Interjú

Művirágok karneválja - Fatal Error Interjú

Lorde, Solar Power


Már nem nevezhetjük a Fatal Error-t feltörekvő zenekarnak, színpadi rutinjukkal és három lemezzel már túlléptek bőven ezen a kategórián. Egyre kreatívabb ötletekkel és szerencsére folyamatosan új dalokkal látják el a rajongókat, ahogy tették ezt ezúttal is, megjelent a ’Művirágok karneválja’ című új dal és klipje. Ebből az apropóból Balázs Mihály alapító, billentyűssel beszélgettünk.

[caption id="attachment_13299" align="alignleft" width="300"] Fotó: facebook.com/fatalerrorzenekar[/caption]

Új dallal jelentkeztetek a címe ’Művirágok karneválja’, ami az előfutára annak a nagylemeznek, ami majd a negyedik lesz. Egy elég érdekes címet választottatok.

Egyrészt jó hangzású, van mögöttes tartalma is, illetve ötletes. Nincs még kész az új lemezről az összes dal, még azért javában íródnak.

Egyébként mikorra tervezitek, hogy megjelenjen a lemez, valamint mennyi dal lesz rajta, milyen dalok lesznek rajta?

Jövőre lesz a Fatal Error zenekar tízéves, és nyilván szeretnénk úgy méltó módon megünnepelni, és ezért egy viszonylag terjedelmesebb lemezt fogunk csinálni. Azt, hogy pontosan mennyi dal lesz rajta, még nem tudom, de mondjuk, olyan 15 dalban gondolkodunk kb, de még az is lehet, hogy egy picit több, akár picit kevesebb, nem tudom pontosan. Annyi, hogy elég színes lesz, mert hangszerelésben lesznek rajta akusztikusabb hangvételű dalok, mint például a ’Művirágok karneválja’ című dal is. Illetve valószínűleg nem fogjuk elengedni továbbra sem azt a kicsit rockosabb, pörgősebb vonalat, amit eddig is képviseltünk. Úgyhogy nagyon várjuk és nagyon izgalmas ez a munkafolyamat, amiben benne vagyunk.

Ez az év hagyott időt a dalszerzésre, mi a munkamódszeretek?

Hát ugye ez az év nyilvánvalóan mindenkinek egy különleges év, jó vagy rossz értelemben, de mondjuk általában inkább rossz értelemben. De nekünk az volt a pozitív benne, hogy amikor a leállás volt márciusban, akkor mi ezerrel elkezdtünk dolgozni az új dalokon, hogy az az idő, ami kiesik koncertezésből, és minden téren kicsit nyugisabb, akkor azt tudjuk teljes mértékben hasznosítani olyan dolgokra, amikre amúgy nem szokott lenni időnk, és hát persze ilyen az is, hogy összeüljünk sokat és a dalokon dolgozzunk. Úgyhogy már március óta készülnek az új dalok. Szeretnénk olyan húsz, vagy még több dalt összerakni, és akkor abból kiválogatni mondjuk azokat, amik rajta lesznek a lemezen, nyilván, hogyha nagyobb a halmaz, amiből tudsz meríteni, akkor azért az csak pozitív lehet.

Tízéves lesz jövőre a zenekar, mivel készültök?

Az biztos, hogyha törvényileg engedélyezve lesz, illetve tudjuk vállalni a felelősséget is, akkor egy eléggé nagy kiemelt bulit szeretnénk csinálni, talán még azt is mondhatom, hogy akkorát, amekkorát eddig még így önálló formában nem követtünk el. Ez nyilván még messze van. Nem tavasszal akarjuk megünnepelni, hanem inkább ősszel, az még biztonságosabbnak tűnik. De ettől függetlenül folyamatosan csináljuk a dalokat.

’Művirágok karneválja’, ez ugye a legfrissebb dal, amihez készült videoklip is, benne a biatorbágyi napfelkeltével. Beszélj nekünk egy picit a klipforgatásról, és hát ha már napfelkelte, akkor ezek szerint ez egy koránkelős klipforgatás volt.

Igen. Most már ez a harmadik klip, amit Bikali Sanyi barátunkkal forgattunk le. Tök jó bevált munkamódszer az, hogy ő megcsinálja a felvételeket, és aztán a nyersanyagot nekem odaadja, és akkor én megvágom és az utómunkát együtt megcsináljuk. Vele szoktunk leülni ötletelni, hogy mi nézne ki jól, milyen koncepció legyen. Ezúttal kimentünk a természet lágy ölére, kerestünk egy szép tavat, ahol ezeket a sétálós jeleneteket megcsinálhattuk. Azért választottuk a napfelkeltét a naplemente helyett, mert hogyha lemegy a nap, akkor már biztos nem tudsz forgatni és hát jobban is néz ki a felvételeken.

https://youtu.be/ooFNoNMdaxw Fotók: facebook.com/fatalerrorzenekar