BLOG

Ezek a klasszikus albumok idén lesznek 50 évesek

Az ember életében az ötvenedik születésnap mindig egy mérföldkő. Legtöbben ezt a számot úgy ünneplik meg, hogy a fal adja a másikat. Ilyen korban már több nap a regenerálódási folyamat, így célszerű egész hétre szabadságot kivenni. Kiálljuk az idő próbáját, de már nem huszonéves tempóval ugrunk bele az éjszakába és a másnapba. A könnyűzenei lemezek viszont időtállók. Vagyis a jó lemezek. Az idén 50 éves kultikus lemezeket szedtük össze, melyeken nem fogott ez a cirka öt évtized. Bezzeg rajtunk..

Ebben a cikkben szereplő lemezek bemutatása nem sorrend, és nem is mutatjuk be mindet, ami 1973-ban megjelent. Csak a számunkra meghatározó, hazai, és a mai napig legendás korongokat szedtük össze. Ezért nincs benne Szécsi Pál, Egy szál harangvirág nagylemeze sem. A külföldi albumokat egy másik cikkben nézzük majd át, hasonló tematikával. Tehát 1973-at írunk. Már épp enyhült a Hippi mozgalmak zenei irányzata, a szandált lassan felváltja a csizma és a hosszú haj is inkább már a lázadás jelképe, és a Peace, Love, Freedom hármast felváltja a Sex, Drugs and Rock ’n’ Roll életérzés. Kétségtelen, hogy elindult a zenei korszakválltás. Itthon is alakulnak a rockzenekarok, vagy átalakulnak a bandák, és a beat helyett keményebb stílust vesznek fel. Az Illés elkezd a country irányba menni és próbálja ötvözni a beatzenével, az Omega jövőbe mutató kísérletezésre vállalkozik és megszületik az első dupla lemez is. Még tartják magukat a táncdalfesztiválok sztárjai, de szemmel látható a változás szele. Füllel meg aztán végképp hallható.  

Szörényi Levente - Utazás

Magyarország a vasfüggöny hatására később kezd ébredezni zeneileg és még születnek hippi témájú anyagok. Itthon ugyanis még 1973-ban bezúznak egy lemezt, mert Erdős Péter Hippi utalásokat fedez fel a borítón. Szerinte egyértelmű a kábítószer népszerűsítése a fotón. Ez a lemez pedig Szörényi Levente, Utazás című korongja. A „hippis drogos” borítóval mindössze pár órát volt forgalomban az album, mert 1973-ban valamikor karácsony előtt egy reggelen bekerült a boltokba, majd délbe már vissza is hívták a zúzdába. Így készült új borító a zenei anyaghoz, akinek pedig megvan az eredeti példány, jobb, ha tudja, gyémánt van a bírtokában.

Az eredeti borító, amin az elvtársak szerint "Hippi drogozásra utaló jelek vannak". Azért van benne igazság. 

És az új lemezborító. 

Bergendy - együttes – Hétfő (Hét-fő)

Ez volt Magyarországon az első dupla lemez és első konceptalbum is egyben. Egy adott témára voltak megírva a dalok és olyan kísérletezések is szerepelnek rajta, mint a visszafelé lejátszott korong a 6:20-as dalban.  Ez volt a Bergendy - együttes második magyar nyelvű stúdióalbuma, olyan klasszikusokkal, mint az Iskolatáska, Had főzzek ma magamnak vagy az Öreg zongora. A lemezen 24 dal hallható, a nap minden órájához tartozik egy szám. A címe pedig az album témájára és a zenekar létszámára utal.

LGT – Bummm!

Ez az album az LGT életében sorsfordító volt, hisz itt hallható először Somló Tamás és itt hallható utoljára Barta Tamás. Somló belépett a zenekarba de még nem tudott jól basszusgitározni, így a szólamokat még Barta játszotta fel, majd disszidált az országból és ez azonnali lemeztiltással járt. Így az 1974-es exportra készült nyomatot azonnal bezúzták és kitiltották a bolti forgalomból. Az 1973-as kiadás még puha borítóra lett nyomtatva és a következő évben lett keményebb kartonra, amely már masszívabb volt. A 74-es kiadásból csak kevés maradt meg, végül 1982-ben lett újra kiadva az album. Olyan zseniális dalokat tartalmaz, mint a Ringasd el magad, Ő még csak most 14 vagy a Miénk itt a tér.

Illés – Ne sírjatok, lányok.

Illés, de mégse Illés. Ezen a lemezen ugyanis a KITT egylet zenél, Koncz Zsuzsa, Illés – együttes, Tolcsvay –trió. Ez az album volt az első műsoros magnókazetta Magyarországon és a zenekar régebbi dalait tartalmazza kicsit újra hangszerelve. Érdekessége még, hogy 2000-ben amikor megjelent CD lemezen a Ne sírjatok, lányok anyaga és plusz kislemezek még, köztük az 1970-es Koszos kisfiú, aminek az eredeti szalagja elveszett és Galla Miklós televízión rögzített VHS kazettájáról lett végül átvéve. Olyan szerzemények találhatóak az albumon, mint a Légy jó kicsit hozzám, vagy a Még fáj minden csók.

Koncz Zsuzsa – Jelbeszéd

A Szörényi – Bródy párosnak termékeny év volt 1973. Koncz Zsuzsa ötödik nagylemeze a Jelbeszéd és utolsó, amin az Illés zenekar is közreműködik, valamint az egyetlen Koncz lemez, amin a KITT egylet szerepel. (Koncz Zsuzsa, Illés – együttes, Tolcsvay – trió) Az album első kiadásakor az Illés zenekar már időközben feloszlott és elindultak a Fonográf irányba. A lemez szépen fogyott, közel ötvenezer eladott példánynál járt, amikor valakit az elvtársak közül zavarni kezdett és betiltották, majd a maradékot bezúzták. Végül 1983-ban újra kiadták, rajta az egyik legnagyobb slágerrel, a Ha én rózsa volnék balladával.

Generál – Staféta

A Generál első nagylemeze, miután 1972-ben a Csöngess be hozzám jóbarát című dalukkal előadói díjat nyertek. Talán kicsit másodvonalas zenekarként vannak a köztudatban, pedig Révész Sándor, Karácsony János és a három tagú női vokálcsapat (Mikrolied) együtténeklései talán a hazai könnyűzene egyik legszebb hangzása. Olyan slágerek találhatóak az albumon, mint a Kövér a nap vagy a Fűrész.

Omega – 5.

Az Omega együttes ötödik stúdióalbuma, ami azért különleges, mert ezen a lemezen használtak először szintetizátort rockzenében (A madár c. dal) és az első olyan progresszív rockzenei felvétel, amin szimfonikus zenekar is szerepel.  Igaz, ez már 1999-ben történt, ugyanis Szvit címmel ebben az évben jelent meg az album egy alternatív újra kiadása.