Interjú

„MOST IGEN JÓL ÉRZEM MAGAM” - SCHUSTER LÓRÁNT INTERJÚ

Lorde, Solar Power

Schuster Lórit még a kegyetlen, több évig húzódó betegség sem tarthatta vissza attól, hogy tovább egyengesse a P. Mobil útját, és zavartalanul működhessen egész életét átszövő zenei munkássága. Miközben túlesett számos műtéten, kemoterápián, intézte a zenekar háttérdolgait, dalszövegeket írt, majd elkészült ’Kaptafa’ címmel önéletrajzi könyve is. A visszatérésről, és az elmúlt időszakról kérdeztük az alábbi interjúban.

  • A mostani koncertsorozat a „Főnix éjszakája” turné elnevezést kapta. Ez egy ’81-es dalotok a „Mobilizmo” albumról, miért pont ezt vettétek elő?

Tulajdonképpen kicsit én vagyok most a Főnix, mert az elmúlt 2 évben nem nagyon voltam koncerten, a sok-sok műtét és kemoterápia miatt, úgyhogy vegyük úgy, Schuszter Lóránt feltámadt, mint a Főnix poraiból, és kisebb csoda történt, hogy élek. Ennek eredménye, hogy végre én is ott tudok lenni a koncerteken.

  • Természetesen megkerülhetetlen a kérdés, és nagyon sokan kíváncsiak rá, hogy, hogy vagy jelen pillanatban?

Épp most voltam egy nagyfelbontású CT-n, ahol mindent rendben találtak, úgyhogy az onkológus meg is lepődött, mert mondta, hogy százból egy szokott kijönni a dologból, de mondtam neki, hogy ne legyen letörve, hogy meggyógyultam, mert általában az emberek, vagy meghaltak, vagy meghalni készülnek. De valamilyen szerencsének, vagy a Jó Istennek köszönhetően életben maradtam, mert 5 műtét, 16 kemoterápia, és 2 halál közeli élmény után, most igen jól érzem magam.

  • És az igazi orvosság az, hogy ismét a színpadon lehetsz, számodra tehát ez az igazi visszatérés és ez lesz az, ami igazán életerőt ad.

Ez is, de röviden elmesélek valamit. Az egyik műtős, a műtét után azt mondta, hogy az egyik doktornő extra módszert alkalmazott altatás közben, mert, hogy probléma volt a szívverésemmel. Mondom, ez csak valami városi legenda lehetett, de megkérdeztem az altató orvost, aki ’mobilos’. Altatás közben elkezdett a szívem kalimpálni,- ami elég veszélyes dolog, mert felborulhat a vérkeringés és meg is hallhat az ember,- ő meg fogta a mobiltelefont, benyomott egy P. Mobil számot a YouTube-on, és a fülemhez tette. Abban a pillanatban kisimult a műszeren a szívverésem. Tőle kérdeztem meg, hogy „doktornő, ez tényleg igaz?” Mire azt mondta, hogy „igaz, de azért gyógyszert is adtunk utána”, de ez volt az első, hogy benyomott egy P. Mobil számot, és erre úgy látszik megnyugodtam.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=kDhTSLPs6-w[/embed] [caption id="attachment_1469" align="alignleft" width="298"]Schuster Lóránt és Kocsis Máté polgármester Schuster Lóránt és Kocsis Máté polgármester[/caption]
  • Minden sejtedben, ott van a P. Mobil, gyakorlatilag csoda számba menő történet. Gondolom ennek nagyon örültél, és mellette gratulálunk ahhoz is, hogy megkaptad Józsefváros díszpolgári címét…

Meg sem állok a Nobel-békedíjig! Általában – nem tudom, hogy megfigyelted-e –, de mindig annak adnak valamilyen kitüntetést, akinek már van. Ha van neki ilyenje, akkor adnak neki olyat is, és így tovább. Mivel én most megkaptam az elsőt, nagy valószínűséggel kapni fogok még egy csomót, vagy nem. De nagyon örültem neki, mert igazából a kitüntetések egy része, legalábbis az én környezetemben – itt most a rockzenét értem – eléggé demoralizálódott. De annek örültem nagyon, hogy egy önkormányzati elismerést kaptam a VIII. kerülettől.

