Hangfoglaló

Rímek párban az Akvárium Klubban

Lorde, Solar Power


Első alkalommal hirdetett pályázatot a Hangfoglaló Program a magyar nyelvű dalszövegírás népszerűsítésére és támogatására, amivel egy régi adósságát törlesztette. A nyertes pályázatok és programok megvalósítása már elkezdődött, az első a sorban a Rímek Párban - Szepesi Matyi beszélgetéssorozata az Akvárium Klubban.

Bajnai Zsolt a Hangfoglaló Program új pályázat megszületésének körülményeiről elmondta - "A Program indulása óta ugyanis folyamatosan szó volt arról, hogy segítünk előadóknak, koncerthelyszíneknek, a menedzsereknek, a magyar könnyűzenének nyilvánosságot teremtő felületeknek, a múlt megőrzésének és a jövő megalapozásának, csak éppen a „termékről”, a dalról feledkezünk meg. Amikor idén tavasszal elhatároztuk, hogy végre ezzel a témával is szeretnénk foglalkozni, az is egyértelmű volt a Kollégium számára, hogy ha dalszerzés, dalok népszerűsítése, akkor mi a magyar nyelvű dalok mellett szeretnénk letenni a voksunkat. Így született meg az a 30 millió forint keretösszegű pályázat, amelynek nem az alkotások ösztönzése, hanem a magyar nyelvű dalok népszerűsítése volt a célja. Be kell vallani, hogy a Kollégium ezt a pályázatot egyfajta kísérletnek is tekintette, hiszen nekünk sem volt határozott elképzelésünk arról, milyen jellegű projekteket szeretnénk támogatni. De úgy gondoltuk, a szakma, a dalszerzéssel, a dalok népszerűsítésével foglalkozók majd megtöltik tartalommal azokat a tág kereteket, amiket megszabtunk. És nem is kellett csalódnunk." 

A pályázók köre ténylegesen sokszínűnek mutatkozott, található között található vidéki kisváros iskolája, dalszerző kurzusokat indítani kívánó alkotói közösség, és tudományegyetem is, amely tábort és kutatást indítana a dalszerzésről.

"A Kollégiummal bizakodva nézünk a végül közel 32 millió forinttal támogatott 18 pályázat megvalósulása elé. Feltett szándékunk, hogy jövő tavasszal értékeljük ezeknek a pályázatoknak a hatását, és ha beváltják a hozzájuk fűzött reményeinket, akkor 2020 nyarán ismét lesz hasonló pályázatunk." - zárta gondolatait Bajnai Zsolt.

A pályázati keretek között megvalósuló programos sorában első a Rímek párban, amelynek október 22-i első eseményén Szepesi Mátyás vendége Beck Zoli, a 30Y dalszerző-énekese lesz az Akvárium Klub VOLT Lokáljában. Az este hétkor kezdődő sorozat minden alkalma ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.

"Az elmúlt fél évben abban a megtiszteltetésben volt részem két szövegítói díjat is "hozzámvágott" az élet, ezért úgy gondoltam, illene nagyon gyorsan bepótolnom a hiányosságaimat a témában, és megkérdezem legkedvesebb kollégáimtól hogy ők hogy alkotnak, milyen játékszabályok között írják dalaikat-dalszövegeiket. Szó lesz arról is kinek mit jelent az ihlet, hogy inspirálódnak, hogy feszítenek rá zenét a szövegre vagy fordítva." - nyilatkozta Szepesi Mátyás ötletgazda-műsorvezető.

A komoly szakmai témák mellett a zenészek beszélgetnek majd a szövegírással kapcsolatos “legendákról”, minthogy kell-e szenvedni az alkotáshoz,  vagy hogy könnyebb-e éjszaka írni mint nappal. A szervezők tervei szerint a beszélgetések egyszerre lesznek tanulságosak és szórakoztatóak, a téma művelése iránt érdeklődők mellett várják azokat is, akik szeretnék kicsit más szerepben látni kedvenc zenészeiket.

hirdetés