Hírek

15 LMBTQ ikon a rock és a metal világából

Az LMBTQ közösség tiszteletére összeállítottunk egy listát a rock és metal zenei színtér legismertebb queer alakjairól.

Június az LMBTQIA+ büszkeség hónapja, az 1969 júniusában történt Stonewall-lázadások tiszteletére. A tüntetéssorozatot, mely egy rendőrségi razziára adott válasz volt a New York Greenwich Village negyedében található Stonewall Inn bárban, a meleg felszabadítási mozgalom legfontosabb elindító eseményének tartják: a felkelés kirobbanásának évfordulóján, 1970. június 28-án New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscóban sor került az első meleg büszkeség-menetre, majd egyre több városban szerveztek hasonló felvonulásokat. Ma az LMBTQ Pride rendezvényeket az egész világon minden év június végén tartják, megemlékezve a a Stonewall-lázadásról.

Bár a rock 'n' roll híres a szabadszelleműségről, és nemi identitástól és szexuális orientációtól függetlenül mindenkinek szól, nyíltan queer előadónak lenni még napjainkban is nehézségekkel jár: ha közismert szupersztár vagy, nem csak a barátaid és a családod, hanem rajongók ezrei előtt is szembe kell nézned a coming outtal.

Alább megmutatunk 15-öt azok közül a rock- és metalzenészek közül, akik maguk is az LMBTQ közösség tagjai, és másokat is arra inspirálnak, hogy büszkén vállalják önmagukat.

Elton John

Elton John valószínűleg az egyik leghíresebb LMBTQ-művész, így sokan talán nem is gondolnák, hogy még neki is több évbe telt, mire előbújt. Saját bevallása szerint 23 évesen jött rá, hogy meleg, de csak 1976-ban erősítette meg a Rolling Stone-nak, hogy biszexuális. 1984-ben feleségül vette Renate Blauelt, akivel négy évig együtt maradtak. „Hazugságban éltem”- vallotta be később. 1992-ben egy újabb Rolling Stone-interjúban coming outolt, és kapcsolatot kezdett hosszú távú partnerével, David Furnish-sel. „Nagyon lassan indultam” - mondta évekkel később a Variety-nek. „Olyan voltam, mint a teknősbéka és a nyúl, aztán hirtelen a teknősbéka megelőzte a nyulat, és bepótoltam az elvesztegetett időt.”

David Bowie

David Bowie egy 1976-os Playboy-interjúban biszexuálisnak vallotta magát, később azonban visszavonta ezeket a megjegyzéseket. „Nem állt szándékomban, hogy bármilyen címkét aggassak magamra, vagy bármilyen embercsoport képviselője legyek” - mondta később a Blendernek. „Tudtam, hogy mi akarok lenni: dalszerző és előadóművész.” Mégis, Bowie rendszeresen elmosta a szexualitás határait, és bátorította a személyes önkifejezést annak minden formájában, orientációtól és identitástól függetlenül. Egy tévéinterjúban egyszer megkérdezték tőle, hogy színes magassarkú cipői „biszexuális cipők”-e. „Ezek cipőcipők, butus” - hangzott a válasz.

Freddie Mercury

Freddie Mercury híresen zárkózott volt a magánéletével kapcsolatban, és ebbe beletartozott a szexualitása is. Férfiakkal és nőkkel is volt kapcsolata, de soha nem beszélt nyilvánosan erről a témáról. Queen zenekari társai sem tudtak sokat: Brian May később azt mondta, hogy Mercury csak évekkel azután fedte fel, hogy a férfiakat is szereti, „hogy ez nyilvánvalóvá vált”. Freddie Mercury mára az önkifejezés és az egyéniség szimbólumává vált.

