Interjú

"A közönségért vagyunk, ez egy nagyon jó szimbiózis." - Bagossy Brothers Company interjú 2. rész

nincs kép

Új album, dalszerzés,rajongók, dupla és tripla teltházas koncertek év elején, fesztiválzsongás és nagykoncertek nyáron, akusztikus turné ősszel. Egyre többen dúdolják dalszövegeiket, valósággal szárnyal a Bagossy Brothers Company. Többek között erről beszélgettem a zenekar frontemberével, Bagossy Norberttel és a banda basszusgitárosával Bagossy Lászlóval a budapesti Akvárium Tavasz Teraszon.

2013- ban alakult a zenekar, de gondolom már előtte is játszottatok együtt, hiszen testvérek vagytok. Mi a Bagossy Brothers Company megszületésének története? Norbi: A zenekar barátokból áll. Barátok voltunk már jóval a zenekar megalakulása előtt is. Öcsémmel nyilván együtt nőttünk fel, Szilárdot, a dobosunkat (Bartis Szilárd) ismerjük tizenéve. Szerintem az összes, Bagossy Brothers Company előtt alakított zenekarunkban is ő volt a dobos.

Atát (Tatár Attila - gitárok, vokál) is nagyon régóta ismerjük. Ő külföldön dolgozott sokáig, hajózott, pincérkedett és nyaranta gyakran hazajárt. Láttuk, ahogy egy napbarnított fickó  gitározik a tábortűz körül és néztük, hogy vajon ki lehet ez a vagány gyerek? Végül megismerkedtünk vele is.

Zsombival (Kozma Zsombor - hegedű, harmonika, billentyűk) ismerkedtünk meg a legkésőbb.

Több formációban zenéltünk az elmúlt 10-12 évben, részben együtt, de külön-külön is, végül 2013 májusában megalakult a Bagossy Brothers Company zenekar. Valahogy megírtam a legelső dalt, az "Add vissza" című dalunkat, és az annyira elindult magától, hogy szerettünk volna egy zenekart is tudni a dal mögött. Az, hogy kik lennének a legmegfelelőbb  tagok, teljesen egyértelmű választás volt.

[caption id="attachment_9643" align="alignnone" width="1000"] Fotó: Suri Andi[/caption]

Erdélyiek vagytok, ha jól tudom. Ez mennyire jelenik meg a dalaitokban? Gondolok itt elsősorban a  folk-rockos dallamvilágra. Laci: Igazából maga az a tény, hogy mi Erdélyből származunk, inkább csak olyan szinten tud megjelenni, hogy mi az ott lévő értékeket tudjuk ösztönösen közvetíteni. Nem közvetlen, hanem közvetett módon jelenik meg mindez a szövegekben, de ez egyáltalán nem egy tudatos dolog. Erre mi soha nem játszottunk rá, és nem is akarunk rájátszani, egyszerűen ez jön ki belőlünk és ez működik számunkra.

[caption id="attachment_9645" align="alignnone" width="1000"] Fotó: Suri Andi[/caption]

A dalszövegeket, ha jól tudom te írod, Norbi. Mennyire lélekből jövő dolog egy dalszöveget papírra vetni? Nyilván mire egy dalszöveg megszületik, rengeteget csiszolódik az eredeti formához képest, de mégis, hogy lehet ezt elképzelni? Hogyan születik meg egy Bagossy Brothers Company dalszöveg? Norbi: A dalszövegeink egy része megtörtént eseményeket, vagy egy ügy kapcsán felmerülő gondolatokat fogalmaznak meg, másik részük inkább az adott időpontban jellemző érzelmi világomat tükrözik, ami zavarosabb lehet, hiszen nincs konkrét mondanivalója. Csak érzéseket, érzelmeket lehet kiszűrni belőlük. Így születnek a szövegek és sokszor csak az utolsó sorok döntik el, hogy valójában miről is szól az adott dalszöveg, lesz-e happy end vagy sem. A zene és szöveg alap ezután bekerül - ahogy mondani szoktuk - Laci kis laboratóriumába, ahol ő még gyúr rajta, megkeresi a dalhoz leginkább illő atmoszférát, és ezután megmutatja a zenekar tagjainak. Laci egyébként 95%-ban egyből jól eltalálja a vonalat amelyen dolgozzuk majd tovább zenekarilag is. Kicsit erre, kicsit arra tekergetjük.

[caption id="attachment_9636" align="alignnone" width="2048"] Fotó: Hegyi Júlia Lily[/caption]

Végül is az élet is ilyen. Mindig a végén derül, hogy ki, hogy mi lesz belőle. Mondanivalónak nem vagytok híján, hiszen a megalakulásotok óta folyamatosan születnek új dalok, gyakran jelenik meg albumotok is. Az idén megjelenő "Veled Utazom" című sorlemezen hallható dalokhoz ráadásul egytől egyig készült valamilyen mozgókép is. A jövőben is úgy tervezitek, hogy folyamatosan jönnek az új dalok, új albumok? Norbi: Kétévente jelentettünk meg eddig új nagylemezt. Most hat éves a zenekar, most jött ki a harmadik lemezünk. Ugyanezt szeretnénk továbbra is követni, ha lehetséges. Új dalok persze folyamatosan íródnak és nem várunk teljes két évet friss anyaggal, hanem folyamatosan csepegtetünk. Amúgy is akkor van egy dalnak aktualitása szerintem, amikor megírta az ember, ezért próbáljuk minél hamarabb megmutatni a közönségnek is.

