Hangfoglaló

Дeva elnyerte az Európai Unió rangos könnyűzenei díját

Újabb hazai előadónak ítélték oda a Music Moves Europe Talent Awards (MMETA) díját. A Harmed 2020-as sikere, illetve a díj elődjének számító European Breakthrough Award 2006-os nyertese, a Heaven Street Seven után 2022-ben a Дeva/Deva néven alkotó Takács Dorina a harmadik magyar díjazott az Európai Unió által életre hívott tehetséggondozó program történetében.

Az MMETA célja több európai könnyűzenei szervezettel összefogva, hogy anyagi és szakmai segítséget nyújtson azoknak az európai előadóknak, akik a nemzetközi áttörés küszöbén állnak. Az idei 15 jelöltet – köztük Дevát – még novemberben jelentették be, az öt kategória díjazottját pedig a hagyományoknak megfelelően a Groningenben rendezett Eurosonicon, a nemzetközi zeneipari fesztivál keretében jelentették be január 20-án.

Az eseményt idén a járványhelyzet miatt csak online közvetítették, de Дeva személyesen vette át a 10 ezer eurós támogatással és szakmai továbbképzési lehetőséggel járó elismerést.

Az MMETA rangos díjnak számít a szakmában, hiszen a korábbi jelöltek és nyertesek között több komoly nemzetközi karriert befutó előadót (Rosalía, Fontaines D.C., girl in red) is találunk. A zsűriben olyan elismert szakemberek döntöttek a díjakról, mint a KEXP legendás műsorvezetője, Kevin Cole, a madridi Mad Cool Festival booking menedzsere, Cindy Castillo vagy a BBC Radio 1 egyik legismertebb arca, Gemma Bradley

.Az MMETA díja újabb komoly mérföldkő Дeva eddig is ígéretes karrierjében. A népzenei elemeket elektronikával keverő előadó egyik kislemeze (Unglitched) januárban a nap dala volt a zenerajongók körében világszerte rendkívül népszerű, seattle-i KEXP rádióban. Дeva 2021-ben tagja volt a Hangfoglaló Program induló előadókat támogató programjának, és a hazai szakemberek már ebben az évben az egyik legexportképesebb magyar zenei produkciónak szavazták meg. Legfrissebb lemeze épp a díj napján, január 20-én jelent meg Csillag címmel a Move Gently kiadónál. A lemezbemutató koncert január 29-én lesz a Trafóban.