BLOG

SEX, DRUGS & ROCK AND ROLL II. - Zenészek rácsok mögött!

Lorde, Solar Power


Frank Sinatra (1915.december 12 – 1998.május 14.) olasz származású pop-jazz énekes és színész rosszfiús korszaka 1938-ban kezdődött hivatalosan. Egy éjszakai klubban Sinatra egyik barátnője rátámadt a férfi menyasszonyára, Nancyre, amiért mindhármukat letartóztatták. Még ebben az évben ígért házasságot egy másik fiatal nőnek a szexért cserébe, persze megszegte szavát, amit a hölgy nehezményezett a helyi rendőrőrsön. Ismét bevitték… A későbbiekben még kétszer került a törvény színe elé Nancy miatt: házasságtörésért és megrontásért. 1945-ben készítette el első rövidfilmjét, The House I Live In címmel, amiben az antiszemitizmus és a rasszizmus ellen szólalt fel. Ironikus módon épp liberális nézetei miatt vádolták később azzal, hogy kommunistaszimpatizáns. Sosem került sor arra, hogy tanúskodjon, de eggyel több akta szólt így róla az FBI gyűjteményében. A Sinatráról szóló FBI aktát J. Edgar Hoover nyitotta meg, miután a szerv feljelentést kapott egy rádióhallgatótól:  „Az egyik nap bekapcsoltam a rádiót, és az jutott eszembe, hogy milyen könnyű lenne egy új Hitlert életre hívni Amerikában egy ilyen tömeghisztériával, ami az énekes körül kialakult.”.  Az FBI azért is nyomozott Sinatra után, mert állítólag 40 000 dollárral fizette le az orvosokat, hogy ne kelljen bevonulnia a hadseregbe. Sinatra volt a frontembere a Rat Pack nevű los vegasi bandának Dean Martin, Sammy Davis Jr., Joey Bishop és Peter Lawford társaságában. A sajtóban megjelent cikkek szerint szoros szálak fűzték őket a maffiához, ám ez nem ártott hírnevüknek, sőt emelte a körülöttük kialakult misztikus légkört. A hatvanas évek elejére Sinatra akkora hatalomra tett szert Hollywoodban, és olyan sikert aratott az Egyesült Államokban, hogy gyakorlatilag tálcán nyújtotta Kennedynek az elnökséget. Beszállt ugyanis a kampányába, és amerikaiak százezreit ösztönözte arra, hogy szavazzanak Kennedyre. Ezután már mindent megtehetett: amikor fia is az énekesi pályára lépett, megrendezte annak elrablását, hogy a sajtó heteken át csak vele foglalkozzon. Hogy félrevezette az egész világot, ez egy kicsit sem érdekelte. Egy vegasi hoteligazgató egyszer tiszteletlenül beszélt vele, erre megvásárolta a szálloda hitelét, majd egyszerűen kirúgta a direktort.  Sőt, a legvadabb pletykák szerint nyolcszázmillió dollárt ígért a Vatikánnak, ha halála után a pápa feloldja minden vétke alól. Mi volt a vétke? Állítólagos maffiakapcsolatai meg a nők, na és az ezzel járó lelkiismeret-furdalás. Az vetett véget tündöklésüknek 1962-ben, hogy az akkor elnökjelölt Kennedy lemondta Sinatra meghívását az előadásukra, mert megjelent egy kép a sajtóban, amin Sinatra egy maffiafőnökkel volt látható.

Elvis Presley (1935.január 8 - 1977.augusztus 16.) először 1954 – ben karácsony előtt került összetűzésbe a rendőrséggel gyorshajtás miatt harmad magával Shreveportból hazafelé. Itt megúszta egy figyelmeztetéssel. Későbbiekben összebarátkozott a zsarukkal, még cb-t és kékvillogót is kapott, mániákusan gyűjtötte az egyenruhát, és jelvényeket, kiegészítőket. Az elhíresült rendőrségi fotója is csak „kamu”, mert tiszteletbeli rendőrnek is megválasztották Denverben, ahol egy vicc kedvéért készült a kép. Neki is voltak zűrös nő, alkohol és drogügyei, de hírneve végett szemet hunytak felette a szervek, mert hivatalosan nem vitte túlzásba ezeket. Hírbe hozták a memphisi maffiával is, de ez valójában nem volt bűnszövetkezet. A megnevezés Elvis legközelebbi haverjaira vonatkozott, akiket még gyermekkorában ismert meg, és a legjobb barátai voltak.