Milyen a közönség reakciója az új dalokra a koncerteken? Laci: Mindig más. Persze attól függően, hogy milyen dalról is van szó. Sokszor volt már olyan, hogy nagyon sokat vártunk egy daltól, és nem olyan lett a fogadtatás, mint amire számítottunk. Nem rosszabb vagy jobb, hanem csak más, mint amit mi elvártunk. Például volt egy dal, amitől mi azt vártuk, hogy az lesz a nyár buli slágere. A dalt mindenki nagyon, nagyon szerette, de inkább ilyen figyelős dal lett belőle a koncerteken, és persze volt olyan is, amire egyáltalán nem számítottunk, és mégis az lett a nyári sláger. Mindig nagyon érdekes látni a közönség reakcióját, hiszen nem tudja az ember leleplezni, vagy eltakarni az érzéseit, amikor hallgat egy dalt. Talán most a legutóbbi dal az "Olyan Ő" volt, ami hatalmasat robbant, pedig nem is számítottunk rá, hogy ilyen nagy sikere lesz. Ez is egy kellemes csalódás lett, ha mondhatjuk úgy. Már az első koncerten hihetetlen nagy extázissal fogadta mindenki, amikor előadtuk, pedig körülbelül egy hete volt még csak kint a dal. Az első szakasztól a végéig úgy énekelték, hogy még mi is nagyon mosolyogtunk a színpadon. Meg voltunk lepve, hogy mennyire fantasztikusan működik.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=lEU011dGjbk[/embed]

Kicsit szeretnék még visszatérni a dalszövegekre: Ha jól tudom, akkor az "Óriások" című dalt, George Orwell, 1984 című könyve ihlette. Vannak még olyan könyvek, irodalmi művek, esetleg más együttesek dalszövegei, vagy bármi más amiből ihletet merítesz, inspirálódsz? Norbi: Az "Óriásokkal" kapcsolatban azt kell tudni rólam - ezzel viccelődött is a zenekar -, hogy én nem olvastam túl sok könyvet. Remélem, hogy ezt a jövőben majd bepótolom. Elolvastam az összes Harry Pottert, és nagyjából utána az Orwell könyv volt a következő amit olvastam, de akkor már két lemezünk is megvolt írva. Ata viccelődött is vele, hogy én csak Harry Pottereket olvasok, de szeretné, hogy ezután se olvassak mást, ha ebből ilyen jó dalszövegek jönnek. (nevet)

A viccet félretéve elolvastam Orwell 1984 című könyvét, és rögtön másnap írtam is a dalt. Nyilván ezek elrejtett dolgok, tehát én tudom, hogy erről szól, meg ha egy-két interjúban elhangzik, akkor mások is tudni fogják, de csak akkor esik le igazán, hogy "jaj tényleg erről szól, és tényleg benne van", ha ezt tudod. Egyébként maga az inspiráció szerintem mindig más. Lehet az egy élethelyzet, vagy akár egy dal is. Nagyon sok minden meg tudja fogni az embert, de az biztos, hogy nagyon változatos az, ami inspirál. Lehet az például egy olyan dal is, amire senki sem számítana. Igazából én a raptől, a Britney Spiers dalokig mindenféle zenét hallgattam és a mai napig nagyon sok helyről szerzek inspirációt.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=dOwv1ljkfog[/embed]

És a hangszerelés? Együtt hangszerelitek a dalokat? Laci: Régebben sok esetben közös próbán folyt a hangszerelés, manapság inkább rám bízzák a fiúk az első verziókat, amiken aztán lehet közösen is tovább ötletelgetni, dolgozni. Persze a legtöbb esetben Norbinak, mint a szöveg és dallam szerzőjének már vannak elképzelései arra vonatkozóan, hogy milyen stílussal, hangzással lehetne az adott dalt felruházni és én igyekszem igazodni ehhez is.

