Hangfoglaló

Debrecen, Nagyvárad, Miskolc, Szeged – Folytatódik az NKA25 - Hangfoglaló turné

Lorde, Solar Power


Izgalmas hétvége következik a Nemzeti Kulturális Alap fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Hangfoglaló Program életében. A jubileum alkalmából szervezett turné három napra kitelepül a Budapest Music Expóra, de közben három vidéki, és egy határon túli város helyszínei is bekapcsolódnak a programsorozatba. Kiállításmegnyitó, poptörténeti emlékpontavatás, könyvbemutató, Backstage beszélgetések és koncertek színesítik a könnyűzenei programkínálatot.

A Hangfoglaló Program következő turnéállomása a rendezvénysorozat központi helyszíneként megnevezett Debrecen lesz. A Nagyerdei Víztoronyba szervezett koncertek és beszélgetések, október 5-én, pénteken egy igazi kis minifesztivál programjává álltak össze.

Az eseményt a Nem veszhet el a Somló című fotókiállítás nyitja, amelyen köszöntőt mond Dr. Bács Zoltán, egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem kancellárja. Ezt követően egy kihelyezett Backstage beszélgetéssel folytatódik a program, ahol elsőként 5/25 címmel a Hangfoglaló Program múltját, jelenét és jövőjét, valamint az eddig elért eredményeket áttekintő előadást hallgathatnak meg a résztvevők. De szó lesz a gyakorlatban elért eredményekről is, hiszen ahogy az már a hazai könnyűzenei élet összes szereplője számára egyértelművé vált: a zenekarok karrierjére, a vidéki klub- és fesztiváléletre egyértelműen hatással volt a Program az elmúlt években. Schoblocher Barbara (Blahaluisiana) a zenészek szemszögéből, Soltész Péter a Punnany Massif menedzsereként, az AM:PM Music lemezkiadó tulajdonos-ügyvezetőjeként és a Magyar Zenei Menedzserek Egyesületének elnökeként, míg Süli András a Campus Fesztivál programigazgatójaként osztja meg vonatkozó tapasztalatait.

A délután folyamán felavatják Debrecen újabb Poptörténeti emlékpontját, majd bemutatják a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram frissen megjelent, Hangok és ütemek 3. című zenei interjúkötetét. Este pedig a Víztorony kerthelyiségében négy koncertet hallgathat meg a közönség: fellép a Blahalouisiana, a Fish!, illetve színpadra áll a folkot és a rockot szuggesztív és humoros előadásban ötvöző Petruska András is. A napot az Atreyu’s Horse by Iamyank zárja.

Ugyanezen a napon a határon túlra is átnyúlik a jubileum ünneplése, hiszen a Hangfoglaló Program – pályázati lehetőségeivel – már a második évad óta a magyarlakta területek könnyűzenei életét is színesíti. Ennek köszönhetően Nagyváradon, a Moszkva Kávézóban a Bagossy Brothers Company és a Meg Egy Cukorka fog zenélni.

Október 6-án, szombaton pedig további két hazai város kapcsolódik be a turnéba. A szegedi JATE Klubban az Irie Maffia és a Lóci játszik koncertezik majd, miután egy kerekasztal-beszélgetés keretében Élő Marci és Csorba Lóránt kivesézte, hogyan működik egy zenekar, és hogyan áll össze egy-egy zenei koncepció.

A miskolci Helynekemben, szintén október 6-án – a Kiscsillag és a Konyha fellépését megelőzően – Szepesi Mátyás zenész Jávorszky Béla Szilárd, zenei szakíróval beszélget majd a slágerekről, és arról, hogy hogyan és meddig aktuális egy-egy nagy dobás, vagy akár egy teljes zenészi életmű.

Az NKA25 - Hangfoglaló turné október 13-án zárul: Győrben és Pécsett is fórumbeszélgetések és koncertek várják majd az érdeklődőket.

hirdetés