Tíz remek cím nélküli album

Fotó: Reszegi László

Sok előadó a debütáló lemezét hozta ki cím nélkül, mások a karrierjük egy későbbi pontján érezték azt, hogy nem akarnak címet adni egy dalcsokornak. Bárhogy is van, akad köztük néhány figyelemre méltó. A lista szubjektív, nem tükrözi a teljes szerkesztőség véleményét.

 1. Queen (1973)
  1971. július 13-án jelent meg a zenekar debütáló lemezeként. Bár a kritikai fogadtatása nagyon jó volt, a kereskedelmi siker elmaradt. Évekkel később persze felfedezték az emberek a mai napig is kiemelten fontosnak számító első Queen-lemezt.

  Kislemezen megjelent dalok: Keep Yourself Alive (1973), Liar (1973)

 1. Black Sabbath (1970)
  1970. február 13-án jelent meg és az előző helyezetthez hasonlóan itt is debütáló albumról van szó. Az állítólag egyetlen nap alatt rögzített lemez a heavy metal megkerülhetetlen korongja, a címadó dal ráadásul a doom jegyeit is magában hordozza. A nagy slágerek itt még nem jöttek ki a zenészekből, de kultikussá vált a korong mind a rajongók, mind a szakma szemében.

  Kislemezen megjelent dal: Evil Woman (1970) (ez a dal ráadásul nem is szerepel sok kiadáson)

 1. Them Crooked Vultures (2009)
  2009. november 13. fontos dátum azok számára, akik a supergroup formációk iránt rajonganak és a rockzenét szeretik: a Queens of the Stone Age, a Nirvana/Foo Fighters és a Led Zeppelin egy-egy tagja összegyúrt egy hihetetlenül dinamikus rocklemezt, amelynek címet sem adtak, a zenekar neve sem jelent semmit. A dalok azonban annál inkább működnek.

  Kislemezen megjelent dalok: New Fang (2009), Mind Eraser, No Chaser (2010), Dead End Friends (2010)

 1. Foo Fighters (1995)
  És ha már Dave Grohl, következzen az első FF-lemez, amelyet 100%-ban maga írt és 99%-ban teljesen egyedül játszott fel. A dalok nagy része még Kurt Cobain halála előtt íródott, így egyáltalán nem borús a lemez, de persze akadnak rajta komolyabb pillanatok is. Utazás a fiatalkori Grohl koponyája körül.

  Kislemezen megjelent dalok: This is a Call (1995), I’ll Stick Around (1995), For All the Cows (1995), Big Me (1996)

 1. Metallica (1991)
  Ki ne ismerné a Metallica legismertebb lemezét, a Fekete Albumot? 1991-ben több kultikus korong is született, ez mindenképp az egyik. A thrash metal műfajtól távolodó zenekar biztosan veszített sok rajongót, akik szerint túl populáris és lassú lett ez a lemez, cserébe azonban szereztek sokmillió újat kedvelőt is. Egy időtlen klasszikus.

  Kislemezen megjelent dalok: Enter Sandman (1991), The Unforgiven (1991), Nothing Else Matters (1992), Wherever I May Roam (1992), Sad But True (1993)

 1. Slipknot (1999)
  A XX. század utolsó zenei szenzációja egyértelműen a Slipknot berobbanása volt, akik olyan hangosan jelentek meg a mainstream médiában 1999 nyarán és őszén, hogy csak néztünk ki a fejünkből. Igazából ezzel a lemezzel megmutatták, hogy igenis lehet újat, mást hozni és, hogy az energiaszintek náluk más dimenzióban mozognak.

  Kislemezen megjelent dalok: Wait and Bleed (1999), Spit It Out (2000)

 1. Led Zeppelin (1969)
  A The Yardbirds feloszlása után két hónappal már új felállásban vonult stúdióba Jimmy Page, hogy létrehozzanak egy új zenekart és annak debütáló, cím nélküli lemezét. A blues, a rock és a hard rock elemeit összegyúró zsigeri album örök favorit a legtöbb rockzenét kedvelő gyűjteményében, egy kortalan alkotás a ’60-as évek legvégéről.

