Anima Sound System – a zenekar, ami nem is egy zenekar

Lévai Balázs Csibészek ’90 című beszélgetéssorozatának új évada szeptemberben indult. A poptörténeti talkshow célja változatlan, feleleveníteni a magyar könnyűzenei élet közelmúltját a korszak főszereplőivel, a nyolcvanas, kilencvenes években alakult és útjukra indult zenekarok tagjaival és az időszak meghatározó előadóival. Az októberi alkalom vendége Prieger Zsolt, az Anima Sound System alapítója, zenekarvezetője volt.

A Prieger testvérek (Zsolt és Szabolcs) a kilencvenes évek derekán vágtak bele a közös zenekészítésbe, kísérletezésbe. A rengeteg műfaji hatásnak köszönhetően 1993-ban egy igazán sokszínű hangzásvilággal indult az Anima Sound System története. A projektet és a sorra születő dalokat a kezdetekkor még nem színpadi produkciónak szánták. Nem volt cél a zenekari felállás és a koncertezés. A siker mégsem kerülte el őket, sőt, néhány év alatt a legnagyobb színpadokig és külföldi turnékig jutott a szombathelyi kötődésű csapat.

Hogy kerültek az Anima-dalok a budapesti underground körök és a Tilos rádió bulijairól a leghallgatottabb kereskedelmi adók műsoraiba is? Hogyan készült el a Himnusz áthangszerelt változata és milyen volt a 2000-ben megjelent feldolgozás fogadtatása, utóélete? Milyen is volt – talán a legtöbb vendégművésszel fellépő produkcióként – a Sziget Fesztivál nagyszínpadán zenélni? A Rockmúzeumban ezekre a kérdésekre mind választ kaphattak az érdeklődők. Az est folyamán Lévai Balázs és Prieger Zsolt beszélgetéséből kiderült, hogy az elmúlt évek során kik voltak az Anima Sound System énekesnői, milyen volt az országos ismertséget hozó időszak után tovább alkotni és kísérletezni, illetve az is, hogy tulajdonképpen miért nem tekinthető az Anima Sound System a klasszikus értelemben zenekarnak.

Az októberi Csibészek ’90 beszélgetésről készült felvétel teljes hosszúságában, a korábbi alkalmakhoz hasonlóan a Hangfoglaló Program YouTube csatornáján lesz elérhető.