Janis Joplin

Janis Joplin szintén sosem beszélt nyilvánosan a kapcsolatairól, de karrierje virágzása során férfiakkal és nőkkel is randevúzott. Az akkori kulturális légkör miatt azonban ezt többnyire elhallgatták. „Janis egy két lábon járó ellentmondás volt” - emlékezett Jae Whitaker, Joplin egyik barátnője. „Szerintem gyerekeket akart, de azt is gondolom, hogy tényleg nagyon jól érezte magát egy nővel, mégis büntette magát ezért az érzésért. Nem tartotta helyesnek.”

Rob Halford

Rob Halford 1998-ban az MTV-n vallotta be melegségét, több mint húsz évvel a Judas Priest debütáló albuma után: „Csodálatos pillanat, amikor előbújsz a szekrényből. Most megtettem, és felszabadítottam magam”. Halford zenekari társai és menedzsmentje már a bejelentés előtt tudtak róla, ennek ellenére Halford a Confess című önéletrajzi könyvében elárulta, hogy nehéz volt eljutni arra a pontra, ahol szabadon beszélhetett a magánéletéről: „Sok-sok kérdés és sok önkereső, kínzó gondolatmenet járja át az agyadat”. Halford 1991-ben kezdett kapcsolatot hosszútávú partnerével, Thomas Pence-szel. „Szeretném azt hinni, hogy a dolgok drámaian megváltoztak azóta, hogy 50 évvel ezelőtt a metalban kezdtem, és tudom, hogy így is van” - mondta Halford később a Loudwire-nek. „De még mindig hosszú út áll előttünk a teljes egyenlőségig, az előítéletek falának ledöntéséig.”

Michael Stipe

Az R.E.M. frontembere a 90-es évek közepén coming outolt, miközben eloszlatta a pletykákat, miszerint HIV-fertőzött. 2014-ben a Guardianben elevenítette fel ezt a pillanatot: „Egyszerűen azt mondtam, hogy egész felnőtt életemben élveztem a szexet férfiakkal és nőkkel. Ez egy egyszerű tény volt, és örülök, hogy bejelentettem. Nem sok közéleti személyiség lépett elő ekkor, hogy kimondja az igazságot. Örültem, hogy azok közé tartozhattam, akik megtették.”

Billie Joe Armstrong

A Green Day frontembere a 90-es évek elején beszélt először nyilvánosan a szexualitásáról. „Azt hiszem, mindig is biszexuális voltam” - mondta a The Advocate-nek. „Szerintem az emberek biszexuálisnak születnek, csak a szüleink és a társadalom afelé az érzés felé terel, hogy 'Ó, én nem tehetem'. Azt mondják, hogy ez tabu. Azt sulykolják a fejünkbe, hogy ez rossz, pedig egyáltalán nem rossz. Ez egy nagyon szép dolog." Később hangsúlyozta, hogy a szexuális orientációja nem lehet gond a rajongók számára. "Az, hogy ez egy téma, önmagában is egyfajta fóbia" - nyilatkozta az Out magazinnak. "Egy bizonyos ponton ennek olyasminek kellene lennie, amit egyszerűen elfogadnak.”

Gaahl

Gaahl a black metal közösség nyíltan meleg ikonja. "Szerintem a metál közösség az egyik legnyitottabb közösség, ami létezik.” - nyilatkozta a Gorgoroth korábbi frontembere, aki pár évvel ezelőtt még egy Pride playlistet is összeállított.

Otep Shamaya

Az énekesnő és aktivista Otep Shamaya sosem rejtegette szexuális orientációját. Nem sokat törődött azzal, hogy nő vagy leszbikus a műfajban, egészen addig, amíg az emberek fel nem hozták neki, amikor észrevették, hogy barátnője kíséri őt, miközben a 2000-es évek elején az Ozzfesten turnézott. "Mindig tisztában vagyok vele, hogy az emberek másképp néznek rám és arra, akivel együtt vagyok. A zenekaromban csupa heteroszexuális férfi van, akiket nagyon szeretek, de nekik nem kell meggondolniuk kétszer is, hogy a barátnőjük kezét fogva sétáljanak ki valahonnan, míg nekem igen."

