Hangfoglaló

Átadták a 4. Magyar Klipszemle díjait

Lorde, Solar Power


Átadták a 4. Magyar Klipszemle díjait. Az este abszolút győztese a Hangfoglaló Program idei induló előadói évadának támogatott zenekarai közé tartozó Carson Coma lett, akik a Legjobb klip, Legjobb operatőr, Legjobb perfomansz kategóriákban lettek elsők, és a zsűri különdíját is ők kapták.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program idén először támogatta a Magyar Klipszemlét. A szervezők megkeresésére egyedi pályázat révén a Kollégium 5,4 millió forintot szavazott meg az eseményre. A Hangfoglaló Program és a Magyar Klipszemle közös célja a hazai zeneipar láthatóságának növelése, a szakmai innováció elősegítése és a piaci szereplők közötti networking.

"Összességében nagyon fontosnak tartom az ilyen könnyűzenei eseményeket, amikor a szakma, elsősorban önmaga előtt, önmaga számára megméretteti egy év termését, másrészt pedig felmutatja a közönségnek, hogy mit gondol a könnyűzene egy-egy ágáról, ebben az esetben a klipekről. A Kollégium azzal a reménnyel szavazta meg a támogatást a szervezőknek, hogy a magyar könnyűzene ünnepévé válhat a Klipszemle. Nem csalódtunk."  - nyilatkozta Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program vezetője az együttmműködés fontosságáról.

A Hangfoglaló Kollégiuma idén az anyagi támogatás mellett különdíj alapításával is emelte az Klipszemle nívóját, amelyet a legjobb magyar nyelvű videóklip készítői kaptak: idén a Bohemian Betyars-é lett az elismerés, akik egyben a Hangfoglaló Program Nemzetközi piacra lépést támogató Alprogramjának kedvezményezettjei.

 "A 4. Magyar Klipszemle támogatása kapcsán a szervezők keresték meg még a nyár elején a Hangfoglaló Programot. A Kollégium azonnal igent mondott a szervezők kérésére, és végül egy egyedi pályázat keretében 5,4 millió forinttal támogatta a Hangfoglaló Program a szemle lebonyolítását, illetve új helyre költözését. A Kollégium felvetése volt, hogy ezen a csatornán keresztül is valamilyen módon ösztönözni szeretnénk a magyar nyelvű dalok születését, bemutatását és sikerét. Ezért döntött úgy a Kollégium, hogy a legjobb magyar nyelvű klip készítőinek 400 ezer forintos egyedi pályázati lehetőséget ajánl fel, amit belátásuk szerint használhatnak fel. A döntést a Klipszemle által felkért zsűri hozta meg, amit a kollégiumi tagok elfogadtak. Nagyon örülünk a Bohemián Betyars újabb sikerének, egy nagyon jó zenekarhoz, egy nagyon jó kisfilm és dal miatt kerül a Hangfoglaló Program különdíja."

A 4. Magyar Klipszemlén számos, a Hangfoglaló Program által is támogatott előadó videója volt jelölt, és a díjazottak között is szép számmal találunk ilyen produkciókat. A nyertesek kihirdetését követően Facsády Orsolyát, a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramjának vezetőjét kérdeztük. "A díjazottak között a 2019-2020-as évad induló előadói pályázatának támogatottja a Carson Coma és a Slow Village is,  nyertes klipjeik is a támogatott időszakban születtek.Ennek köszönhetően kicsit sajátunkénak érezhetjük a legjobb klip, a legjobb operatőri munka, a legjobb sztiló és a a zsűri különdíja elismeréseket, és egyúttal nagyon büszkék vagyunk a zenekarokra.

 Carson Coma artisztikus koncepciója már szinte teljesen kiforrott volt, amikor jelentkeztek a Programba, azért is figyeltünk fel annyira rájuk. Tetszett bennük, hogy nagyon tudják, mit akarnak és mindehhez még szemérmetlenül fiatalok, és nyitottak az építő kritikára. Óriásit ugott a karrierjük az elmúlt egy évben, ami - a zenei tudáson és az általunk szervezett sok-sok fellépésen túl - az aktív menedzseri és mentori munkának is köszönhető, úgyhogy azt gondolom a Hangfoglaló Program éppolyan jól járt velük, mint ők a támogatással. Remekül használtak ki. Nagyon büszkék vagyunk rájuk, és ezúton is gratulálunk nekik."

A djíátadóról szóló galéria elérhető ITT, a díjazottak teljes listája a Magyar Klipszemle híradása alapján:

LEGJOBB KLIP Carson Coma - Song About My Grandma SZERVEZŐK KÜLÖNDÍJA Mankind - ROT ZSŰRI KÜLÖNDÍJA Carson Coma - Song About My Grandma LEGJOBB RENDEZÉS Freakin’ Disco - Rules ROAD MOVIE KÜLÖNDÍJ Karsai Kata KÖZÖNSÉGDÍJ Hundred Sins, Azahriah - OYE ABSOLUT KÜLÖNDÍJ DLRM - Should CAFe BUDAPEST KÜLÖNDÍJ Skeemers - Bully NKA HANGFOGLALÓ PROGRAM KÜLÖNDÍJ Bohemian Betyars - Arra vágyom RECORDER KÜLÖNDÍJ Meztelen Diplomaták - Szeptemberi szél LEGJOBB ALAKÍTÁS Platon Karatev - Ocean LEGJOBB ANIMÁCIÓ Beat Dis - I Will Stay Again LEGJOBB IMAGE KLIP Halott Pénz - Hajtók szívig Zavodi - X. Insurance. LEGJOBB KONCEPCIÓ Dé:Nash - Turul LEGJOBB LÁTVÁNY OIEE - Stays Like This Mai Kino - Talk LEGJOBB LYRIC VIDEO Van filmzenekar - Mindig ez LEGJOBB MOOD Fran Palermo - Jeopardy LEGJOBB OPERATŐRI MUNKA Carson Coma - Song About My Grandma Cuco - Amor de Siempre LEGJOBB PERFORMANSZ Carson Coma - Nem vagyok ideges LEGJOBB STYLING/JELMEZ Punnany Massif - Láv LEGJOBB SZTILÓ Slow Village - Úton LEGJOBB SZTORI Bohemain Betyars - Arra vágyom LEGJOBB TRASH 2Bëlga - Cica LEGJOBB VÁGÁS Trillion - The Chain LEGJOBB VERTIKÁL KLIP Blahalouisiana - Pont ilyen házra LEGJOBB VFX Leifur James - Wurlitzer Fluor - Ittalvós