Hangfoglaló

„A RÁDIÓZÁS MOST ELÉG KÉTSÉGBEEJTŐ” – INTERJÚ BOROS LAJOSSAL

Lorde, Solar Power


A rádiós piac átalakulásával olyan emblematikus arcok is eltűntek a földi sugárzású éterből mint Boros Lajos. Pedig lenne helye még ma is a hazai médiában, vagy továbbadhatná tudását az új generációnak. Lajos jelenleg Vogával készíti online műsorát ’BorosMegaVoga’ címmel, miközben nagy nyugalommal figyeli a globális tartalomszolgáltatás fejlődését. A hazai rádiós kínálatról megvan ugyan a véleménye, de ezt a kérdést a tőle megszokott udvariassággal kezeli még mindig.

 • Kezdjük a legfontosabbal, a közelmúltban ünnepelted a születésnapodat!

Az ezerhatszázadikra gondolsz?

 • Nem az a lényeg, hogy hányadik, hanem hogy most volt. Volt valami meglepetés ezzel kapcsolatban? Vagy nem, vagy olyan nagy születésnapos.

Az, az igazság, hogy az igazi meglepetés, ami az én kis szívemet megmelengette, az, az, hogy olyan sokan kívántak boldog születésnapot a Facebook oldalamon, hogy évek óta nem tudom átlépni a 15 ezret, és most magasan átléptük a 15 ezer likeolót. Ez nekem, egy nagyon nagy születésnapi ajándék volt. Úgy tűnik, hogy a hallgatóim, és az olvasóim többszörösen is jókívánságaikat küldték.

 • Egyébként nagyon aktív Facebook életet élsz.

Ne is mond! Minden nap új képeket teszek ki, fantasztikus és tűrhetetlen szövegeket irkálok, és nagyon jó a tűrőképességük. Annak idején a ’Lali király’ című műsorban is erősen közönség riogató voltam, és mégis volt kb. 220 ezer hallgatónk, és most is ez a 15 ezer ember nagyon strapabíró, nagyon élvezem. El tudod képzelni, hogy először ilyen abszurd verseket kezdek el irkálni, aztán kiakadok, leírom három napon keresztül a dühöngéseimet, és reagálnak. Nézik, olvassák, majd időnként beállok a kamera elé, és megmutatom az arcomat, hogy ez lett belőlem.

 • A rádiózásban azért továbbra is nagy hiánycikk vagy. Nem akarunk nagyon mélyen belemenni, de véleményed szerint mennyit változott az elmúlt öt évben a rádiózás?

A rádiózás most elég kétségbeejtő. Régen az, ami nagy üzlet volt, meg nem monopolok voltak, hanem legalább ketten versenyeztek a leghallgatottabb rádió címért. Most kényelmesen ülnek a székeikben Balázsék, és negyedévente kiírják, hogy ők a legjobbak. Ez olyan, mintha én is kiállnék az utcasarokra, és azt kiáltanám, hogy én vagyok a legjobb Boros Lajos. Ami reményt keltő, azok a kísérletezések, ezek a podcast jellegű dolgok, ami nem más, mint egy magnórádió, ami össze van kábelezve a szerverekkel, és kisebb változásokkal, de ugyanazok a zenék mennek körbe-körbe. Amit mi a Vogával csinálunk ebben a pillanatban, az, az, hogy 4-5 féle alkalmazást kipróbálunk, meg lehetett emelt díjas SMS-el előfizetni, de ma Magyarországon a hallgatók nem bírják a technikát, meg a sok nyomógombot.

 • Én előfizettem, csak mondom.

Komolyan? Csak az a baj, hogy az alkalmazás megszűnt, mert a partnercég tönkrement.

 • Igen, észrevettem.

Két érdekes dolgot alakítottunk ki egyébként Vogával. Amikor állásunk már nem volt, és összeomlott a rádió, neki az iskola is összeomlott, akkor elkezdtük csinálni azt, hogy Voga rendszeresen feljárt a stúdióba, és egyszer csak felvetette, hogy valaki fizesse már ki neki az útiköltséget Székesfehérvár-Budapest között. Erre mondtam azt a technikusnak, hogy oldja meg, hogy ne kelljen eljönnöm otthonról. Jelentem, ez a dolog működik. Voga ül otthon a saját mikrofonja mögött, én ülök otthon a saját mikrofonom mögött, és olyan műsort csinálunk, mint ha egymás mellett ülnénk a stúdióban. Ez nagyon jól működik. A másik pedig, hogy mp3-ban, minden pénteken küldünk 100 perc szöveget, dumát, amit mi csinálunk. A Vogát, azt folyamatosan rántom vissza, mert naponta megdönti a rendszert, de muszáj leállítani, mert a saját egészsége rovására megy a dühöngés. Azon kívül, meg rájöttünk, hogy nincs mese, mi vagyunk a legjobbak, csak kevesebben használják.

 • Egyébként ez a szabadság hozott neked is valami új fogást a rádiózásban, amit nem mertél alkalmazni korábban, vagy most éreztétek meg, hogy tényleg ennyire független ez a történet?

Ez menet közben alakult ki így, mi szépen lassan cammogunk. Most már nem lehet elkerülni a streaming-et, a streaming ugye az interaktivitást hozza magával. Szépen lassan haladunk afelé, hogy visszaépítjük a telefont, az SMS-t, mindent. Mi úgy indultunk el, hogy azt mondtuk, hogy a feleségeink szemébe nem tudunk úgy belenézni, hogyha a tartalékinkat is elkezdjük erre költeni. Szerencsére úgy néz ki, hogy elkezdi magát kifizetni, állati jó fejek az emberek, szóval van, aki spontán küldözget nekünk pénzt, pedig nem is Klub rádiós reklámokat csinálunk.