  • És gondolom az is egy nagyon érdekes helyzet lehet számodra, számotokra, hogy jó pár évtizeddel ezelőtt, szóba sem jöhetett volna, hogy Téged ebben az országban bármivel ki fognak tüntetni.

Nem, hogy pár évtizeddel ezelőtt, de még januárban sem. Egyáltalán nem gondoltam rá. Mondok egy példát, és ez nagyon érdekes. A ’70-es években készítettek egy interjút, és abban azt mertem mondani, hogy ahhoz, hogy én jól dolgozzak, nem kell, nekem szocialista brigádtagnak lennem, mert amit én elvállalok, azt rendesen meg szoktam csinálni. Ezt fokoztam azzal, hogy ne öljek embert, tiszteljem a szüleimet vagy a fele barátaimat, ne lopjak, csaljak, ehhez meg nem kell semmilyen templomba járnom. Na, ezzel sikerült mind a két oldalt magamra haragítanom, a pártot és az egyházat is, úgyhogy emiatt nem kedveltek különösebben a szókimondás miatt. De én tényleg ilyen vagyok. Akkor így gondoltam, és sajnálom, hogy ha valakinek ez problémát okoz. És ezt még egy számban is megírtam, hogy „nem járok templomba, mert megvan nekem a Jó Isten mobilja”, igaz, hogy eddig még nem hívott vissza, de megvan a száma.

P.Mobil Kaptafa

  • És, ha már említetted a szókimondást, megjelent a „Kaptafa” című önéletrajzi könyved. Itt is szerepelnek olyan ismert arcok a zenei életből, akiknek nekimentél. Kerestek utána olyanok, akik fenntartásokkal viseltettek, hogy Te ennyire szókimondó voltál?

Na, akkor kezdjük azzal, hogy a közönség véleménye ezzel kapcsolatban az, hogy az első kiadás, egytől egyig elfogyott, most éppen a második kiadás fogy, amit vélhetően hasonló gyorsasággal meg fognak venni. Egyszerűen a közönség szereti, a közönségnek tetszik és megvásárolják a könyvet. Ami manapság azért is nagydolog, mert annak is örülni kell, ha valamiből eladnak 500 darabot, viszont itt már 6000 darabnál tartunk. Ez az egyik. A másik, az a szó, amit használtál, hogy ’nekimentem’. Én nem mentem neki senkinek, én egész egyszerű megírtam azt, amiben benne voltam, láttam, hallottam, és nem állt szándékomban színezni, vagy porolni, vagy füstöt gerjeszteni. Én megírtam a jót is meg a rosszat is. És hangsúlyozom, hogy sem saját magammal, sem a zenekarommal nem voltam kíméletes. Úgyhogy nem mentem neki senkinek, senki nem keresett meg, mert minden, amit ebben a könyvben leírtam, az úgy volt. Hogy aztán ezt ki, hogyan értékeli, az már egy más kérdés, mert egy filmet megnézel, ott is mindenkinek más jön le belőle, hogy mi a tanulság, vagy kinek szurkoltunk, a jónak vagy a rossznak, vagy sorolhatnám még a példákat. Igazából a történet még véget sem ért, mert már készül a második kötet, aminek „Faszög” lesz a címe, és a harmadik kötet is gyakorlatilag a munkapadon van, az pedig a „Csiriz” lesz. Úgyhogy gyakorlatilag a visszaemlékezés három kötetből fog állni.

https://www.youtube.com/watch?v=wC5iQj3xN9Q

PMobil rádió

Elindult a Mobil Rádió Budapest kísérleti adása. A www.pmobil.hu oldalra látogatók automatikusan hallják, a rádió pár másodperc után elindul. Akinek kérdése van a technikai feltételekkel vagy bármi mással kapcsolatban, akkor írjon az info@pmobil.hu e-mail címre.

 
Hirdetés