kezdve, az utolsóig, folyamatosan fent tudták tartani ezt az emelkedett, izgalmas, ünnepélyes, libabőrös hangulatot. Egyik különleges pillanat, jött a másik után.

Ilyen volt, amikor elkezdődött a koncert és lehetett látni a banda tagjainak arcán az izgalommal vegyes meghatódottságot, ilyen volt amikor Kowa, már a koncert vége felé lement a színpadról a közönség közé, ilyen volt, amikor mindenki világított a telefonjával „Egy világon át”, és ilyen volt, amikor egy gyönyörű hangú hölgy, Mogyorósi Timi meglepetés vendégként elénekelte Gary Jules, Mad World című dalának feldolgozását. A dalt hárman adták elő: Timit, a csapat legújabb tagja, Szebenyi Dani és egy krisnás szerzetes fiú kísérte, akivel annak idején Kowa szerzetestanonc volt. Lélegzetelállító produkció volt.

https://www.youtube.com/watch?v=zg2n8SIexag

Szebényi Dani nemcsak ebben a számban mutatta meg, hogy milyen tehetséges, sokoldalú művész. A repertoárban ugyanis Timi előadása után, még egy különleges feldolgozás produkció: Rag’n’Bone Man jól ismert dala, a Human is helyet kapott, amit a csapat legfrissebb tagja, Dani prezentált.

Tény, hogy különleges zenei élményt nyújtott az egész este azoknak, akik ellátogattak a koncertre, de éppen ennyire lelki feltöltődést is nyújtott az emberek számára, hiszen a Kowalsky meg a Vega egy szövegcentrikus zenekar. Pop rock stílusban, szép dallamokkal, kreatív ötletekkel állnak színpadra, de a lényeg, ami miatt kiemelkednek a tömegből, maga a dalszöveg, melyeket maga Kowalsky jegyez. Egy korábbi interjúban ő maga azt nyilatkozta, hogy „nem egy rózsaszínre festett pozitív irányultság a Kowalsky meg a Vega. Nem az akar lenni. E mögött a munkásság mögött is, a szerzők életében ugyanolyan nehézségek és ugyanolyan súlyos sötét időszakok is vannak.” Hiszem, hogy ez egy nagyon fontos gondolat, mert ebből fakad az ihlet, ebből fakad, hogy valaki hogyan képes túljutni a nehéz időkön, és a saját megéléseiből, tanulási folyamataiból, tapasztalataiból mit tud átadni másoknak. A Kowalsky meg a Vega dalok szövegei szerintem nem közhelypuffogtatásra épülnek, még csak nem is pusztán pozitív gondolatok egy csokorba szedve. Ha valaki veszi a fáradtságot és elolvassa a dalszövegeket, észreveszi, hogy a mondanivalók erősek, ütősek, sokszor fájdalmasak is, de mégis jó érzéssel töltik el az emberek szívét, mert eltemetett, meg nem élt érzéseket is felébresztenek, és utat mutatnak. A koncerten, egy már-már eufórikus állapotban ez hatványozottan igaz, erre pedig még rásegített, hogy a számok között a hatalmas kivetítőn, mindig megjelent egy-egy szó. Egy olyan érzelmi állapot (Hála, Együttérzés, Derű, Megbocsátás..stb.), ami a legjobban jellemezte a soron következő dal hangulatát.

Az óriáskivetítő egyébként nemcsak ezért volt izgalmas megoldás. A számok alatt mesterien kidolgozott grafikák jelentek meg a háttérben, sőt még néhány klipet is levetítettek, amit én korábban még nem nagyon láttam koncerteken. A különleges koncertélményt a különleges fényjáték, a projektorok, az emelkedett hangulat, a megható pillanatok, a meglepetésvendégek, és persze közönség szeretete tette igazán kerek egésszé.

Biztos vagyok benne, hogy a másfél évtizede folyamatosan koncertező, kilenc albumot megjelentetett pop rock együttes életének meghatározó csúcspontja volt ez az este, és nem kizárólag azért, mert jubileumot ünnepeltek. A zenekarnak életében most először adódott lehetősége arra, hogy koncertet adhassanak Magyarország legnagyobb fedett koncerthelyszínén, ami azért kockázatos vállalkozás. Biztos, hogy voltak néhányan, akik azt gondolták, hogy egy magyar zenekar nem tudja megtölteni az Arénát, de erre a Tankcsapda után, most a Kowalsky meg a Vega is rácáfolt.

Suri Andi Fotók: Petró Adrienn

Setlist:

 1. Még nem éden
 2. Mit mondjak még?
 3. Bölcsődtől a sírodig
 4. Hála veled
 5. Az élet maga
 6. Varázsszavak
 7. Ébredj!
 8. Ez a mi mesénk
 9. Egy világon át
 10. Csend legyen!
 11. Mad World (Timi)
 12. Ki van ez találva
 13. Tizenötmillióból egy
 14. Hullajózan
 15. Ragyogás
 16. Nem minden szarka farka
 17. Lehetetlen nincs - Velünk kerek a világ!
 18. Egy test
 19. Ennyi csak
 20. Human (Szebenyi Dani)
 21. Forradalom Rt.
 22. Otthon, édes otthon
 23. Semmim nincs!

Ráadás

 1. Amilyen hülye vagy
 2. Új templom épül
 3. OUTRO - A lélek éjszakája
hirdetés