Interjú

„Régi álmom volt, hogy elmenjek egyszer egy szörfiskolába!” - Bagossy Brothers Company interjú 1. rész

Lorde, Solar Power

A Bagossy Brothers Company 2013 májusában alakult Gyergyószentmiklóson, több éve együtt zenélő tagokból. Nevét a Bagossy testvérpár – Bagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve ihlette. Az indie/alternatív/folk hangzásvilág az előző évek tapasztalatai alapján kialakult és újragondolt zenei irányvonal eredménye. Legutóbbi albumuk februárban jelent meg „Veled utazom” címmel, amit tripla teltházas koncerttel ünnepeltek az Akváriumban. Ráadásul május 31-én a Feszt!Egeren is fellép a zenekar. Tatár Attilával, a zenekar gitárosával beszélgettünk, aki elárulta miért különleges hely számukra Eger városa és a zenekar Marokkói kirándulásáról is beszámolt.

Eseménydús hónapok vannak mögöttetek, ráadásul hamarosan indul a fesztiválszezon. Hogy tudjátok frissen tartani magatokat?

Attila: Próbálunk pihenni a koncertek között, hiszen a hétvégéink nagyrészt foglaltak. Hétközben van egy kis idő pihenni, sportolni vagy elutazni rövidebb kirándulásokra. Szoktunk közös nyaralásokat, sítúrákat is rendezni. Próbálunk mindenből energiát gyűjteni a koncertekhez, amihez a közönség is nagyon nagy energiát ad. Lehet, hogy egy-egy fellépés után fizikailag lemerülve, de szellemileg mindig feltöltődve jövünk le a színpadról!

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Bagossy Brothers Company (@bagossybrotherscompany) által megosztott bejegyzés,

Legutóbb Marokkóban volt a zenekar! Mesélj erről kicsit!

Attila: Régi álmom volt, hogy elmenjek egyszer egy szörfiskolába. Idén sikerült eljutnunk Marokkóba és kipróbáltuk a szörfözést. Emellett pedig kibővítettük a programok skáláját is. Először Marrakeshbe utaztunk, majd ellátogattunk egy kisebb sivatagba, illetve pár kulturális dolgot is megnéztünk egy kisebb túra keretein belül. Utána pedig egy szörfiskolába érkeztünk a tengerpartra Agadir közelében és ott töltöttük a hetet. Most már fel tudunk állni a szörfdeszkán, de a szörfözés még nem nagyon megy. Elég nehéz.

[caption id="attachment_9536" align="aligncenter" width="640"] Fotó: BBC[/caption]

Kinek ment a legjobban?

Attila: Mindenkinek volt sikerélménye és ez volt a lényeg. A zenekar sportosabb típus, mindannyian síelünk, snowboardozunk és ez valószínűleg segített ebben is.

Több mint 5 éves a zenekar. Mi volt a legemlékezetesebb élményed?

Attila: Nem hiszem, hogy ki tudnék egyet emelni, mivel minden annyira más volt. De mindenképpen voltak olyan mérföldkövek a zenekar életében, amik óriási élmények voltak. Ami elsőként beugrik, az a tavalyi 5. szülinapi koncertünk a Budapest Parkban és Tusványoson.

[caption id="attachment_9492" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Hegyi Júlia Lily[/caption]

Februárban jelent meg legújabb albumotok a „Veled utazom”, amit tripla teltházas koncerttel mutattatok be a közönségnek az Akváriumban. Mi a következő lépés?

Attila: Most először a Budapest Parkos koncertünkre készülünk és nyilván az a cél, hogy minél több embert bevonzzunk a Parkba. Illetve készülünk egy szimfonikus műsorral, amely Sepsiszentgyörgyön lesz először bemutatva. Magyarországon pedig szeretnénk egy színházturnéra indulni vele.

Láttam, hogy létrejött a Facebookon egy rajongói csoport #HEGYILEVEGŐ névvel. Mennyire folytok bele a kezelésébe? Vagy teljesen a rajongóké a terep?

Attila: Mi hagyjuk jóvá adminisztrátorként a jelentkezőket a csoportba és néha szoktunk exkluzív posztokat közzétenni, hogy  érezze az a virtuális közösség vagy rajongói klub, hogy mi is ott vagyunk és mi is részei vagyunk az ő kis kommunikációjuknak. Természetesen rendszeresen figyelgetjük, mert jó kis videófelvételeket osztanak meg, illetve látjuk, hogy milyen emberi kapcsolatok alakulnak ki a zenekar körüli rajongótáborban.

