Meztelenkedés a lemezborítókon

Évtizedes hagyománya van a lemezborítókon való meztelenkedésnek, ami feltehetőleg a ’60-as évek második felében indult el. Íme egy szubjektív 10-es lista Reszegi László jóvoltából:

The Jimi Hendrix Experience: Electric Ladyland (1968)

Az Experience utolsó lemezének első borítóján sok meztelen hölgy szerepelt. Maga Hendrix sem volt elégedett ezzel, a disztribútorok pedig pláne nem, így hamar jöttek és az alternatív borítók, amelyek már szolidabbak voltak. Manapság elég sokba kerül, aki egy ilyen verzióhoz akar hozzájutni. Az album 50. évfordulója alkalmából komoly díszdoboz jelent meg, amely egy újabb fotót mutatott be Linda McCartney gyűjteményéből.

John Lennon & Yoko Ono: Unfinished Music No. 1: Two Virgins (1968)

Egy hónap sem telt el Hendrixék megosztó borítójának megjelenése után, máris jött az igazi sokk és botrány: John Lennon és Yoko Ono anyaszült meztelenül pózolnak első közös kísérleti lemezü borítóján. Ide nem született alternatív borító, helyette barna papírtasakba csomagolva tudták csak árulni az üzletek, amelyre vágtak egy lyukat, hogy a fejük látszódjon. Mindez a The Beatles Fehér Albumának megjelenése előtt 11 nappal érkezett.

Blind Faith (1969)

És ez még mindig a hatvanas évek! Az Eric Clapton és barátai alkotta szuperformáció első és egyetlen lemeze ezzel a borítóval az Egyesült Államokban meg sem jelenhetett, de mindenhol máshol is sok probléma volt vele. A modell csak 11 éves volt a fotó készítésekor, a borítót megálmodó Bob Seidemann évekig magyarázhatta, hogy a gyerek az ártatlanság jelképe a fotón, a kezében lévő jármű makettje pedig a technológiát, a tudást szimbolizálja.

Led Zeppelin: Houses of the Holy (1973)

A Led Zeppelin albumborítók mindegyike meglehetősen fura volt, de az ötödik lemezé kifejezetten érdekes lett. A képet Arthur C. Clarke 1953-as Childhood’s End című sci-fi regénye inspirálta. A könyv Magyarországon először 1990-ben jelent meg A gyermekkor vége címen. A fotó Írországban készült két kislány segítségével, akiket utómunkával többszöröztek a borítóképre.

White Zombie: Supersexy Swingin’ Sounds (1996)

Ez volt az utolsó White Zombie-kiadvány, ami ráadásul nem is egy rendes album lett, hanem egy remixlemez. A remixek nagy részét az akkori Nine Inch Nails-tag Charlie Clouser készítette, de a The Dust Brothers is nagyban hozzájárult az anyaghoz. A borító a hatvanas évek stílusában készült, de a meztelen modellt nem mindenki nézte jó szemmel: egyes amerikai áruházak nem voltak hajlandóak így árulni a lemezt, így készült belőle bikinis verzió is.

Marilyn Manson: Mechanical Animals (1998)

Lennon és Ono után még egy lemez, ahol maga az előadó vállalta a meztelenséget. Persze ez más: a glamlemezére Marilyn Manson andrögün lett és elhagyta nemi szervét és mellbimbóit. Persze egyeseknek ez is sok volt, így mindenféle matricákkal takarták el egyes kiadásokon a fotót.

The Strokes: Is This It (2001)

A The Strokes debütáló lemezén a képet készítő Colin Lane fotós akkori barátnője látható. A kép céltalan, spontán készült egy reggelen, a zenekar pedig szívesen felhasználta. Az Egyesült Államokban megjelent az album egy teljesen eltérő borítóval, az azonban zenekari döntés volt, nem nyomás hatására döntöttek így.

Bat for Lashes: The Haunted Man (2012)

A brit Natasha Khan harmadik lemezének borítóján nemcsak meztelenül, de smink nélkül is szerepel, nyakában pedig egy meztelen férfi, a zsákmány. A fotóval egyik példaképe, a legendás Patti Smith előtt (is) tiszteleg.

Sky Ferreira: Night Time, My Time (2013)

Ismét a főszereplő szerepel meztelenül a borítón. A fotót egy párizsi szállodai szobában készítette Gaspar Noé argentin filmrendező. A Capitol Records valami egészen más borítót képzelt el, de Sky Ferreira ragaszkodott az eredeti elképzeléséhez. A digitális verziónál úgy vágták meg a fotót, hogy nem látszanak a mellei, de a vinyl kiadás olyan, mint a fenti kép.

Rhye: Blood (2018)

A kanadai-dán Rhye első lemezének (Woman) borítóján is egy hölgy szerepelt, de a Blood albumra már egy másik barátnő került fel.