Hírek

Marge megújulva tért vissza: A ZSUZS egy vallomás

Egy percig sem pihent, de most visszatért a számos slágeréről ismert előadó, Marge. Anyák napjára időzítette lemeze megjelentetését, hiszen életének nagy részét imádott családja teszi ki. Szerette volna megmutatni egy különleges albumon, milyen is a benne élő Zsuzs.

Szerettem volna megkeresni magamban azt a szikrát amit régen éreztem amikor énekeltem. Amikor azért írtunk dalokat a barátaimmal, hogy utána kazettán, discmanben visszahallgassuk és örüljünk magunknak »offline«. Zsuzs néven énekeltem korábban, és a bennem rejlő Zsuzs inspirálta a lemezt. Meghallgattam a régi a dalaimat, amik akkor foglalkoztattak, amikor még nem volt nyomás rajtam Marge-ként. 2020. december 31-én írtam a Pille, a Pendrive és a Magad című dalokat. Eltelt pár hónap és Fodor Máriusznak köszönhetően megismertem Hundred Sins-t, ami az egyik legjobb dolog ami most történhetett a hangommal" – mesélte az alkotás folyamatairól.

"A dalszövegek tekintetében fontosak nekem az aktuális társadalmi helyzetek adta témákat feszegetni. Milyen hatással volt ránk a pandémia, a háborús helyzet, és rám az első kislányom érkezése. Utólag úgy érzem, ő adta nekem az erőt és a reményt, hogy újra énekelni kezdjek, és meg merjem mutatni azt, aki lettem a gyökereimbe kapaszkodva, így ő is szerepet kap a lemezen. Nagyon sok változáson mentem keresztül az elmúlt években és ezek kellettek ahhoz, hogy most itt legyek, és az, aki. Tudom, hogy most jobban tudom már csinálni. De nem hagyhattam szó nélkül a hibáimat sem. A ZSUZS egy vallomás, és egy ajándék magamnak. Őszinte, nyers, van benne szorongás fájdalom elengedés, befogadás, elfogadás, küzdelem és sok sok szeretet. Olyan mint amilyen én vagyok. Akinek fontos, hogy »ki voltam« és ki »lettem«, és ki lehetnék még ha jó úton maradok. Most szeretném jól csinálni. Ez a lemez anyák napjára ajándék magamnak. Önmagamat ajándékozom, hogy tessék dolgozz vele. Ez vagy te. Ismerd meg, változtasd, fogadd el és szeresd. Nekem ez már win. Hundred Sins a legjobbat hozza ki belőlem. Nagyon szeretek vele dolgozni. Azt hiszem, jól működünk együtt, és ez nekem nagyon fontos. Onnan tudom, hogy működik, hogy írok valami hülyeséget, és megkérem, hogy hallgassa meg. Régen csak úgy mutattam meg dolgokat, ha kitaláltam már. Féltem. Most nem félek, mert ő megmondja a véleményét, nem hagyja rám, vagy választja az egyszerűbb utat.

Ismerjetek meg. Itt vagyok: Zsuzs.”

PKOLO

"Kisfiam zongora játékával indítja a lemezt."

PILLE

"2020 szilveszterkor írtam ezt a dalt, Leopold kisfiamról szól. A dal különlegessége, hogy a stúdióban lévő zongorának az oldalát leszereltük és úgy vettük fel a hangszert. Kislányként Ferenczi Éva “almába” tanultam zongorázni egy baleset miatt sérült a jobb karom. Négy helyen eltörött, azóta is küzdök a beesett vállammal, ferde alkarommal, nem tudtam már soha úgy zongorázni, így kezdtem el énekelni."

SE NEM TUDTAM SE NEM

"Ez volt az első dal amit Hundred Sins-szel készítettem, a legelső közös session alatt íródott. Nagyon nyomasztott már, hogy ilyen régen alkottam, ha tudtam volna, hogy mi lesz belőlem ebből a szempontból is egy fontos gondolat. Amúgy semmi nem lett volna akkor sem, mindennek így kellett lennie ahhoz, hogy az legyek aki. De persze van par kör, amit kihagytam volna."

