Hangfoglaló

„Amikor megérkeztem Amszterdamba és lecsekkoltam a sulit egyből tudtam, hogy ide szeretnék jönni.”- Shaibo interjú

Lorde, Solar Power


2015-ben megalakult a Shaibo zenekar, amit Szigeti Zsófi, a banda énekesnője Nyitrai Péter basszusgitárossal hívott életre. A formáció 2018-ban átalakult és kétbázisú projektté vált, melynek egyik pontja Budapest a másik pedig Amszterdam lett. Innentől Szigeti Zsófi és Nyitrai Péter, Bécsy Bencével (gitár) és Kovács Mikivel (dob) alkotják a Shaibot. Az energikus és friss producer páros egy olyan üde színfolt kíván lenni az európai popzenei palettán, mely elkötelezett az igényes zenei megszólalás mellett, és nyitott más művészeti ágakra is.

Zsófi jelenleg Amszterdamban tanul a zeneakadémián, a banda dobosával Mikivel. Az együttes másik fele pedig Budapesten él. Nemrég jelent meg legújabb daluk Sun Brought címmel, melyhez Marókkóban vették fel a klipet.

Szigeti Zsófival, a zenekar énekesnőjével beszélgettünk, aki beszámolt a Shaibo megújulásáról, arról, hogy milyen magyar zenészként külföldön, illetve milyen tervei vannak a jövőre nézve.

Ha pedig inkább meghallgatnád az interjút, akkor a hanganyagot megtalálod itt.

[caption id="attachment_10021" align="alignnone" width="952"] Fotó: Sivák Zsófia[/caption]

Kezdjük a legelején. A Shaibo zenekarotok 2015-ben alakult egy négyfős felállással: Szigeti Zsófi (ének), Nyitrai Péter (basszusgitár), Cseh Péter (gitár) és Klausz Ádám (dob). Ezzel a formációval 2018-ban jelent meg az első nagylemezetek ’Naked Feet’ címmel. Azóta ez a felállás megváltozott és a gitár és dob posztra új tagok kerültek. Minek volt köszönhető ez a tagcsere?

Zsófi: Mikor kiköltöztem augusztusban Amszterdamba, arra a pontra jutottunk azzal a felállással, hogy el kellett döntsük hogyan tovább. Tekintve, hogy egy elég nagy döntés volt, hogy elmegyek és csak ritkábban jövök haza, ebben a helyzetben másra kell helyezni a hangsúlyt és már nem volt helye azoknak a személyes problémáknak amik a zenekarban sajnos addigra felütötték a fejüket. Azt gondolom, hogy az emberi összeférhetetlenséggel egyidőben zeneileg is eltávolodtunk egymástól, úgyhogy úgy döntöttünk, külön folytatjuk.

Most a gitárosunk Bécsy Bence (Jónás Vera Experiment, BSW, Shinterz), Kovács Miki pedig dobol.

Úgy tudom, nem csak egyedül vagy Amszterdamban, hanem Miki is kint van veled.

Zsófi: Igen mi kint élünk ketten meg a cicánk, Kókusz, a többiek pedig itthon vannak. Nagyon forró a drót messengeren, küldjük egymásnak a demókat, online dolgozunk, ami totál más, mint amit eddig csináltam. Nehéz volt megszokni, hiszen ameddig itthon éltem minimum heti három próbánk volt, de néha heti öt, kint pedig nulla. A demó küldözgetős megoldás lassabb is egyébként, de ami viszont felvételre kerül a demóban az sokkal „szentebb”. Nagyon más metódus, de mindenképpen azt érzem, hogy működik.

[caption id="attachment_9889" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Sivák Zsófia[/caption]

Miért pont Amszterdamot választottad? A város miatt vagy a képzés volt szimpatikus?

Zsófi: Mind a kettő. Én nagyon szerettem volna egyetemre menni és alapvetően jazzt tanulni. Nem feltétlenül az ének, mint fő tárgy miatt, inkább az elmélet, a hangszeres tudás vonzott. Illetve az itthoni egyetemes jazz oktatás számomra nem szimpatikus, úgyhogy elkezdtem külföldi sulikat keresni.  De én már hét évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy külföldre szeretnék menni. Először Berlinnel szemeztem, de valahogy nem szerettem meg a várost. Igazából London és Amszterdam közelebb van egymáshoz a szívemben, de amikor megérkeztem Amszterdamba és lecsekkoltam a sulit egyből tudtam, hogy ide szeretnék jönni. Nagyon jó energetikájú hely csupa pozitív gondolkozású, nyitott emberrel. Végül bejött, jól éreztem,  imádok ott lenni, nagyon élvezem.

Hány biciklid van?

Zsófi: Egy, de volt egy másik is, mert már nyolcszor vagy kilencszer költöztünk. De ehhez van egy jó sztorim is.

Egyszer mikor lakásnézőben voltunk összevesztünk Mikivel, mert nekem nagyon tetszett a lakás, neki meg túlságosan előnytelenek voltak a kondíciók. Akkor még csak egy biciklink volt kettőnkre. Amszterdamban azonban van ez a nagyon vicces dolog, hogyha elkezdesz füttyögni az utcán, akkor tuti, hogy oda jön hozzád 5-6 percen belül egy forma egy nagyon szétesőben lévő biciklivel és 10-15 euróért megkapod. Ezek azok a biciklik, amiket az óriás bicikli parkolókból hoznak el és olyan rossz állapotban vannak, hogy senkinek nem kellenek, így le sincsenek zárva. Na ők azokat ilyen SOS helyzetekben veszekedő pároknak 10 euróért el szokták adni, hogy mégse az utcán hisztizzenek.

