Interjú

Csiszár Virág: Aki több tucat világsztárt hozott már el hazánkba

Lorde, Solar Power


Csiszár Virág a Sziget Szervezőirodához és a VOLT Produkcióhoz tartozó fesztiválokon felel a külföldi fellépőkért, neki köszönhetünk rengeteg sztárt a B My Lake-től a Szigetig. Fiatalon bekerült a körforgásba (de még most is nagyon fiatal) és élt a lehetőséggel. Ma már nagy névnek számít a szakmában. Virággal beszélgettem a karanténról, tervekről, élményekről.

 - Mindig is ezt szeretted volna csinálni, vagy neked is megvolt a lányos álmod, hogy állatorvos vagy óvónő leszel? 

Úgy hat éves lehettem, amikor a budai skálában csináltattam magamnak névjegykártyát, amin az állt, hogy Csiszár Virág- állatorvos és táncos :) De aztán ez a terv elég hamar megváltozott. A rendezvényszervezés és a zene mindig nagyon érdekelt, de az egyetem alatt kipróbáltam magam több területen is és folyamatosan tisztult a kép, hogy mi az, amivel szeretnék foglalkozni.

- A Szigethez hogyan és mikor kerültél? 

Kilenc évvel ezelőtt megkerestem telefonon Muraközy Pétert, akinek a nevéhez fűződik többek közt a Veszprémi Utcazene Fesztivál, az Akvárium Klub, az Expresszó Klub, illetve ő felel a Szigethez kapcsolódó fesztiválok magyar zenei programjáért is. Ő vezetett be igazán a fesztiválok és a koncertek világába, neki köszönhetek mindent. Miután egy teljes szezonon keresztül megfigyelhettem a klubokban és a fesztiválokon zajló különböző munkafolyamatokat, Murak bemutatott Fülöp Zoltánnak és Lobenwein Norbertnek, akik aztán befogadtak friss diplomásként a Sziget és a VOLT Produkció programszervező csapatába.

[caption id="attachment_14065" align="aligncenter" width="1440"] Photo: László Mudra http://www.mudralaszlo.hu - Rockstar Photographers[/caption]

- Hogyan telt az elmúlt egy éved? Mit éreztél, amikor kiderült, hogy nem lesznek itthon fesztiválok?

Februárban éppen Londoból tartottunk hazafelé az NME díjátadóról, amikor a rádióban bemondták, hogy a vírus megjelent az Egyesült Királyságban is, egy szűk hónap múlva pedig bezárt az egész világ. Soha nem gondoltam volna, hogy pár hónappal a fesztiválok kezdete előtt egyszercsak ilyen óriási fordulat következhet be, ami ekkora hatással lesz nem csak a zeneiparra, hanem mindannyiunk életére. Február elején jelentettük be a Sziget nagyobb színpadainak teljes programját, közel száz fellépőt. A bejelentés körüli időszak mindig sok izgalommal, feszültséggel és álmatlan éjszakával jár, ami után bevallom, jól esett a pihenés.  Az első hetekben még fel sem fogtam igazán, hogy mi történik körülöttünk. Aztán szépen lassan kezdett tudatosulni, ahogy elérkezett a nyár és a fesztiválok tervezett időpontja.

- Ilyen helyzetben mi az eljárás? Egyáltalán, a szerződésekben van olyan kitétel, hogy világjárvány esetén mi történik?

Amikor a tömegrendezvényekre vonatkozó kormányrendelet megjelent, le kellett mondanunk az összes már lekötött koncertet és megkérni az ügynökségeket, hogy utalják vissza nekünk a már kifizetett előlegeket. Szerencsére kivétel nélkül segítőkészen álltak a kialakult viszmajor helyzethez.

- Volt olyan fellépő, aki akadékoskodott? Név nélkül, valami szaftos sztorid van? 

Nem volt ilyen. Olyan előfordult, hogy egy-egy kisebb ügynökség haladékot kért, vagy arra kért bennünket, hogy az ügynökségnek járó booking fee-t, hadd mozgassák át a jövő évre, mert akár a fennmaradásuk is függhet ettől.

- Nemzetközi viszonylatban hogy látod, lesz a fesztiválokra kiterjesztett oltási könyv, aminek hiányában nem látogathatja senki a rendezvényeket?