  Kislemezen megjelent dal: Good Times Bad Times (1969)

 1. Korn (1994)
  A Nirvana eltűnésével a grunge is kezdett háttérbe szorulni, amely több műfajnak eredményezett térhez jutást. Az egyik mindenképp a később nu metalnak említett volt, amelynek megkerülhetetlen szereplője a kaliforniai Korn. Első, cím nélküli lemezük minden további albumuknál indulatosabb, nyersebb és spontánabb. Kicsit sem könnyű hallgatnivaló, de valami egészen elképesztő, hogy az akkor fiatal srácok milyen erős és fontos dalcsokrot raktak össze.

  Kislemezen megjelent dalok: Blind (1994), Need to (1995), Shoots and Ladders (1995), Clown (1995)

  1. Audioslave (2002)
   Rick Rubin producer felismerése és ötlete (miszerint a frontember nélkül maradt Rage Against the Machine zenekart egészítsük ki a Soundgarden-énekes Chris Cornell-el és együtt csináljanak valami nagyon mást) a lemez első 10 másodpercében visszaigazolást kap. Tökéletes dalok, tökéletes hangzás, csordultig telve az egész érzelmekkel és indulatokkal. A fúzió hibátlan, így kétségkívül a 2000-es évek egyik legfontosabb rocklemezéről beszélünk.

   Kislemezen megjelent dalok: Cochise (2002), Like a Stone (2003), Show Me How to Live (2003), I Am the Highway (2003), What You Are (2004)

1. The Beatles (1968)

A 10-es lista győzteséről a legnehezebb röviden írni. Ez nem csak azért van, mert ez az egyetlen duplaalbum a felsorolásban, hanem azért is, mert a fenti lemezekkel ellentétben egy nagyon-nagyon nehezen megszülető anyagról beszélünk, amely végül elindította a zenekart azon a lejtőn, amely a megjelenés után egy éven belül szóbeli kilépéshez vezetett (Lennon, 1969 szeptembere), de a tényleges vége sem volt már onnan távoli (McCartney, 1970 áprilisa). A színes, pszichedelikus, életvidám Bors Őrmester után egy teljesen fehér borítójú, cím nélküli dupla korong, amelyben belül ugyan vannak fotók, de közös kép már nincs. És ez a dalokon is átjön: szóló szerzemények, mintsem közös munkák. Mindez semmit nem vesz el az értékéből: a komolyabb témák felé (is) nyitó zenészek kreatív csúcson voltak, műfajilag minden eddiginél és későbbinél komplexebb alkotásról van szó, amely kultikus státuszát nagyon hamar elérte és több, mint ötven év elteltével is megfejthetetlen összetettségű remekműről beszélhetünk.

Kislemezen megjelent dalok: Ob-La-Di,Ob-La-Da, a B-oldalon pedig piaconként eltérő dalok szintén az albumról: Happiness is a Warm Gun, I Will, Sexy Saide (1968), Back in the U.S.S.R. / Don’t Pass Me by (1969)

Erről a lemezről a megjelenésének 50. évfordulóján írtunk részletesebben:

50 éve jelent meg a Fehér Album

További remek cím nélküli albumok a teljesség igénye nélkül: ABBA, Avenged Sevenfold, Beyoncé, Blink-182, Blur, Bob Dylan, Boston, Deftones, Dire Straits, Elvis Presley, Emerson, Lake & Palmer, Garbage, George Harrison, Iron Maiden, KISS, La Roux, LCD Soundsystem, Madonna, Mudhoney, M83, Neil Young, Placebo, Queens of the Stone Age, Rage Against the Machine, Santana, Saul Williams, St. Vincent, System of a Down, The Clash, The Doors, The Stooges.