Johnny Cash (1932.február 26 – 2003.szeptember 12.) 1955- ben második hivatalos kislemezeként hozta ki ‘Folsom Prison Blues’ című dalát, melyet még katonai szolgálati ideje alatt írt Crane Wilbur a Folsom börtönről szóló dokumentumfilmjének hatására. A dal rendkívül sikeres lett a börtönlakók körében, akik sokszor levélben kérték az énekest, hogy látogassa meg őket, és játssza el élőben is kedvenc dalaikat.  A rendvédelmi szerveknek nem egyszer mondott igent az ilyen felkérésekre, és több börtönben is fellépett 1957-től kezdve.

Rendőrségi ügyek

Törvényen kívüli imagét igyekezett fenntartani magáról, de ő maga csak rövid ideig fordult meg a rácsok mögött büntetésből. 1965 júniusában, miatta égett le a Los Padres Nemzeti Park fele, mivel kigyulladt a traktorja, később kisebb kihágások miatt egy-egy éjszakára rács mögé dugták. A legemlékezetesebb eset az volt, amikor 1966-ban El Pasóban elkapták a rendőrök, mert drogot csempészett be az országba Mexikóból. Ekkor készült a fotója is. Ám, mivel ezek az amfetamin tabletták akkor nem voltak illegálisak, a bíróság ítélete felfüggesztett büntetés és 125 ezer dollár bírság volt.

Egy autóbalesetet követő gyógyszer-túladagolásba majdnem belehalt, az izgatószerek miatt emlékezetkiesései voltak. 1967-ben Starkville-ben letartóztatták, mivel belopózott egy kertbe virágot szedni. Ezt az emléket örökítette meg a Starkville City Jail című dalban. A 70-esévekben többször adott koncertet a börtönökben, és a vasfüggönyön túl is fellépet 1983-ban Budapesten. J

Jimi Hendrix (1942.november 27 – 1970.szeptember 18.) 1969. május 3-án Torontóban került először marihuána és hasis birtoklásért rács mögé. A reptéren a Vámnál bukott meg. Eredeti magyarázattal szolgált. Azt mondta, hogy biztosan egy rajongója csúsztatta a zsebébe. 10000 dollár óvadék ellenében kiengedték. Később három napos tárgyalás után felmentették, még az óvadékot is visszakapta méltányosságként….

Jim Morisson (1943.december 8 – 1971.július 3.) Először 1963-ban egy rendőr sisakjának ellopásáért került a mosolyalbumba, majd ittas vezetésért vitték be ugyanebben az évben, de később már jóval botrányosabb esetei is voltak. 1967-ben a színpadról vitték el a rendőrök, miután kirohanást intézett a koncert előtt őt gázspray-vel lefújó társuk ellen. Két évvel később Miamiban a teljesen részegen színpadra álló Morrison előbb a közönséget inzultálta, majd egy „akarjátok látni a farkam?” kiáltással letolta nadrágját, és meg is mutatta. A koncert befejeződött, az énekest meg letartóztatták. Első fokon elítélték, a másodfokú ítéletet viszont már nem érte meg, mert szívelégtelenségben meghalt Párizsban, a lakásában.

Dawid Bowie (1947.január 8 – 2016.január 10.) azt vallotta magáról, hogy pályafutása korai szakaszában „a dinamiton kívül mindent lenyelt”, de ő is időben megállj tudott parancsolni önmagának. Először 1976-ban sittelték le pár napra marihuana birtoklásért. Március 21-én a Rochester Hotelban két társával kapták rajta, mindösszesen fél font fűvel a szobájukban. Öt év próbaidőre és pénzbüntetésre ítélték. Ennyit csak megért ez az elhíresült fotó reklámként!

