Hírek

Az a lényeg, amit a szívünkkel látunk – musical-ősbemutató a Szép Ernő Színházban

Lorde, Solar Power


Április 4-én 15 és 19 órai kezdettel a Léla szeme című misztikus musical ősbemutatójára kerül sor az UP Újpesti Rendezvénytérben Szinovál Gyula rendezésében. A vak lány történetével az alkotók célja az, hogy körüljárják a fogyatékossággal élők helyzetét, erősítsék az ép társadalom toleranciáját, mindezt igényesen és szórakoztató módon.

https://youtu.be/532bFWznleU

„Egy vak lányról szól, és egy képzavarral élve az ő szemén keresztül láthatjuk meg azt, ami lényeges és nagyon fontos az életben. Az a lényeg, amit a szívünkkel látunk, ha elfogadunk valakit, megismerjük, akkor meg is fogjuk szeretni” – nyilatkozta a darab írója és egyik főszereplője, Kósa Zsolt, aki szeretett volna közérthető, mégis erős esztétikai töltéssel szólni arról, hogy napjainkban mennyire csak a kirakat hangsúlyos. Az alkotók hisznek abban, hogy a váz a lényeg, nem a máz – ezért szól egy vak lányról a történet. Ő az, akit nem befolyásol a külső csillogás, a harsány látszatfogalmakkal szemben a lényeglátás bölcsessége az, ami igaz érték.

„Léla szeme a lényeget látja. Arra próbáljuk felhíni a figyelmet, hogy a másság nem kirekesztő ok, legyen szó akár a vak lányról vagy szereleméről, a torz fiúról” – mondta Szinovál Gyula, a musical rendezője, aki a jó történet és a remek (rock)zene, illetve a darab mondanivalója miatt mindenkinek ajánlja.

https://youtu.be/yvcNCXZRMY0

A hitelességhez hozzátartozik, hogy a darab zenéjét Szepesi Richárd írta, aki a Nem Adom Fel Alapítvány vak zenetanáraként dolgozott, majd immáron szabadúszó zenészként elérte, hogy a nevéről a minőség és ne a vakság jusson eszébe az embereknek. A felvételek a szintén vak Miks Csaba speciális stúdiójában folytak.

A Léla szeme önálló cselekménnyel bír, nem adaptáció, ebből a szempontból ritkaságnak számít a hazai palettán. Hagyományok tekintetében talán a shakespeare-i dinamika jellemző rá a legjobban. A művészi megfogalmazás és a társadalmilag fontos üzenete mellett rendkívül izgalmas és fantáziadús világba visz minket az előadás. Fiktív helyen játszódik, de a babonákkal teli, mitikus, vadregényes, erdélyi világ kirajzolódik. A ma furcsán hangzó keresztnevek mind ómagyar nevek.

 ŐSBEMUTATÓ: 2019. április 4. csütörtök, 15 és 19 óra (a Szép Ernő Színház előadása)

UP Újpesti Rendezvénytér (1042 Budapest, Szent István Tér 13-14.)

 A főbb szerepekben Békefi Viktória, Krajnik-Balogh Gábor, Kósa Zsolt, Krizsik Alfonz, Koncz Eszter, Andorai Péter, Békefi László, Szepesi Richárd és Boldizsár Tünde látható.

Szakmai, diák és nyugdíjas jegy: 2000 Ft/db.

Normál jegy: 3000 Ft/db.

Jegyrendelés:

A jegy.hu oldalán: ITT.

valamint a helyszínen.

 

hirdetés