BLOG

Hová lett az új magyar zenei alkalmazás?

Lorde, Solar Power


Még 2020. decemberében figyeltünk fel egy új kampányra, amelyben Ice Cube, Snoop Dogg, Curtis, Ganxsta Zolee és sokan mások népszerűsítettek egy induló magyar fejlesztésű applikációt. A MorphBeat exkluzív tartalmakat kínál rajongóknak, 1500 Ft-ért olyan videókat nézhetünk meg kedvenceinkről, amely máshol nem látható. Röviden, az app-on keresztül a zenész/előadó fizetős tartalmakat kínál, ezáltal támogathatjuk őt/őket ebben a nehéz helyzetben, mivel a mai napig nem tudnak például fellépni.

Az ötlet önmagában nem lett volna rossz, de úgy tűnik fél év után a project megfeneklett, például a 4930 követővel rendelkező MorphBeat oldal a Facebookon, 2020. december 22-én frissült utoljára. Ez csak azért érdekes, mert az applikációra a mai napig be lehet fizetni az 1500 forintot és bár mi nem tettük ezt meg (minek, ha a Facebook oldal nem frissült, akkor semmi garancia a tartalomfrissítésre), de a döcögős regisztráció után azért bele tudtunk tekinteni, mi is vár most ránk ha letöltjük. Először is a Google Play áruházban hármasra értékelt applikációra érkezett vélemények nem túl barátságosak. Bár nincs sok visszajelzés, de egy induló alkalmazásnál azért nem jó jel, ha már az elején kifogásolják a frissítések elmaradását, a regisztrációs gondot,- amit én is rögtön megtapasztaltam-, mivel nem működik ez az opció, csakis Facebook profillal enged be. A letöltés és regisztráció után, nézzük, miből főzünk.

Összesen 20 előadó feltöltései között válogathatunk, Völgyi Zsuzsittól, Curtisig, ott van a Junkies és Dér Heni is, érdekes, hogy a felvezetőben aktívan szereplő Ganxsta Zolee és a Kartel eltűnt. A választék tehát nem a leggazdagabb, gyanítom már nem is lesz az. Úgy tűnik a hazai zenészeket vagy nem érdekelte a lehetőség, vagy nem is tudják, hogy létrejött ez a platform, az is lehet a készítőknek elfogyott a munkakedve, nem sikerült kellő meggyőzőerővel összeszedni a hazai művészeket. Pedig a kampány reményteljesen indult, bár az elején jöttek rosszindulatú feltételezések azzal kapcsolatban, hogy Ice Cube és Snoop Dogg is fizetett üzenetben jelentkezett, tény, hogy a cameo.com oldalon bárki megvásárolhat ilyen sztárüzeneteket, de most feltételezzük inkább a legjobbat, azaz a MorphBeat gazdáinak megvolt a személyes kapcsolata a világsztárokkal, akik mellé álltak arcukkal és hangjukkal a kezdeményezésnek.

https://www.youtube.com/watch?v=TjMZBynkZEY

A legnagyobb öngólt egyébként szerintem azok az egyébként munkájukban mindig alaposnak gondolt újságírók követték el, akik decemberben úgy adták a nevüket az alkalmazáshoz, hogy talán azt sem tudták abból amúgy mi lesz. Az oldalon a szakma legjobbjainak kikiáltott publicisták haverkodós, laza véleményükkel az alkalmazás hasznosságáról beszéltek és szemükben csillogó lelkesedéssel hirdették annak indulását.

https://www.youtube.com/watch?v=At0DOaJXuzs

Az öröme korai volt a Válasz Online újságírójának Stumpf Andrásnak, vagy az 'ex-indexes', ma telexes Fábián Tamásnak, de elkapkodta a véleményét a szintén 'ex-indexes' kritikus Sixx is, aki kisvideójában jó névnek nevezte és szerinte a MorphBeat sokkal jobb annál, mint amit elképzelt róla. Hát nem. Ebben a videóban beszélt például nagyon lelkesen az index.hu egykori, ma a telex.hu zenei szakértője, megmondóembere (kivéve mikor a szponzor-támogatott podcastjében kell mainstream előadókkal beszélgetnie) Sajó Dávid is. Sajó véleménye szerint végre itthon is tartják a tempót a zenészek, és ez az egyetlen megoldás számukra. Nem hiszem.

Ezek után tényleg nehéz megjósolni, hogy a MorphBeat applikációval mi lesz. Egy biztos sok munka kellene bele, legalábbis ahhoz mindenképpen, hogy a rajongók valóban ide tévedjenek, de ahhoz is, hogy az előadókat meggyőzzék miért érdemes exkluzív tartalmakat fizetős platformon megosztani. A lényeg, hogy erre az alkalmazásra tartalom kell, na ebből van itt jelenleg a legkevesebb.

Takáts Norbert Attila
hirdetés