Egyelőre úgy tudom nincs egyezményes terv ezügyben, de az biztos, hogy minden fesztivál elő fog állni egy a vírushelyzetre vonatkozó új protokollal, mindenkinek elsődleges célja lesz, hogy a rendezvényeken csökkentse a fertőzés kockázatát és növelje a látogatók biztonságérzetét.

- Egy fesztiválon a szervezők mellett azért rengeteg a háttérember. Gondolok itt technikai személyzetre, roadokra, színpadmesterekre és sorolhatnám hosszan még. Ezek az emberek elmentek máshova dolgozni, esetleg teljesen más területre. Lehet őket mozgósítani vagy esetleg pótolni?

Reméljük igen! Sokan kényszerűségből váltottak ebben a helyzetben, de remélhetőleg, amint újra visszatérnek a fesztiválok, ők is visszatérnek a csapatba. Az ő hozzáértésük és tapasztalatuk nélkül nem is tudom, hogy rázódnánk vissza a rendes kerékvágásba.

[caption id="attachment_14066" align="aligncenter" width="1440"] photo: [ Sandor Csudai ] . www.facebook.com/csudaisandor[/caption]

- Idén ismét elmarad a Glastonbury fesztivál. Ez jelzésértékű a többi európai fesztiválszervezőknek vagy a legtöbben még kivárnak?

A Glastonbury és néhány amerikai fesztivál már kommunikálta, hogy 2021-ben nem tartja meg a rendezvényeket, amiről személy szerint azt gondoltam, hogy hirtelen lavinát indít el a lemondások terén, de jelen pillanatban még a fesztiválok és a fellépők is várakozó állásponton vannak, várják a hivatalos rendelkezéseket a nyári időszakra nézve. Viszont ahogy közeledünk, napról-napra egyre kevesebb az esély rá, hogy a komoly nemzetközi tömegeket vonzó események megvalósuljanak. A nemzetközi turnézás szempontjából szinte nem is számít, ha egy-egy országban esetleg nyárra enyhül a helyzet, ha akár csak egy állomás kiesik a tervezett turnéból, az nagy valószínűséggel veszélyezteti a többit is.

- Ilyenkorra már azért összeáll a lineup a nyári fesztiválokon. Ha nyáron lesz nyitás, akkor tudtok gyorsan reagálni? Folyamatosan kapcsolatban vagy a lehetséges fellépőkkel?

Tavaly márciusban, amikor világossá vált, hogy a nyári rendezvényeket nem lehet megtartani, egyből gőzerővel elkezdtünk dolgozni először a fellépések lemondásán, a már kifizetett előlegek visszatérítésén, majd a 2021-es programok összeállításán. Ekkor még érezhető volt, hogy az idő hosszúsága miatt a menedzsmentek nagyon pozitívan álltak a 2021-es nyári szezonhoz, optimistán tervezték a fesztiválturnékat. Sok európai fesztivál már a lemondással együtt a nyár folyamán be is jelentette a teljes következő évi fellépősorát. Később, ahogy elindult a vírus második hulláma, sokan döntöttek úgy a potenciális headliner jelöltek közül, hogy a 21-re tervezett turnét inkább elhalasztják még egy évvel. Nem akartak belefutni még egy esetleges lemondás hullámba, inkább úgy döntöttek, kivárnak, ami teljesen érthető. Ennek ellenére sikerült minden fesztiválra összeállítani a nemzetközi programot,  már csak néhány függőben levő ajánlatunk van, olyan fellépők ügynökeinél, akik szintén a vírushelyzet alakulásától tennék függővé, hogy útnak indulnak-e idén nyáron vagy sem. Azt gondolom, hogy amennyiben hirtelen pozitív változás következne be, a fellépők terén gyorsan tudnánk reagálni, de azért azt is látni kell, hogy ezen túl rengeteg olyan területe van a fesztiválok megszervezésének, amit béke időkben a rendezvény előtt akár egy éves előkészület előz meg.

- Mennyi nihil időt bír még el a piac? Vagy már most is megrokkant és a kisebbek bedobják a törölközőt?

Már a tavalyi nyár kiesése is felbecsülhetetlen károkat okozott a turizmusban és a zeneiparban, amiből lehetetlen lesz egyik napról a másikra kilábalni. A tavalyi helyzetnél idén azért jóval több esélyét érzem annak, hogy legalább a kisebb, hazai látogatókkal és fellépőkkel tervező fesztiválok megvalósuljanak és ezáltal elinduljon egy folyamat visszarendeződés felé. Egy ilyen év után az emberek ki vannak éhezve a programokra, koncertekre, közösségi élményekre, ezért hiszünk abban, hogy amint a korlátozásokat feloldják, a látogatók újult erővel térnek vissza a rendezvényekre.

