Hírek

Megjelent! Azok a régi csibészek -párbeszéd a rock and rollról 2

Lorde, Solar Power


Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramjának Azok a régi csibészek című beszélgetéssorozata 2015 tavaszán indult. A talkshow szórakoztató formában járta körül a magyarországi könnyűzene történetét annak legendás szereplőivel. 2016 decemberében jelent meg az első válogatás az elhangzott beszélgetésekből, melyek házigazdái Csatári Bence és Poós Zoltán voltak. 2017-ben a stafétát Lévai Balázs vette át tőlük, és az általa készített interjúkból válogatva is megjelent egy könyv, ezúttal a Kossuth Kiadó gondozásában.

Kedvcsinálónak a szerző ajánlóját közöljük:

„Ha az életben, boldog akarsz lenni, csinálj zenekart – énekli Beck Zoli barátom az egyik 30Y-dal kezdő sorában. Erre az életbölcsességre már a magyar könnyűzene kezdeteikor is sokan rájöttek, rengeteg zenekar alakult az első pár évtizedben is. Kötetünk főszereplőinek működött a terve: feltették az életüket a zenére, és cseppet sem bánták meg. Azt csinálhatják, amit a legjobban szeretnek, sikeres és boldog ember lett belőlük.

Az Azok a régi csibészek című talkshow-sorozatban a kezdetek óta a zenészpálya és a történelmi háttér összefüggéseire koncentrálunk. Hogy válhatott valakiből profi zenész az „átkosban”? Mit lehetett és mit nem? Hogyan befolyásolta a szocialista kultúrpolitika az egyes előadók pályafutását? Miért mindig Erdős Péter állt az út végén? Mi változott 1990 után? Variációk zenészéletutakra a dadaista képzőművésztől a táncdalfesztiválok sztárjáig."   

Az Azok a régi csibészek - párbeszéd a rock and rollról 2. című kötet interjúalanyai: Berkes Gábor és Geszti Péter, Bornai Tibor, D. Nagy Lajos, ef Zámbó István, Karácsony János, Novai Gábor, Szigeti Ferenc és Takáts Tamás, Szikora Róbert, Soltész Rezső, Varga Miklós, Várkonyi Mátyás

A kötet szerzője: Lévai Balázs, szerkesztői Murzsa Tímea és Csatári Bence. A könyv online élő bemutatója 2020. július 29-én, délután 17:00 órától követhető az alábbi eseményen belül.

hirdetés