Hangfoglaló

„Jönnek sorban a koncertek, nem állunk meg” - Interjú Szeder-Szabó Krisztinával.

nincs kép


Szeder, azaz Szeder-Szabó Krisztina dalszerző-gitáros-énekesnő azóta sem tétlenkedik, mióta három évvel ezelőtt bekerült az akkori Cseh Tamás Program támogatottjai közé. Életigenlő, könnyed stílusú, magyar és francia nyelvű dalait hamarosan a Szentendre Éjjel-Nappal Nyitva városi program keretében megrendezett, irodalmi és zenei ArtKert Fesztiválon fogja előadni. A Hangfoglaló Program színpadára visszatérő énekesnő az elmúlt évek változásairól és a jövőbeli tervekről is mesélt a közelgő koncert apropóján a Kultúra.hu honlapján.

A Program második évében, 2015-ben kaptad meg az induló előadó támogatást. Ha visszatekintesz, mit jelentett ez akkor egy kezdő zenésznek?

Mire bejött a CSTP-s pályázat addigra egy kislemezt már sikerült saját forrásból összehoznom, de ebből a támogatásból tudtam kiadni az első nagylemezemet. Ilyen szempontból nagyon jókor jött ez a következő szint, ami ráadásul egy elég nagy szintugrás volt. Ehhez az is sokat hozzátett, hogy valamennyien már ismertek, nem csak úgy a ködből kerültem elő.

Mi változott azóta, hová jutottál el az elmúlt évek alatt?

Azóta még több helyre eljutottam koncertezni, nagyobb színpadokra, még nagyobb zenekarral. A pályázat legfontosabb hozadéka, hogy stabilan sok koncertünk van, jó helyszíneken. Ugyanakkor jelentős belső változások történtek a zenekarban az elmúlt években, ami nyilván a zenén is hallatszik. Év elején kijöttem egy francia anyaggal, ami a kis- és nagylemez között van. Érdekes album lett: egyrészt a régi számaim vannak rajta, amik még nem jelentek meg, másrészt a sanzonos beütésű dalaim, amiket lefordítottam franciára. Egy régi tervem valósult meg ezzel: nemcsak a kétnyelvűség volt fontos, de a korábbi daloknak is tartoztam azzal, hogy megjelenjenek.

Francia nyelvterületen is szeretnéd esetleg megvetni a lábad?

Mindenféleképpen! Azért is akartam ezt a lemezt kiadni, hogy ez egyfajta ajtónyitás legyen a külföld felé. Szeretném kiaknázni a nemzetközi előrelépést támogató pályázati lehetőségeket.

A közönség augusztus végén a szentendrei ArtKert Fesztiválon találkozhat veled, a Program színpadán. Legutóbb éppen egy évvel ezelőtt zenéltél hangfoglalós színekben.

Igen, király volt tavaly a CSTP Feszten a Várkert Bazárban játszani, jó nagy színpadon, ilyen nagy múlttal rendelkező helyszínen. Szentendrét is nagyon várom!

Kinek ajánlanád egyébként a Hangfoglaló Program pályázatait?

Induló előadóként nagyon nehéz elképzelni, hogy a minőségi felvételekhez szükséges pénzt hogyan lehet megteremteni, ezért nagyon szuper ez a támogatás, de nem szabad elkapkodni! Fontos, hogy komoly indíttatás és kitartás legyen mögötte, mert hiába a segítség, hogyha utána megszűnnek a zenekarok. Én azt ajánlanám, akár kezdőknek, akár újrakezdőknek, hogy úgy éljenek ezzel a lehetőséggel, hogy aztán nem herdálják el, amit kaptak.

Milyen terveid vannak most?

Nemsokára megjelenik egy klip. Az év elején kiadott francia lemezről lesz ez az egyik dal, így magyar és francia nyelvű verzióban is tervezem kihozni. Emellett pedig már az új dalokkal foglalkozom, jelenleg is írok, egy teljesen új anyag létrehozása a cél. Előbb megírom, aztán zenekarral összerakjuk és utána felvesszük – ezek most a következő körök. Illetve jönnek sorban a koncertek, nem állunk meg.

https://www.youtube.com/watch?v=Z5S-GiXGgXo  
hirdetés