Lzzy Hale

A Halestorm hard rock zenekar énekesnője nyíltan megerősítette, hogy biszexuális. Sokat tesz az egyenlőségért, és arra buzdítja az embereket, hogy vállalják fel a szexualitásukat.

Mina Caputo

A Life of Agony korábbi frontembere, Mina Caputo nehezen birkózott meg nemi identitásával kapcsolatos problémáival, bevallása szerint drogfüggőséggel küzdött, és majdnem öngyilkos lett. Amikor 2011-ben felvállalta, hogy transznemű, az élete teljesen megváltozott, és bevallása szerint azóta már békében érzi magát.

Cameron Boggs

A Sanguisugabogg egykori gitárosa, Cameron Boggs nem-binárisnak vallja magát. "Én csak minden idők legsúlyosabb anyagát akarom írni, érzelmekkel minden apró részletében. A tényleges zenén kívül azt akarom, hogy mindenki elfogadottnak és szabadnak érezze magát a mi sajátos death metal világunkban" - mondta a Revolvernek. "Túl sok a negativitás, ha az extrém zenéről van szó. Mivel magam is queer nem bináris homie vagyok, tudom, milyen furcsán érzed magad egy olyan szcénában, ami tele van maszkulinitással, és csak azt akarom, hogy a queer gyerekek, POC, transz gyerekek, nők és mindenki más úgy érezze, hogy támogatjuk őket, és minden rendben van."

Brian Molko

A Placebo énekese és gitárosa, Brian Molko biszexuális, és ismert androgün stílusáról. A Guardiannak nyilatkozva Molko kitért arra az úttörő munkára, amellyel a Placebo a nemek és a szexualitás határait feszegette egy olyan időszakban, amikor a queer lét még tabu volt a mainstream médiában. "Azt tettük, amit tudtunk a létező keretek között, és lázadtunk ezek ellen a keretek ellen". Molko azt is megjegyezte, hogy a queer identitásról, a nemi kifejezésről és a szexuális folyékonyságról szóló beszélgetések "ma már sokkal, de sokkal összetettebbek": "Ha csak azzal, hogy a '90-es években önmagunk voltunk, elértük, hogy az emberek kevésbé érezzék magukat egyedül - ha sikerült bármilyen módon, akár csak egy százalékkal is növelnünk a szabadság lehetőségét és képességét -, akkor elértünk valamit."

Tobi Duncan

A Trash Boat biszexuális frontembere szerint „egy ideális világban (…) az LMBTQ+ közösségnek egyszerűen csak be kellene olvadnia a status quóba. A szexualitásról soha nem kellene vitatkozni.” Egy másik interjúban pedig arról beszélt, hogy nem szívesen aggat címkéket magára, egyszerűen csak úgy él, ahogy akar. „A büszkeség számomra azt jelenti, hogy olyan emberként élhetsz, amilyen lenni akarsz, szégyenkezés nélkül, aggodalom vagy megtorlástól való félelem nélkül.”

Adam Lambert

Adam Lambert 2009-ben, nem sokkal az American Idolban való szereplése után vallotta be, hogy meleg. "Csak a műsor vége felé jöttem rá, hogy mindenki azt akarta, hogy coming outoljak, de ez sosem volt titok!" - mondta akkoriban. "Csak sosem beszéltem róla, mert nem volt jelentősége abból a szempontból, amit a színpadon csináltam". Lambert azóta is folyamatosan használja platformját az LMBTQ jogok melletti kiálláshoz. "Nem volt túl sok példám arra, hogyan kell ezeket a dolgokat csinálni, így ez elég nagy kaland volt" – nyilatkozta a GayTimes.com-nak. "Tíz évvel később azt látom, hogy rengeteg fejlődés történt, és mostanra sokkal több queer művész bújt elő. Egyre szabadabbak lehetünk."