MAGAD

"Ez a dal is 2020 decemberében készült. Eléggé egyedül maradtam, miután egyik napról a másikra kiléptem a “Margeságból”. Nem vettem részt sajtótájékoztatókon, fesztiválokon, a zenei életben, közegben. Ez a magány egy ponton “rám ült”, de éreztem azt a szikrát, ami hajt és, hogy egyedül is fogom tudni folytatni, csak másként. Azt szerettem volna ezzel üzenni Nektek, hogy este lefekvéskor végülis mindenki saját maga, és tudnia kell, hogy mit akar az életével. De ha ezt tudja, akkor senkire nincs szüksége. Önmagamban te vagy aki irányítod az életed. Lépd meg ugord meg magad. A zenekarom végig támogatott a döntéseimben és azt gondolom, büszkék rám, hogy sokat tudtam emiatt változni és jobb emberként folytatjuk a közös utunkat."

CSODA VAGY

"Schiszler Soma, a zenekarunk gitárosa az AWS zenekar basszus gitárosa, egy időben kezdtett el a két formációval zenélni. Brucker Bence (AWS gitár) többször hangosított minket nagyobb koncertjeinken ilyen értelemben kicsit összefonódtunk egy időszakban. Általuk volt lehetőségem megismerni Siklósi Örst is, akivel elkezdtünk írni egy közös dalt az elmúlásról, a veszteségről, a halálról - mind a hármunknak volt ebben része sajnos. Én az akkor frissen elveszett magzatomhoz írtam a dalszöveget, de már nem tudtuk már befejezni. Siklósi Örs emlékéért szól és a mai értelemben hozzá is."

CSILLÁM

"A csillám egy “coming out “ - ellazázva foglalja össze az elmúlt négy évet, azonban maga a csillám a zene iránt érzett csillogást jelenti. Amikor flowba kerülök és írok egy dalt, ugyanúgy csillog a szememben az a valami, mint szerelmesen. A csillám nagyon erős szimbóluma volt mindig is a Marge alkotott kis világnak, de most értettem meg ez a dal által, hogy valójában nekem mit is jelent maga a jelenség. A vokál sávokat Thádéval együtt vettük fel."

ADTAD 

"Amikor Filo átküldte ezt a beatet, hogy tetszik-e, nagyjából 20 percen belül küldtem vissza egy demot, annyira inspirált. Ahogy hallgattam, egy régi albérletben találtam magam, ahol az első gyermekemmel éltünk ketten. Sütött be a nap, a csodálatos kisfiam játszott körülöttem, minden idillinek látszott kívülről. Azért, hogy ezt megteremtsem körénk a másik oldalon úgymond “vért izzadtam” - egy láthatatlan idegösszeomlásom volt 2016 nyarán. A fiam az, aki miatt azonnal felálltam belőle és elkezdtem változtatni, ezért az életemben a leghálásabb vagyok Neki. Anya lehetek általa “érted megértem”, “ érted meg érte”, “érted megértem”, minden benne van. A világot adta nekem ez a kis csöppnyi kisfiú, a tenyeremen hordozom amíg élek! Filo beatjét Hundred Sins véglegesítette."

PKOMA

"Kislányomnak énekeltem, mert nyugtalan volt. Mivel megnyugtatta a dalom, közben hangjegyzetként rögzítettem, hogy ne felejtsem el, azóta ez egy mantra. Az életem egyik legszebb dala, itt van a helye."

PENDRIVE

"2020 decemberben írtam az első covidunk után. Nagyon megijedtem, amikor családilag elkaptuk, féltem, pánikoltam és nagyon megkönnyebbültem, amikor átestünk rajta és mindenki jól volt. Ez abban az időszakban íródott, amikor kijárási tilalom volt, egy nagyon más szorongató élethelyzet volt, ha emlékeztek rá. Ebben a dalban benne van minden, a gondolat teremtő erejének a híre. Én ebben hiszek és próbálom így élni a mindennapjainkat is. Igyekszem megáldani szép gondolatokkal a családomat és magamat is, erre tudatosan figyelni. “ Fontos, aki vagy” sose hagyd, hogy elnyomjanak vagy valaki azt éreztesse veled, hogy nem számítasz. Te vagy a legfontosabb! A dal a férjem lányához, a “kapott lányomhoz" szól. Szeretném, ha hinne magában, hogy mennyire csodálatos és erős lány."