Idén már elég sok fesztiválon kaptatok lehetőséget, hogy a nagyszínpadokon játszatok, és időközben a közönségetek lélekszáma is alaposan megnőtt. Nyilván ez egy fokozatos dolog, és sok munka eredménye. Hogy élitek meg, hogy ilyen sikeressé váltatok? Norbi: Pont, ahogy te is mondtad, mivel ez egy fokozatos építkezés eredménye, és nem az történt, hogy elkapott minket fentről egy láthatatlan kéz, amely felemelt nagyon magasra, hanem szépen lassan másztunk fel a lépcsőkön. Éppen ezért, ezek a behatások és ezek a visszajelzések, érzések, amik bennünk vannak, fokozatosan alakultak ki. Fokozatosan szoktunk hozzá ahhoz is, hogy egyre nagyobb közönség előtt lépünk színpadra. Vannak persze olyan pillanatok, amikor elérzékenyülünk. Emlékszem, a tavalyi Budapest Parkos koncert után az egyik tagunk könnyes szemmel jött hátra és ölelt meg. A közönség nagyon fel tudja tölteni a zenekart, elvégre a közönségért vagyunk, ez egy nagyon jó szimbiózis.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=0HvjdyqeL2E[/embed]

Laci, te hogy éled meg ezt? Laci: Tényleg azt tudjuk elmondani, hogy mindig jó helyen voltunk, jó időben. Soha nem tettünk túl nagy lépéseket, és hál istennek túl kicsiket se. Most májusban lesz hat éves a zenekar. Azt hiszem az elmúlt hat évben soha nem éreztük azt, hogy most egy kicsit megült a dolog. Sokkal inkább azt éreztük mindig, hogy a következő év nagyon durva lesz. Magunkhoz képest is erős lesz, hiszen minden évben új egy szintre lépünk. Egyébként már az elmúlt három évben is folyamatosan ezt éreztük. Tavalyelőtt, tavaly és most is ezzel a gondolattal és ezzel az érzéssel futunk neki az idei évnek. Tavaly már jelen voltunk a nagyszínpadokon, de inkább késő délutáni időpontokban,idén már sokkal nagyobb bizalmat és bizonyítási lehetőséget kapunk a szervezőktől, úgyhogy kíváncsiak vagyunk. Mi készen állunk rá, ez biztos.

[caption id="attachment_9641" align="alignnone" width="2048"] Fotó: Hegyi Júlia Lily[/caption]

Erősen is indítottátok az évet. Az A38-on volt dupla, teltházas koncert, kijött az új album februárban, márciusban pedig itt az Akvárium Klubban tripláztatok, szintén teltházas bulikkal. Most jön a fesztiválszezon, de gondolom őszre is van valami izgalmas tervetek. Mi a következő lépcső?

Norbi: Két eseményt emelnék még ki az idei évre vonatkozóan: Az egyik a Budapest Parkos nyári koncertünk július 19-én, amire mindenféle extra produkcióval szeretnénk készülni, a másik pedig, a szimfonikus koncertturné, amelynek első állomása Sepsiszentgyörgyön lesz május 3.-án, ősszel pedig színházakba visszük majd el ezt a műsort. Közben természetesen készülnek az új dalok, új klipekkel, és még idén fogunk új dalokkal is jelentkezni, ez biztos.

Mi az álomhelyszín? Laci: Nyilván az Aréna lesz majd, de nagyon szeretnénk különleges helyszíneken is koncertet adni. Például egy tó közepén, vagy egy hegy oldalában. Ezek mindig izgalmas kihívások.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=hj5MI9CwYpE[/embed]

Említettétek, hogy egy-egy koncert mögött rengeteg háttérmunka van, akár a zenei részét nézzük, akár a logisztikai dolgokra gondolok. Mindent magatok szerveztek, vagy van azért külső segítségetek is? Norbi: A menedzserünk, Szalai Attila is csapattagként vesz részt a zenekar munkájában, igyekszünk sok mindent közösen áttárgyalni és egy mindenki által elfogadott döntés mentén haladni tovább. Ezen kívül van saját kiváló hangtechnikusunk, fénytechnikusunk, turné menedzserünk, roadok, akik kiváló munkát végeznek. Külsős ötleteket is meghallgatunk, de alapjáraton a zenekar és a menedzser dönt minden egyes dologról.

[caption id="attachment_9639" align="alignnone" width="2048"] Fotó: Hegyi Júlia Lily[/caption]

Egyre nagyobb a rajongótáborotok. Milyen a kapcsolat a rajongókkal, voltak emlékezetes pillanatok? Norbi: Hát szaftos sztorikkal nem tudunk szolgálni. (nevet) Nagyon jó közönségünk van. Nagyon össze is tartanak. Elindítottunk pár hete egy facebook rajongói csoportot a #Hegyilevegőt, ez egy online klub, ahol rajongóink ismerkedhetnek, barátkozhatnak. Érdekes és jó érzés olvasgatni a posztokat, kommenteket és látni, hogyan alakul át szép lassan  a Bagossy közönség egy része közösséggé.

Nagyon sok ismerős arccal találkozunk a koncerteken. Simán előfordulhat, hogy az első két sorból szinte mindenkit ismerünk már, személyesen is akár.

És ez milyen érzés? Norbi: Nagyon jó. Családias. Igazából most már akárhová megyünk, a közönségünk biztosít egy olyan érzést számunkra, hogy mindenhol egy picit otthon is vagyunk.

Fotók: Hegyi Júlia Lily Photography

Szeresd, kövesd, hallgasd:Web, Spotify, Deezer Instagram [embed]https://www.facebook.com/bagossybrothers/[/embed]
Hirdetés