Interjú

Csodákról mesél Sabina, legújabb klipjében!

nincs kép


Hamarosan megjelenik Sabina első nagylemeze. A lemez első és egyben címadó dalára már el is készült az első videóklip. A forgatás kulisszáiról, lemezkészítésről, dalszerzésről, koncertekről beszélgettünk a fiatal énekesnővel, és szerző társával, Kéri Kolossal.
Érkezik az első nagylemezetek, melyen hallható lesz a Csodák is. Hány dalt szeretnétek megjelentetni az új albumról a lemezmegjelenés előtt?
Sabina: Még csak egy klip jelent meg a lemezről: a Csodák. Júliusban és augusztusban is forgatunk majd, miközben a lemez utolsó simításain dolgozunk. Egy klip még biztosan érkezni fog a megjelenés előtt, ráadásul nem is akármilyen. A részletek még titkosak, de annyit elárulok, hogy olyan emberek dolgoznak rajta akik például a Budapest Aréna csodás koncertjeikért felelnek vagy az Ákos produkció teljes látványáért. Biztos vagyok benne, hogy fantasztikus lesz. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=9S_bAhOHB3E[/embed]
Miről szól az új dal, és miről szól a klip? Sabina: Ez a dal az egyik legnehezebb időszakomról szól, vagyis a múltam egy meghatározó részét mutatja meg, ami a jelenbe és persze a jövőbe vezet. Egyfajta kettősség. Fény és sötétség. Éjszaka és nappal. A felvételek is ezt tükrözik. A klip számomra egy varázslatos mese. Walt Disney világ. A lány egy mesehős benne és a szöveg az ami kalauzol.
Mitől különleges számotokra ez a dal? Sabina: Mindentől és mindenben az. Elsőként ahogy született, az a legfontosabb. Aztán az emberek akik részt vesznek benne. Egy ének felvétel, egy szövegírás, a hangszerelés, a képi világ és forgatás. Ez az az út amit semmiért sem cserélnék el. Mindennél jobban szeretem ezeket a folyamatokat. Jó és tehetséges emberekkel alkotok.
Hogy születnek meg bennetek ezek a dalok? Először a szöveg jön, és utána a dallam, vagy a dalhoz íródik a szöveg?
Sabina: A zene van először. Megnyílik a csatorna, a hetedik dimenzió (a zene dimenziója) és elkezdődik. Kolival (Kéri Kolossal) ketten írjuk a dalokat. Kolos: Igen ez így van. Először az akkordok és az énekdallam együtt készül el, minden más utána következik. Sabina: Bizony! Zongora és ének, majd jönnek a dallamok, érzések, vibe-ok, ezeknél nincs jobb! Az a pillanat amikor egyszer csak ott van, utat tör, elindul és megszületik. Aztán szerkezetbe rakjuk. Itt már kicsit visszatérünk a földre, azért. Addigra rendszerint a teljes ének is kész. Ezek néha órák, néha csak pillanatok. Van amikor az órák tűnnek pillanatoknak, mindenesetre a legszentebb és legszabadabb dolog a világon. És a szöveg mikor érkezik? Kolos: A szöveg akkor jön rá, ha már megvan a dal alapszerkezete. Sabina: Igen, amikor már egy demo is van a dalból. Ilyenkor Wagner Emil barátom az aki léleknyitogató és lélekátvevő képességével a világ leggyönyörűbb szövegeit alkotja úgy, mintha sejt szintig beléd látna. Ehhez persze kell egy baráti, lelki kapocs és az is, hogy mind ketten hasonló küldetést teljesítünk. Nálunk a kulcsszó a szeretet. Hálás vagyok azért ahol vagyok, ezekért a dolgokért és mindenért. Igazából szavakkal ezt nem lehet elmondani. de ha megpróbálom akkor: önzetlenség, őszinteség, tisztelet, odafigyelés és szeretet. Sok mondanivalótok van az emberek számára? Sabina: Igen. Mindent amit kapok, kapunk azt át kell adni, ez a cél. A világnak nagy szüksége van ezekre a csatornákra, energiákra, üzenetekre. A zene tömegeket mozgat, ezért jött be az évek során annyi butító és üres dolog és ez veszélyes még akkor is ha ezek csak ideig óráig tudnak fenn maradni. Kolos: Ezért az egyik legfontosabb feladatunk az értékek közvetítése. A mondanivaló bármi lehet, csak értéket közvetítsen. Hogyan látod a saját szerepedet ebben a világban dalszerzőként, Sabina? Sabina: Az utam teljesen egyértelművé vált és tisztán kezd kirajzolódni. Ez nem csak munka, szerelem és életmód, de egy nagyon komoly küldetés is. Azok akik építik a dalaikkal a világot, lélekből zenélnek/írnak és alkotnak megtalálják egymást és ez egy olyan erőt hoz létre ami az egyik legmagasabb energiává válik. [caption id="attachment_10325" align="alignnone" width="1920"] Fotó: Bpm Live Production[/caption]