- Lelkileg hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni? Van valami, amivel lekötöd magad, vagy nemes egyszerűséggel pozitívan tekintesz a jelenbe és a jövőbe?

Szerencsésnek  tartom magam, mert a karantén időszak alatt sem maradtam teljesen munka nélkül. A feladatok mennyisége a megvalósulás hiányában nyilván csak töredéke volt annak, amit egy átlagos, covid mentes évben csinálok. Szörnyű belegondolni, hogy már több mint másfél év telt el az utolsó esemény, a 2019-es Strand Fesztivál óta, ahol az általam lekötött nemzetközi előadók felléptek, azóta nem valósulhatott meg egyetlen esemény sem amin dolgozom, minden lekötött koncert lemondásra vagy átütemezésre került. Egyébként rengeteg időt töltök a szabadban sportolással, kirándulással, ami mindig feltölt, illetve igyekszem minél több időt tölteni a szeretteimmel, de már elképesztően hiányoznak a koncertek, fesztiválok, a pörgés, és mindennél jobban vágyom rá, hogy ne csak egy excel táblában mozgassam a zenekarok nevét, hanem végre meg is valósuljanak a programok, amiken dolgozunk.

- Ha visszarepülhetnél az időbe, és választhatnál egy koncertet a múltból, amit személyesen megnézhetsz, melyik lenne az?

Ha csak egyet választhatok akkor Michael Jackson koncertjét választánam a Népstadionban. Öt éves voltam, amikor a szüleim elvittek magukkal, ez volt az első ilyen élményem. Emlékszem, hogy napokig lázasan készülődtem rá, rongyosra hallgattam a kazettáit, de sajnos maga a koncert nem igazán maradt meg, annyira elvarázsolt a stadion, a show hangulata, a tömeg látványa, és a világító karkötő, amit a koncert előtt kaptam. Arra az estére szívesen visszaröppennék. De sajnálom azt is, hogy Prince szigetes fellépését kihagytam.

- Melyik nemzetközi sztárról van valamilyen kedves vagy nagyon vicces sztorid? Igaz, hogy Lemmy Kilmister, a Motörhead frontembere elhagyta az útlevelét a Szigeten és valaki leadta a találtárgyak osztályán? 

Ezt a sztorit még nem hallottam, de nagyon jó, remélem igaz :) Sok vicces sztori van, de a legtöbb inkább csak utólag az, az adott helyzetben inkább megoldandó feladat. A legtöbbet talán a riderekben kért különleges kívánságokon szoktunk mosolyogni, volt, hogy egy teljes délutánon át próbáltunk megfelelő méretű és színű beer pong poharakhoz jutni vagy éppen macskaalmot kellett a takarásba, a színpad szélére készíteni…

- Van a bakancslistádon olyan zenekar akiket mindenképp szeretnél leszervezni?

Rengeteg!! A még kevésbé ismert feltörekvő projektektől kezdve, óriás, százezres stadionokat megtöltő előadókig. Minden évben ugyanolyan izgalommal vágok neki a következő ciklusnak és reméljük hamarosan a mostani bizonytalanság és folytonos újratervezések helyett végre megint fesztiválozhatunk.

- Te rakod össze a tervezett fellépők listáját? 

Mindegyik fesztivál esetében a látogatók egy online kívánsággép segítségével szavazhatnak, hogy kiket szeretnének látni. Emellett természetesen figyeljük az adott előadó népszerűségét, hallgatottságát és jegyeladásait a magyar, illetve az adott fesztivál kulcspiacain. Sokat utazom nemzetközi eseményekre is, illetve igyekszem nyomon követni az újdonságokat. Ez egy nagyon gyorsan változó piac, úgyhogy muszáj résen lenni, illetve mivel a booking folyamat a fesztiválokat megelőző évben kezdődik, kell egy kis ráérzés is, hogy mik azok az újdonságok, amire hónapokkal később vevő lesz a közönség.

- Van olyan fellépő, akit évek óta nem sikerül elhoznod nekünk? 

Persze, sok ilyen van, de reméljük előbb vagy utóbb mindenki beadja a derekát!

Görögh Attila - DeadLens Pictures

Címlapfotó: Szekeres Máté/index.hu

hirdetés