BLOG

Sledgeback: EP 2016

Lorde, Solar Power


 

sledgeback_ep_2016

Szakácsi Gregről és korábbi, vagy mondjuk úgy itthoni zenekaráról a C.A.F.B.-ről 1999-ben írtam utoljára: ITT. Akkoriban rendesen "traumát" okozott, hogy az ország egyik legkarizmatikusabb punk ’n’ roll frontembere elköltözött az Egyesült Államokba. Greg éppen felfutóban lévő, népszerűségét egyre jobban megszerző zenekart hagyott hátra, akik szerintem nélküle kis idő múlva el is vesztették erejüket, pedig remek zenészek voltak a C.A.F.B. soraiban, de tudjuk a jó frontembert pótolni nagyon nehéz, és valljuk be az esetek többségében nem is egyszerű itthon találni ilyen arcokat.

A Sledgeback híre elég későn jutott el hozzám, a Tankcsapda 2015-ös USA turnéja után figyeltem fel arra, hogy ebben a zenekarban egy régi „ismerős” köszön vissza a mikrofon mögül, így nem volt más hátra elkezdtem utána nézni Greg 1999 óta tartó kinti életének.

Nemrég az indexen is készült vele egy alapos interjú: ITT!

„Heroinista lett, Seattle-ig ment kitisztulni, oda, ahol a kilencvenes éve szinte csak a drogokról szólt. Aztán alapított egy másik zenekart és tolja a punkot szakadatlanul…”

Miért pont Seattle-be mentél?

"Volt egy tiniszerelmem, akivel 15-16 évesen jártam, ő később kiköltözött Seattle-be, amerikai állampolgár lett, és amikor a kilencvenes években hazajött, meglátogatott. Én akkoriban a kábítószerek miatt elég szar passzban voltam, ő meg felajánlotta, hogy menjek ki hozzá pár hónapra megtisztulni. Kimentem, és jobban lettem, de nem éreztem úgy, hogy készen állok visszajönni, nem mellesleg meg ismét egymásba szerettünk és össze is házasodtunk. Ez 1999-ben volt, azóta megkaptam az állampolgárságot."

Számos tagcsere és album után a Sledgeback jelenlegi felállása 2013-ban alakult ki, 2016-ban a budapesti Grundrecords gondozásában napvilágot látott a 36206 című albumuk, a Sledgeback történetében az első olyan korong, melyen nemcsak angol, hanem magyar nyelvű dalok is szerepeltek. A most kapott két új dal a „10 After 10”, és a „State Of Chaos” nekem rögtön a régmúltat hozta vissza, a Sledgeback ugyanazt a nyers hangzású karcos punk alapú zenét nyújtja, mint amikor a kilencvenes évek végén "elhagytuk" egymást Szakácsi Greggel. Nyers erő van a három zenészben, és érdekes, hogy szerintem így, ilyen sodró lendületű punk rockot játszani csak kint tudnak az emberek. Mondhat bárki bármit, ezt ott tuti a levegőből szívják magukba a zenekarok, itthon sehogy sem sikerül ezt a hangulatot átadni senkinek, pedig próbálkozó akad itt is bőven. A stúdiókörülményeket azért ennyi év után is felrovom a frontembernek, értem én, hogy nyers hangzás kell, vagy punkos lendület, de azért 2016-ban ehhez a felálláshoz is egy jó hangmérnök, egy profibb hangzás dukál. Hiányzik a jó értelembe vett sterilitás, az, hogy dörrenjen meg a fejemben az a rock ’n’ roll ütem, lendületből zúzza le az arcom az a karcos énekhang, emelje meg egekig a pulzusom, ha már ledaráljátok bruttó két perc körül a lényeget. Persze abban is biztos vagyok, hogy az élő hangzásra törekvésnek is megvan a varázsa, nekem úgy tűnik a Sledgeback inkább egy erős koncertzenekar, nem pedig az a stúdióban szöszölős fajta. A két dal közül a State Of Chaos az erősebb, de különbséget alig lehet tenni, a 10 After 10 csak percidőben hosszabb nála. Örülök, hogy újra hallottam a második kedvenc magyar énekhangomat (Találgass ki az első…), és még mindig várom, hogy mikor jön el számára az az igazi megérdemelt átütő siker. Kitartásban látom nincs hiány.

Sledgeback

Lyrics:Gabor Szakacsi

Music: Sledgeback

Produced by Martin McKay (Burbank, California./Nov.2016)

Sledgeback is

Gabor Szakacsi-guitar,vocals

Justin McCawley-bass,vocals

Tim Mullen-drums

/+Denny Gordon-guitar(on "State of chaos")/

Link a legutóbbi, 36206 című albumhoz Sledgeback Official Page Sledgeback Official Facebook    
hirdetés