[caption id="attachment_9498" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Hegyi Júlia Lily[/caption]

Visszatérve az új lemezetekhez, minden dalhoz készítettetek videót készítettetek. Ez tudatos lépés volt vagy egyszerűen így alakult, mert szerettek klipeket készíteni?

Attila: Az előző lemez megjelenésénél is figyeltük arra, hogy minden dalhoz készüljön mozgóképes anyag és ebből már nem szeretnénk visszalépni. Szerencsére van egy barátunk, Sáji Robi és kollégája, Márton Laci, akik segítettek az idei klipeknek az elkészítésében is. Van egy házi videós stábunk és az ő segítségükkel az összes őrült ötletünket meg tudjuk valósítani.

Egy igazán különleges videó is készült az „Iszom a bort” című feldolgozásotokhoz.

Attila: A klip maga a marosvásárhelyi rádiós stúdiójában készült, gyakorlatilag a város közepén, közel a lakótelepekhez. Viszont ha valaki megnézi a klipjeinket, akkor van jó néhány példa arra, hogy a végén van valami meghökkentő. Itt jött az az ötlet, hogy mint a Harry Potter filmekben egy másik helyszín jelenjen meg a klip végén. Norbi kilép az ajtón a stúdióból és egy tájba érkezik, ahol egy kicsi ház van. Nem mindenki vette észre, hogy mi máshol voltunk. De nem volt olyan egyszerű megcsinálni. Nagyon nagy tél volt és nem tudtuk könnyen megközelíteni a hegyekben megbúvó házakat. Már szinte kifutottunk az időből, amikor beállt egy kisebb olvadás és végül el tudtunk menni a helyszínre, ami egy tanyasi csángó település. Gyakorlatilag azért az 5 percért mentünk el: Norbi kilépett és a drón felszállt.

A zenekar nagy része már Magyarországon él, de még mindig a 2/3-otok Erdélyben lakik. Nem lenne kivitelezhető, hogy minannyian Budapestre költözzetek? Nem könnyítené meg a dolgotokat?

Attila: Igazából a két Bagossy tesó Budapesten lakik, a dobosunk, Szilárd most Debrecenben, de lehet, hogy nemsokára ő is a fővárosba költözik. Zsombi és jómagam lakunk otthon. Minket odaköt egyelőre csomó minden és nem is szeretnénk ezt feladni. Nekem ott van az otthonom, a családom, a gyerekeim ott járnak iskolában. Ezt nem szeretném nagyon megbontani.  Zsombi is sok gyereket tanít zenélni és népzenél is, amik oda kötik és nem szeretne ebből kimaradni. Nyilvánvalóan ez kettőnk részéről rengeteg utazással jár. De a nyári időszakra már idén lesz harmadik éve, hogy az egész zenekarral kibérlünk egy házat a Balatonnál és ott lakunk július 1-től szeptember közepéig állandó jelleggel.

[caption id="attachment_9493" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Hegyi Júlia Lily[/caption]

Hamarosan felléptek a Feszt!Egeren. Van valamilyen különleges élményed Egerrel kapcsolatban?

Attila: Gyergyószentmiklós a mi szülővárosunk, a zenekarnak a bázisa. Eger nagyon régi testvérvárosi kapcsolatban van a városunkkal. De jártam az egyetem alatt is terepgyakorlaton Eger környékén, ahol megtapasztaltam milyen jók az egri borok. A zenekarral pedig a tavalyi évben játszottunk az Érsekkertben, ami egy különleges helyszín volt és egy hangulatos koncert. Már nagyon várjuk, hogy visszatérjünk!

Mivel készültök az idei Feszt!Egerre?

Attila: A lemezbemutató turné kapcsán összeállítottunk egy új műsort. Azt, hogy melyik dalokat fogjuk játszani még mi sem tudjuk, de mindenképp meglepetés lesz a Feszt!Eger közönsége számára.

Feszt!Eger 

2019. 05. 30. - 06. 01. Bolyki-völgy Indítsuk együtt Egerben a fesztiválszezont! 🍷🍺

👉Napi bontás: feszteger.hu/programok/ 📍Jegyek: feszteger.hu/jegyvasarlas/

Hirdetés