Elhunyt a ‘roadok roadja’ – Nemes László (1947-2020)

Ez az év már tényleg elmúlhatna… A mai napon elment közülünk Nemes László, a roadok roadja. A Hungária, az LGT, a Skorpió és az Omega legpatinásabb éveinek technikusa.

Pályafutásáról Bálint Csaba, a Rockmúzeum elnöke tavaly írt könyvet, akkor így fogalmazott: “Nemes László a roadok roadja. Tisztelet és szeretet veszi körül mind a roadszakma, mind a zenészek körében. Túlzás nélkül járna neki egy Kossuth-díj a munkásságáért.”

Legendás zenekarok emlékeztek meg rá és a roadszakma is fájdalommal búcsúzott Laci bácsitól.

 

Zeffer András (Mobilmánia):

Drága Laci……., a Nemes…., a rettenetesen hibátlan sound, az etalon zenekari megszólalás. Aki mindig tudta, hogy mekkora helyhez, mekkora hangerő kell. Aki úgy gyártotta a mélyládákat hogy tudta is, hogy mit miért épít bele, aki,…akinek a kezében a kamion be és kipakolása közben hibátlanul álltak a konténerek, aki nagyon tudta mit szeretne és mit akar a zenekarokkal, akiket kevert,….hát ennyi volt Lacikám,…..tartalmas életed volt és sok barátod. Én nagyon örülök hogy évtizedeken keresztül ismerhettelek és dolgozhattunk sok-sok koncerten együtt. Hosszú idő után ismét találkoztunk a RaM Colosseum Rockmúzeumban, ahol a vasárnapi délutánjaimat Te hangosítottad…..Amikor mondták, hogy Laci bácsi fog keverni, nekem, már akkor alig vártam, hogy találkozzunk. És Te minden vasárnapunkat bearanyoztad azzal ahogy szólt a műsorom. Én most hallottam a hírt,…nem akarom persze elhinni, mert nem csak Te nem vagy innentől, hanem hatalmas űr fog sokáig tátongani ezen a poszton, mert Laci Te nem csak kitűnő szakember voltál, hanem nagyszerű barát és munkatárs is bárhol , bármikor.
Órákat mesélhetnék még és írhatnék, de könnybe lábadt szemekkel gondolok Rád és a múltra, ami nagyon jó volt Veled. Isten áldjon meg Lacikám, Laci bácsi,..drága Nemes….
Deák Bill Gyula:
Hosszú betegség után elhunyt Nemes László a Rock’n’ Roll legendás technikusa, nagyon sok lemez és koncert hangmérnöke, illetve hangosítója. Szomorú szívvel búcsúzunk tőle. Nagyon szerettelek Laci bácsi! – Bill
Fenyő Miklós:
Ma délután elhunyt Nemes László. Ez eddig olyan, mint egy újsághír.
De nem nekem.
56 éve ismertem, 54 éve barátok is vagyunk. Így, jelen időben, mert ő ma is az nekem.
Együtt voltunk fiatalok, együtt lettünk felnőtt férfiak, itt a Szent István parkban.
Sokat beszélgettünk, sokat elmélkedtünk az évtizedek során és ha nem is sokat, de eleget dolgoztunk is együtt ebben a „szakmában”, melyet úgy hívunk, hogy rock and roll.
A 60-as évek végén ő volt a Hungária együttes első technikusa egészen addig, amíg a sorsa más útra nem sodorta. 1980-ban és 81-ben ő volt a hangmérnöke a Rock and Roll Party és a Hotel Menthol lemezünknek. Jó néhány koncertemet is ő keverte azzal a kivételes hozzáállással és tehetséggel, amely csak neki volt. Gondolom az utóbbit így gondolja, minden pályatársam, akivel élete során dolgozott.
Mi ketten megmaradtunk barátoknak, az utolsó időkig rendre megbeszéltük, és „megfejtettük” az élet és a világ nagy dolgait. És persze zenélgettünk elméletben, mert az mindig is jól állt nekünk.
Lám, együtt lettünk „nagy öregek” is…
Laci, tudom, hogy most kiröhögsz, de mégis: Isten áldása legyen Veled!

 

Omega:

Elhunyt a ‘roadok roadja’ – emlékét megőrizzük.

Schuster Lóránt (P. Mobil):

Elment Nemes László hangtechnikus is. A Tunyó temetésén azt mondta nekem: ” Remélem az én temetésemre összeraknak valami rendes hangcuccot.”
Nagyon szerettem “A Nemest”!
Élő legendaként emlegették, testközelből nézte végig a magyar rock legmeghatározóbb évtizedeit. Nyugodj Békében Laci Bácsi!