BLOG

FEBRUÁR 19. - Lukács ma 51 éves - Bon Scott 39 éve halt meg ezen a napon

Lorde, Solar Power


Mégiscsak van abban valami sorsszerűség, hogy egyazon napon ünnepli születésnapját a Tankcsapda frontembere Lukács Laci, amikor meghalt az AC/DC frontembere Bon Scott. Persze mindez nem ugyanazon évben történt, de a február 19-e stimmel, éppen ezért lehet mégis ez egyfajta jel a rockzene történelmében. Lukács Lacinak Sok Boldog Születésnapot kívánunk, Bon Scottra pedig az alábbi sorokkal emlékezünk.

https://www.youtube.com/watch?v=8yD4BE7dtUA

Az AC/DC egykori legendás énekese 39 éve halt meg. 1980.február 19-én londoni lakásán tartózkodott, amikor egy haverja, Alistair Kinnear felhívta, hogy elcsalja egy buliba a Music Machine nevű klubba, a város hírhedt Camden Town negyedébe. Meglehetősen sokat ittak, mint általában és a dolgok kezdtek elfajulni. Miközben hazafelé tartottak Kinnear Renault 5-ben, Bon elaludt, és még akkor sem ébredt fel kábulatából, mikor hazaértek. Ailstair hiába kereste Bon lakáskulcsait az énekes zsebében, nem találta, így bekopogott, hátha Bon csaja otthon van és beengedi. Mondani sem kell, a nő nem volt otthon. Alistairnak nem volt más választása, hazavitte saját kérójába, East Dulwich-be. Ismét megpróbálta ébresztgetni, de nem bírt vele. Kihúzni sem bírta egyedül a magatehetetlen testet a kocsiból, így felszaladt egy pokrócért, az ülést hátra hajtva Bont betakarta, egy papírra ráírta nevét, címét, telefonszámát, és magára hagyta, mert Ő maga is elég betyárul volt... Másnap este hétkor tért magához, lement megnézni barátját, aki ugyanabba a pózban feküdt azóta is, de már nem lélegzett. Bevitte a King's Collage Kórházba, de már túl késő volt. Bon Scott halott volt. A boncolási jegyzőkönyv szerint halálát heveny alkoholmérgezés okozta.

Az AC/DC-vel 1974 tavaszán találkoztak útjaik, amikor egy fesztiválra Ő szállította őket furgonján. Az igazi sikert vele érte el az ausztrál banda. Az AC/DC előtt játszott a Spectors, Valentines majd a Fraternity bandában, és híres volt kemény rakenroll életformájáról, ami szuggesztíven lejött a színpadról később is. Végül is a pokolba vezető utat a Sex, Drugs & Rock'n'Roll mutatta neki.

 

Ronald Belford Scott, ki a skóciai Kirremuir-ban született, krisztusi kort élt meg, 33 évet. Ausztráliában, Fremantle város temetőjében helyezték örök nyugalomra. Hazai bandák közül a Pokolgép és a Tankcsapda is megemlékezett egy-egy dal erejéig róla.

https://www.youtube.com/watch?v=epSe9V5ngeo -JP-