Nemrég jelent meg új dalotok Sun Brought címmel, ráadásul klippel együtt. Láttam, hogy egy kórust is összehoztatok a kinti zenészekkel. Mesélj erről egy kicsit!

Zsófi: Ezt a dalt akkor írtam, amikor kiköltöztem Amszterdamba, rögtön a második napon. Ez az első szám, amit a Shaibo első formációjának felbomlása után írtam, ebből adódóan nagyon közel áll hozzám. Közreműködik benne egy kórus, illetve egy csellista és egy hegedűs is, ők mind Amszterdamból. Itthonról  Bognár Szabi (Ábáse) billentyűn, valamint Zahár Fanni (Ethnofil) fuvolán, aki amúgy most Rotterdamban tanul, így ott vette fel a fuvola sávokat. Viszonylag sok közreműködővel jött létre a dal. Már októberben elkezdtük a felvételek egy részét itthon, a másikat pedig Amszterdamban.

A kórus kapcsán hosszú ideig keresgéltem, mert azt szerettem volna, ha hangszínben egy viszonylag egységes csapatot tudnánk összerakni. Ez sikerült is, nagy részüket az egyetemről ismerem, mi több elég jóban is vagyunk, úgyhogy hajtós, de vidám egy hét volt, mert hogy ennyi időnk volt mindenre hiszen aztán jöttem haza és vinni kellet már azokat az anyagokat az itthoni stúdióba. Végül pedig erre a dalra forgattuk a klipet Marokkóban. Óriási élmény volt, meg nagyon jó érzés, hogy alig egy hónapja éltem ott kint és bárkinek megmutattam a zenét nagyon lelkesen és szívesen működtek közre.

Nyitottabbak az emberek erre a jazzes, soulos hangzásvilágra Hollandiában vagy ott is inkább úgy, mint itthon a rádióbarát popra kíváncsiak az embere főként?

Zsófi: Más nagyon. A rádiókban többnyire az megy, mint itthon, bár inkább biciklivel járok, szóval annyira nem hallgatok rádiót. Viszont párszor buli után ültünk Uberben és ott is inkább az szólt mint itthon. De a koncertre járó ember más. Sokkal nyitottabbak, meg érdekes, hogy aki meghallgat A-t, az meghallgat B-t is és ugyanúgy elmegy mindkettő koncertre tök mindegy, hogy abból az egyik jazz a másik meg egy Dj szett. Röviden ugyanaz az ember több helyen ott van. Nagyon érdeklődőek nem kell állandóan az arcába tolnod magad, hanem ők keresik az új zenét. De, hogy a Shaibot mennyire csípik majd az őszi turnén kiderül.

[caption id="attachment_9892" align="aligncenter" width="640"] Fotó: Shaibo FB[/caption]

Az első koncertetek ezzel a felállással május 31-én az A38-on lesz. Lesz már több új dal is?

Zsófi: Az elmúlt fél évben írtam 5-6 új dalt. Ezekből néhányat biztos, hogy játszani fogunk, ugyanis őszre szeretnék kihozni egy kislemezt. Természetesen felcsendülnek a régi dalok is, de teljesen más lesz. Szeretném sokkal inkább egységesíteni a számokat. Az elmúlt egy évben én is letisztultam, pedig eléggé változékony típus vagyok és nagyon sok minden tud egyszerre dominálni bennem, így ha meghallgatod a Shaibo lemezeket, akkor az hallható, hogy nagyon sokfélék a számok. Ez egy bizonyos szempontból jó is, mert változatos, de egy másik oldalról nekem vágyam volt, hogy egy kicsit eldönthetőbb legyen az irány, elsősorban nyilván bennem lelkileg. Nem azt mondom, hogy megérkeztem valamibe, mert folyamatosan változom, de azt érzem, hogy közeledem valami kiforrottabb, komolyabb állapot felé. Ehhez nagyon kellett, hogy az előző formáció megszűnjön. Amszterdamba költözésem lelkileg is nagy lépés volt és hatalmas pozitívumot hozott az életembe, kinyitottam, megnyugodtam, megszerettem magam. Ezek mind-mind hozzásegítettek ahhoz, hogy egy sokkal letisztultabb anyagot tudtam produkálni ebben a hét hónapban. Ezt fogjátok majd hallani május 31-én, úgyhogy nagyon érdemes eljönni.  J

Ha már a fél csapat kint van Amszterdamban, célotok, hogy ott is elindítsatok valamit a Shaiboval?

Zsófi: Március 26-án itt volt egy barátnőm Amszterdamból Budapesten. Ő egy koreai zongorista lány és a Klinikában játszottunk egy 40 perces kis rövid koncertet. Vele például van egy külön felállásunk, de ugyanúgy a Shaibo dalait játszuk. Ezzel a felállással tervezzük azt, amíg a teljes zenekarral nem csináljuk meg a turnét, hogy  duozunk, ami igazából kis túlzással közel teljes zenekari megszólalás, mert én használok mindenféle elektronikát, plusz ő billentyűzik. Úgyhogy Chaerinnel indul is a szervezkedés ahogy visszaértem Amsztiba. Illetve ősszel a Window zenekarral együtt turnézunk. Úgyhogy így nyomulunk, ez a terv!

hirdetés