A zene mellet van más is, ami fontos a számodra, amit küldetésnek érzel? Sabina: Igen van. Intenzív része az életemnek a karitatív küldetés. Budapesten a Mozgássérült intézetben (Merek) rendszeresen zenélek. Ehhez a jótékonysági koncertek is hozzá tartoznak. Pont a napokban volt egy ilyen rendezvény, ahol a leukémiás gyerekek javára gyűjtöttünk. A terveim között olyan távlati dolgok is szerepelnek, mint az Unicef-es koncerteken való részvétele a zenekarnak. Fontosnak érzem, hogy minden nap tegyünk jót és valami olyat amitől a világ a szeretet rezgésén lehet. Ez a hitvallásom.
És a szerelem? Belefér a szerelem is az életedbe a zene, és a sok teendő mellett? Sabina: Igen bele. Régen azt gondoltam minden pillanat amit nem zenéléssel töltök elvesztegetett. Attól féltem, hogy a szerelem elvenne engem a zenétől az írástól. Most már tudom, hogy az élet szerelem nélkül éppoly üres és értelmetlen lenne mint zene nélkül. A kettő együtt pedig maga a csoda.
Milyen volt a klipforgatás? Profikkal dolgoztatok? Sabina: A klipet a BPM LIVE Production csapatával forgattuk és a következő forgatások is velük zajlanak majd. Dolgoztunk már együtt az elmúlt években, a legutóbbi Fény című Hősökkel közös dalunkat is velük forgattuk. A csapat profi, a munka gördülékeny és kreatív. Megláttam bennük ugyanazt ahogyan Mi dolgozunk a saját világunkban. Óriási dolog, ha ez megvan, mert nem veszi el az energiád, hogy megértesd a lényed a maximalizmusod, teljesen magától működik szavak nélkül.
[caption id="attachment_10323" align="alignnone" width="4655"] Fotó: Kurta István[/caption]
A klipben nem zongorázol, pedig Te arról vagy ismert, hogy nemcsak énekesnő, hanem kiváló zongorista is vagy. A zenétek éppen ezért egyedülálló Magyarországon. Miért nem készítettetek zongorás felvételeket ehhez a kliphez?
Sabina: Igen most képileg nem volt velem, de hangban és szívben igen! Ennek egyébként az volt az egyik oka, hogy most jött ki a Fény klipünk  a Hősökkel, amit egy csodás mezőn és kápolnában forgattuk a zongorámmal. A Csodákat viszont mindenképp erdőben, hegyen mezőn szikla tetején ég alatt és ég felett terveztük, hisz erről szól a történet. A zongora szállítása ezekre helyekre már nem volt biztonságosan megoldható. Az tény, hogy nem sok olyan klipet tervezünk, ahol zongora nélkül leszek látható.
Mikor jelenik meg a nagylemez, és milyen formában lesz elérhető a közönség számára? Sabina: Annyit már lehet tudni, hogy nyáron érkezik majd a lemezünk. Rengeteg felvétel van. Mi mindent magunk játszunk fel és sok klasszikus hangszert használunk annak ellenére, hogy a zenénk a mai trendeknek megfelelően elektronikus. Ez nem tudatos, minden amit alkotunk azért van, mert nekünk így tetszik. Koli rengeteg hangszeren játszik és ezt mi belevisszük a dalokba. Lesznek olyan felvételek is a lemezen ahol úgy mutatjuk meg a dalt ahogy megszületett: csak zongorával.
[caption id="attachment_10321" align="alignnone" width="4739"] Fotó: Kurta István[/caption]
Lesz lemezbemutató turné? Sabina: Először lesz egy lemezbemutató koncert Budapesten, majd ősszel, utána visszük körbe az országba a produkciót, de már nyáron is játszuk ezeket a dalokat koncerteken.
Hogy alakul a nyári szezon? Sok fesztiválon léptek majd fel? Igen lesznek fesztiválok és más koncert helyszínek is. Az egyik kedvencünk az East Fest lesz, ahol egy Sabina koncert után a Hősökkel fogjuk előadni a közös dalunkat a Fényt. Már nagyon várjuk.
Szeresd, kövesd, hallgasd: Sabinát megtalálod Facebook-on, Instagram-on, a dalokat pedig Spotify-ról is letöltheted!
hirdetés