 • Te egyébként szerintem, tipikusan az a személyiség vagy, aki közönség elé termett. Éppen ezért merül fel bennem a kérdés, hogy esetleg más műfajban, mint mondjuk a stand-up, nem akarod-e kipróbálni magad?

Ez nagyon érdekes, ugyanis az történt, hogy az Orosz Gyuri, aki stand-up-os, megkeresett, hogy csináljunk már valamit. Pillanatok alatt kitaláltunk egyébként valami új baromságot, ami egy olyan interjú volt, ami nem sikerülhet. Ő mindig olyan dologról kérdez, amiről nekem mindig valami egészen más jut az eszembe, nagyon vicces, szerették az emberek, úgyhogy lehet, hogy lesz belőle valami. Még egy van, csinál egyfajta stand-up technikumot, ahol elmegy középiskolákba és tehetségeket kutat, és aztán oktatja és turnéztatja őket, és ezeket is zsűriztem. Nem mondom, hogy a favágás egy kicsit könnyebb, de sikerült olyan tanácsokat adni, hogy a magabiztosnak tűnő stand-uposok, három perc alatt omlottak össze. A szakemberek érteni fogják, akik használnak mikrofont, hogy azt mondtam egy kislány stand-uposnak, hogy sokkal közelebb legyen a mikrofon a szádhoz, picit érjen hozzá, mert akkor a szép mély hangjaid is átjönnek a dinamikus mikrofonon. Erre a kislány jött, és megcsinálta a stand-up-ját még egyszer, és semmi mással nem foglalkozott, mint, hogy a mikrofont nézte, és mindig elfelejtette a szövegét. Akkor felálltam, feltettem a kezem, és azt mondtam, hogy bocs, ezt Boros Lajos személyesen rontotta el. Úgyhogy lehet, hogy hívnak még ilyenekre. Olyan nagyon nagy utazásokat nem akarok csinálni, mert kezdem feltalálni a skype-os interaktivitásnak a lényegét, mert könnyen össze tudunk jönni. 30-50 fős terembe beülnek, mi látjuk őket a helyi kamerán keresztül, ők látnak minket és megy az őrület.

 • Ha lenne egy olyan országos rádió, ahonnan felhívnának, hogy kellene egy jó reggeli műsor, akkor igent mondanál?

Lennének feltételeim. Amit szerettem volna megcsinálni, hogy kitalálni egy rádiót, beindítani, aztán a háttérbe húzódni. Nekem az a legnagyobb sikerélmény, hogy ha egy tehetséges gyermeknek elmagyarázom a dolgokat és meg is tanulja. Tehetséges csapatot összeszedek, és mondjuk, írok be nekik témákat. Nekem az, az igazi sikerélmény, hogy ami az agyamból kipattan, az megszólal a rádióban, vagy én mondom, vagy más mondja, az teljesen mindegy.

 • Annyi médiaiskolát alapítanak, különböző oktatásokat szerveznek, hogy, hogy nem találtál még magadnak hasonló ötletet? Vogával együtt átadhatnátok azt a tudást, amit az elmúlt években megszereztetek.

Tökéletes kérdés. Már a harmadik egyetem keres meg, és mire összeállítom a tanrendet, addigra vagy a rektort rúgják ki, vagy azok a kollégák, akik a régi rádiózásból elmenekültek az oktatásba, azok fúrnak meg, foggal, körömmel. De épp tegnap voltam egy tárgyaláson, hogy ez a Boros Lajos egyeteme lenne, ahol nem a rádiózást akarjuk megtanítani, hanem együtt a jelentkezőkkel meg akarjuk csinálni a jövő rádióját. Ugyanis rádió már nincs, már az a műfaj van, ahova írni lehet, ahova beszélni lehet, ahol képeket, videókat lehet kirakni. Ez egy univerzális műfaj. Hogyha a streaming annyira felgyorsul, hogy a késleltetése tűrhetővé válik, akkor egy állati érdekes valamit lehet csinálni. Ennek a szervei tökéletesen megvannak. Épp most kotortam elő egy régebbi tervemet, mert nagyon nagy ötleteim is vannak.

 • A TV-t a videóbloggal, a rádiózást meg azzal, amit Te is mondtál.

Így van, a kettőt össze lehet hozni.

 • Tisztelet a kivételnek, de most sok az üres rádió.

Igen, mert a háttér nem teremtődik meg. Ugye, ha nincs vállalkozás, nincs bevétel és, ha nincs bevétel nincs reklám. A nóta ezzel véget ért. Bár én láttam Amerikában olyan rádiókat, ahol kiszámíthatatlan korú fekete ember ül a rom tetején, és zseniális műsorokat csinál.

 • A rádiózás meg ugye kortalan, az nyilvánvaló. Ha már ennyi mindenről beszélgettünk, főleg munkáról, mi van a fotózással, festészettel? Mi az, ami Téged mostanában foglalkoztat?

Az, az igazság, hogy azóta volt három kiállításom, de igazából abban nincs nagy mozgásom, mert korábban selyemre nyomtattattam képeket, ami azóta nekem költségessé vált. Ezért aztán megújulás annyira nincs, de ez is hobbi. De éppen most a legfrissebb, legérdekesebb dolog, hogy felbukkant nemrég egy internetes újság, akik beleszerettek a rádiózásról készült animációinkba és ők rendszeresen akarnának ilyen Boros-Voga animációt, és most ebben is dolgozunk. Nagy örömök ám ezek, főleg, ha megmozdul egy kicsit a világ, és hát erre sokan reagálnak, még a világ bármely pontján élő magyarok is.

Online BorosMegaVoga: borosmegavoga.hu

A cikk a Cseh Tamás Program Támogatásával készült.
hirdetés