BLOG

Mi lesz veled zeneipar?

2022. február 15-től már csakis az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A kormányinfón elhangzottak alapján tehát 2022. február 15-én átalakul a védettségi kártya és helyette jön az oltási igazolvány.

Cikkünk írásakor még nem jelent meg a pontos és hivatalos részletezés, ami viszont már biztos, hogy a 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő egyelőre. Nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt. A változtatás igénye az, hogy a koronavíruson "átesettség fogalma" az omikronvariáns után mást fog jelenteni; mert már nem az átesettség, hanem kizárólag az oltás jelent védettséget. Rövidebb lesz a karanténkötelezettség is, a felnőttek esetében 7 nap, amiből 5 nap után negatív teszttel lehet szabadulni, a diákoknál 5 nap, de csakis azoknál, akik még oltatlanok.

Eddig ez érthető. Na, de ami a gyakorlatban sokkal nagyobb probléma, az a zenés; táncos rendezvényekre vonatkozó, jelenleg védettségi kártyával összefüggő szabályozás. A koncertszervezők, a zeneipari szereplők jelenleg találgatják a jövőben vajon milyen változásokat hozhat az oltási igazolvány bevezetése, annak hatása rövid és hosszútávon mit is eredményezhet. Amiben szinte minden szereplő egyetért, ha és amennyiben a védettségi kártya helyére az oltási igazolvány kerül, úgy az azzal járó szabályok a jelenlegi helyzetre csakis kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak. A példa kedvéért nézzük végig egy koncert, vagy fesztivál esetében, hol is tartunk most és mi is jöhet. Az elmúlt több mint fél évben minden zenés-táncos rendezvényt, azaz a koncerteket és a fesztiválokat védettségi kártyával rendelkezők látogathatták. Voltak kivételek, akár kiskapuk, de ezzel most nem foglalkozunk.

Védettségi kártyát lehetett igényelni a koronavírus fertőzésen átesetteknek, akit pedig beoltottak akár csak egyszer is automatikusan megkapta az igazoló kártyát. Innentől már szabad volt az út. Na ezt szünteti meg az újabb szabályozás február 15-től, jön a szigorítás és már csak a harmadik oltás adhat teljes mozgásteret a jövőben. Ez az amit a rendezvényszervezők jelenleg is vizsgálnak, miután eddig sem volt könnyű a nézőszámok növelése, innetől várhatóan még jobban megcsappan a közönségösszetétel és bizony rendkívül sok rajongó esik el a zenei események látogatásától. (Jelenleg azt vettük alapul, hogy a védettségi kártya helyett az oltási lesz a mérvadó, biztosat a hivatalos részletek után lehet majd mondani a fentiekre is.)

A korábbi statisztikák alapján 30-60%-os visszaesését is tapasztaltak a szervezők, de volt ahol ez még több is lett, így 2021. októberétől folyamatosan maradtak el rendezvények, mondták le a zenekarok turnéikat. Nyilván itt is vannak kivételek. Mindez a védettségi kártyás, továbbá a koronavírus-járvány miatt már két éve tartó, kiszámíthatatlan hullámoknak köszönhető, például az emberek egy jelentős része nem szeretne közösségbe menni, még ha oltott is, vagy nem mer/akar elővételben jegyet vásárolni, mert mi lesz ha, vagy egyszerűen elkényelmesedett és leszokott az éjszakai bulizásról, nem akar pénzt kiadni.

Ezzel együtt az előadóművészek a korábbinál is nehezebb helyzetbe kerültek, a háttéripari dolgozók tömeges elvándorlásával munkaerőhiány keletkezett, a roadok, technikusok, egyéb dolgozók pl. pultosok, vendéglátósok a biztosabb és nyugodtabb kiszámíthatóbb állásokat választották a nagy leállás időszakában, és vissza már nem mentek. Utánpótlás pedig nincs, ma már nem olyan menő roadolni, vagy sofőrködni egy zenekar mellett, jó hangmérnököt, vagy fényest pedig még nehezebb találni, normális utánpótlás képzés hiányában erre ráadásul egyre kevesebb mód lesz. Összeségében tehát nincs bevétel, nincs stáb, csökkent a nézőszám, jóval kevesebb fesztivált, falunapot, városi napot szerveztek 2021-ben, ennek hatása a jogdíjfelosztásban is megmutatkozik majd, továbbra is fenn kell tartani a vállalkozásokat, a kör ezzel be is zárult, gyorsan kellene az a pozitív változás, mielőtt még teljes összeomlás lesz.

Sok sebből vérzik tehát a zeneipar, a reményteljesen várt 2022 egyelőre úgy tűnik, nehezen indul be és még komolyabb gondok lehetnek, ha a járványhelyzet és az arra reflektáló szabályozás így marad. Próbálkozások persze már most akadnak, hamarosan több zenekar is turnéra indul, elkezdődtek a nyári fesztiválos bejelentések is, nem mellesleg az évek óta tologatott külföldi sztárfellépők koncertjeinek pótdátumait is tudjuk már többé-kevésbé. Azt azonban ne feledjük, ez nem csak Magyarország specifikus probléma. Külföldön bizony halmozottan nehezebb a helyzet, még akkor is, ha lehet egyes országokban támogatják a hátrányos helyzetbe került zenészeket, a probléma attól még ott marad. Ugyanis gondoljunk bele, mikor és hogyan fog visszatérni egy sokszínű rendezvényipar a hagyományos kerékvágásba? Mi kell ahhoz, hogy a korábbi jegyvásárlói kedv ezzel együtt visszatérjen? Mennyi produkció vagy klub, helyszín éli ezt túl? Kérdések, de egyelőre csakis kérdések vannak. Jaa és a szakmai összefogás, ahogy az elmúlt két évben, úgy idén sem igazán valósul meg. Na ez az egy, ami szinte biztos eddig ebben az évben.