ELADTÁL

"Ez a dal azokhoz szól, akiket közel engedtem magamhoz, megosztottam velük az életem lapjait, a dalaimat, a zenémet, de sosem szerettek igazán engem. Látták bennem a “potenciált”, lehetett velem jókat menni, nyilvánosságra szert tenni bizonyos körökben - átvertek, kihasználtak, úgy éreztem, hogy eladtak. Egy borzasztóan nyomasztó zongora témát kezdtem el, Boti átrakosgatta a hangokat, nem lett kevésbé szomorú, inkább mélyült. Van egy magasztos érzésem is a zenével."

NÉLKÜLED 

"Ez a dal arról szól, amikor látod, hogy mások fesztiválon lépnek fel, ahol neked is volt színpadod évekig, de most a nappalidban ülsz. Amikor hazaesel egy 3-4 koncertes hétvége után és próbálod össze kaparni magad teljesen kiürülve. Amikor lejössz a színpadról és az életben mástól nem kapod meg azt az adrenalin lökést amit egy Budapest Park ad, és ezt tudod. Meg kell tanulni a hétköznapokban is megélni a szépségeket és nem romantizálni  a káros dolgokat, hanem eldönteni, hogy nem élsz velük. Ezek a démonok elkísérnek örökre, tudod, hogy nem adod át már magad, de attól még zúg a fejed tőlük. Nem csak az a periódus van, amikor erős vagy az absztinens életmódnak, hanem van ez is, amikor csak nyúz. A dalt Kovács Gerivel és Hundred Sinssel írtuk, különlegessége pedig az, hogy az ének a demo maradt."

LEBEGŐ

"A dal témája a toxikus mérgező kapcsolatok okozta szorongás. Amikor abban a fázisban vagy, hogy nem is látszik rajtad, de belül lebegsz, annyira rosszul esik egy szavakkal bántás. Nehéz ezeken a kapcsolatokon változtatni ha életre szólnak nem választott hanem kapott személyekről van szó. 6/8 ban íródott, ettől is kicsit deviáns."

TEREKEN (KOCKA)

"Minden kislányért szól, akiket elhagyott az apukája vagy apa nélkül nőtt fel és mindenkiben kereste azt a biztonságot, amit ennek a hiánya okozott. Belement olyan kapcsolatokba, amiket csak a félelmei vezéreltek, azért adott magából, hogy szeretetet kapjon. Amikor kislányokat látok a tereken, annak a hátterében mindig valami van - nekem is volt egy kockám."

HANGOS 

"Amikor az egyik gyermekemmel nem bántak jól, borzasztóan dühös voltam, triggereltek a történtek. Eszembe juttatta az én gyerekkori dolgaimat is, és mindent, ami felbőszít. Egy olyan részem sűrítettem bele a Hangosba, ami harcossá tett engem."

PKOBA

"Legnagyobb gyermekem véleménye a világról."

ÁDÁMDÁDÁM feat. Hundred Sins

"Thadéval írtuk meg a mankót zongora énekkel, a dal Botival és Kovács Geri teátrális gitárjátékával öntött végleges formát. A bizalom, az elfogadás, a szeretet és a szerelem a dal alappillére. “Egyszer kellett, hogy bízzanak bennem” - ha azt olvassák rá valakire, hogy tudom hogy jó vagy, akkor azzá is tud válni. Nagyon boldog vagyok, hogy a férjem jónak lát engem és ezzel megváltoztatta az egész életem. A szeretete hozzá vezetett, és általa lett teljes az életünk, így hatan."

hirdetés