Hangfoglaló

Akik már külföld felé kacsintanak 5. rész - Saya Noé

Lorde, Solar Power


Saya Noé, azaz Kőrös Mimi barcelonai open mic esteken döntötte el, hogy komolyan veszi saját dalait, és „főállásban” is a zenei karrierjével foglalkozik. Hazaköltözése után már részt vett a HOTS Songlab programjában, beválogatták az Induló Előadói évadba, és már az utolsó simításokat végzi első nagylemezén. A dalszerző/producer villáminterjú-sorozatunkban többek között arról mesél, ki inspirálta arra, hogy egyre bátrabban kísérletezik saját szerzeményeiben is.

Melyik előadó volt leginkább meghatározó a zenei karriered elején? John Mayer. De megemlíteném Jack Johnson és Justin Nozuka nevét is, mert ők is hasonlóképpen inspiráltak abban az időszakban, amikor először felvettem a gitárt. A három előadó erősen akusztikus világa sarkalt először arra, hogy nem csak lelkesedjek a zene iránt, hanem írjak is saját dalokat. Korábban évekig hegedültem, majd fuvoláztam is, de a gitár volt az első hangszer, amelynek segítségével a verseimet egybefontam a hangommal, és egy teljesen új világ nyílt ki előttem.

Ki az a zenész, akiért mostanában nagyon lelkesedsz? Slenderbodies. Kb. egy éve fedeztem fel őket, és nagyon sokat merítek a hangzásvilágukból. Imádom, ahogyan a különböző gitármelódiákat és az ahhoz passzoló falsetto harmóniákat párosítják. A Belong a kedvenc dalom tőlük.

Van olyan előadó, akinek a szintjére egyszer szeretnél eljutni? BANKS. Még csak néhány éve követem a munkásságát, de az első perctől kezdve megragadt az a hangulat és érzékiség, ami árad a zenéiből. Ahogy játszik a hangjával, a harmóniákkal, az energiák elosztásával, a hangszereléssel; azonnal rezonáltam vele, és arra inspirált, hogy én is legalább ennyire szabadon kísérletezzek.

Melyik volt az eddigi legjobb külföldi koncertélményed, ahova még szívesen visszatérnél? Nem volt még saját külföldi koncertélményem. Hivatalos legalábbis nem. Viszont 2017-ben a Barcelonában töltött egy évem során léptem először színpadra külföldön, open mic-on (Craft Bar). Onnantól kezdve beleszerettem a műfajba, és sűrűn visszajártam. Ez volt az az időszak, ami végül arra buzdított, hogy felmondjak az akkori munkahelyemen, és a zenének szenteljem magam teljesen.

Melyik most az a saját dalod, amire a legbüszkébb vagy?  A Fly. Az első megjelent dalom. Klisének hangzik, de azért, mert a zenei karrierem elindítása volt idáig a legnehezebb pont az életemben. Eljutni odáig, hogy az évekig csak a fejemben létező álmodozásból kiszakadjak, és megtegyem az első lépést.

https://www.youtube.com/watch?v=rPSHt2TJ1Bs&feature=emb_logo

Miben vársz igazán segítséget az idei Outbreakers’ Lab során? Van konkrét dolog, amire a táborban fókuszálnál?  Már azzal rengeteget ad az Outbreakers’ Lab, hogy összeköt egy csapatot, ahol hasonló szenvedéllyel rendelkező emberek találkozhatnak és táplálkozhatnak egymásból. Szerintem ez nagyon nagy motiváció lesz önmagában. Nem beszélve arról, hogy mentorokat is kapunk, akik hasznos tanácsokat adnak majd. Kíváncsi lennék például az Európa többi országában is a zeneipar működésére és a különböző fellépési lehetőségekre.

hirdetés