Mick Jagger (1943.július 26 - ) A Stones énekese fiatalabb éveiben sem fogta vissza magát, és megjárt több fogdát is. A galériában egy amerikai incidens után látható, mikor megpróbált megverni egy fotóst. Jóval nagyobb publicitást kapott ennél egy '68-as ügy, mikor a rendőrség megrohanta a gitáros Keith Richards házát, és kábítószer-birtoklásért letartóztatta Jaggert és barátnőjét, Marianne Faithfullt, pedig zenészeink tudták, hogy utaznak rájuk a zsaruk. 1972-ben testi erőszakért bírságolták meg egy intézkedő rendőrrel szemben, illetve engedetlenség hivatalos közeg ellen volt a vád. A drog és pia, és az ezzel járó balhék végig kísérte/kíséri életét máig.

Janis Joplin (1943.január 19 – 1970.október 4.) különcként tartották számon szabadelvű gondolkodásmódja miatt a gimis évei alatt. Gyakran járt mezítláb, vagy melltartó nélkül előadásaira, majd az egyetemi éveinek félbehagyása alatt már keményen drogozott és ivott (1965). Később koncertjein a  közrend megzavarásával és közelégedetlenség szításával vádolták meg 1969-ben, amikor a színpadon vulgáris kifejezéseket használt. Fellépésein gyakran tett nyárspolgárokat sértő kijelentéseket, volt, hogy két férfit is felvitt a színpadra, és bevallotta, hogy egyszerre kettővel is bír szeretkezni. Később mindkét vádpont alól felmentették. Kulturális forradalmat indított, hiába volt törékeny, mégis az erős nő szimbólumává vált a 60-as évek végére, hiszen a sztereotípiákat ledöntve tudott sztárrá válni egy férfiak által uralt szakmában. Azzal is új távlatokat nyitott, hogy merte nyilvánosan megélni szexualitását, miközben a hagyományos ideál szerint egyáltalán nem számított szépnek. Nem félt túl soknak vagy akár közönségesnek lenni, felforgatva a fehér énekesnőket béklyóba kötő sztereotípiákat. Megzabolázhatatlan viselkedésével kikövezett egy olyan utat az utána következő előadók számára, amelyen ő már nem mehetett végig.

Sid Vicius (1957.május 10 – 1979.február 2.) John Simon Ritchie a legnagyobb angol punk rajongóként elhíresült figura volt, aki bekerült basserként a Pistolsba. A Sex Pistols zenélni nem, balhézni viszont annál jobban tudó basszusgitárosa a punk tragikus ikonja lett. Egy személyben megtestesített mindent, amit a punk fogalma takart: lázadó, öntörvényű, antiszociális csövezős figura volt. A kemény kábítószeres, alkoholista Sid többször járt az őrszobán életvitele miatt, de 1978-ban került először rácsok mögé, mikor letartóztatták barátnője, a szintén drogos Nancy Spungen meggyilkolásáért Amerikában, bár a Pistols sztárügyvédeinek sikerült tisztára mosni nem kevés óvadékért cserében. A heroinos kábulatból magához térő zenész persze semmire nem emlékezett az eset után. Egy évvel később vele is a drog végzett New Yorkban, miután túladagolta magát. A gyilkossági ügy a mai napig megoldatlan maradt, bár a legvalószínűbb, hogy valóban Vicious volt a tettes. Ennek ellenére 2006-ban postumusként bekerült a Rock and Roll Hall of Fame.be, mint egykori Sex Pistols tag. 2009-ben egy felmérésen minden idők legvitatottabb zenészének szavazták meg.

Kurt Cobain (1967.február 20 – 1994.április 5.) a kultikus Nirvana együttes szövegírója és gitárosa volt. A hátrányos gyerek és kamaszkor, meg a hirtelen jött óriási népszerűség miatt keményen ráállt a drogokra, főként a heroinra. Emiatt került többször az őrszobára, ahol fotó is készült…Ő is bekerült halála után a Hírességek Rock Csarnokába.

De a sor végtelenül folytatható…

Juhász Peti

 
hirdetés