Itt az új Tankcsapda klip, ami a bűvös dátumon jelent meg

Október 14-e itthon már 31 éve a Tankcsapda születésnapot jelenti a zenekarnak, a stábnak és a rajongóknak. 1989-ben ugyanis ezen a napon adták első igazi koncertjüket. A helyszín a debreceni Újkerti Művház volt, ahol az Aurora vendégei voltak. A többi már történelem.

Rendszerint előfordul, hogy ezen a napon történik valami a zenekar körül. Már 1990-ben így tettek: az első születésnapon jelent meg az első műsoros kazettájuk, a Punk & Roll. Aznap este adták első Petőfi Csarnokos koncertjüket is. 1994-ben szintén a születésnapra időzítve jelent meg A legjobb méreg / Punk & Roll CD és kazetta, a két előző kiadvány egy hanghordozóra összerakott verziója. 1999-ben, a 10. születésnapot a budapesti E-Klubban ünnepelték. Tíz évvel később szintén a szülinapra érkezett meg a Minden jót című album. 2014-ben ezen a napon jelent meg az Urai vagyunk a helyzetnek című lemezük, a 25. születésnapot ezután egy ingyenes, utcai koncert koronázta meg a debreceni Csapó utcán. Tavaly ismét kerek évforduló volt, a 30 évessé vált zenekar ezen a dátumon jelentette meg a Liliput Hollywood című új albumot, este pedig egy zártkörű koncertet adott a debreceni Lovardában.

2020 ugyan nem kerek évforduló számukra, mégis fontosnak érezték, hogy legyen egy kis zsúr ezekben az ünnepléstől mentek hónapokban. A Road Movie projekt keretein belül idén nyáron forgatott klipet szerda este mutatták be egy közönségtalálkozó keretein belül a debreceni Roncsbárban. Az eseményen részt vett Till Attila rendező és Lobenwein Norbert (VOLT Fesztivál / Sziget Szervezőiroda) producer is. A vetítés előtti és utáni beszélgetések során megtudtuk, hogy ez már a 10. Road Movie epizód volt. Mind a rendezőnek, mind a producernek szerelemprojekt volt az alföldi forgatás, amely során nem csak Debrecenben járt a stáb, hanem a Hortobágyi Nemzeti Parkban és Tiszacsegén, az egyetlen igazi hajdú-bihari Tisza-parton is.

A Road Movie sorozatban eddig résztvevő előadók mindegyike saját életterét mutatja meg a dalban és a videóban is. Így forgott már a kamera a Vajdaságban Rúzsa Magdi kapcsán vagy épp Erdélyben a Bagossy Brothers Company otthonában.

A Tankcsapda az épp egy éve megjelent Liliput Hollywood album egyik dalát, az Ülj le mellém címűt adta a projekthez, az ehhez készült videó itt érhető el:

A kisfilmben ikonikus debreceni helyszínek tűnnek fel, többek között a Nagytemplom, a Kossuth tér, a Nagyerdei Víztorony, a megújult Aquaticum, a Nagyerdei Stadion, a Debreceni Nemzetköti Repülőtér vagy épp a Roncsbár.

A klipet maga Till Attila rendezte, aki a Road Movie projektben más szerepet is betölt, ő készítette mind a tíz werkfilmet, amelyben az előadókkal beszélget. Ezek a felvételek a TV2-n tekinthetők meg, a Tankcsapda-rész október 22-én kerül bemutatásra, de a premier esten résztvevők már láthatták.

https://twitter.com/real_tankcsapda/status/1316457679452241925

A zenekar a premier est előtt az FM90 Campus Rádióban járt. Az élő adás megkezdése előtt találkoztam Lacival, aki megemlítette, hogy egyébként az Iron Maiden egyik koncertalbuma is október 14-én jelent meg. Én ezt egy David Bowie albummal fejeltem meg, ami szintén ezen a napon jelent meg. Jöjjön akkor most neki és mindenki másnak is egy lista, hogy mit is jelent ez a dátum a nemzetközi zenei életben:

◼️ 1964. október 14. – Charlie Watts (The Rolling Stones) és Shirley Ann Arnold esküvője
◼️ 1964. október 14. – Béke-Nobel-díjat kapott Martin Luther King Jr. (Ez kevésbé zenei hír, de mivel maga a Tankcsapda szó is pacifizmust fejez ki, így itt a helye)
◼️ 1972. október 14. – Joe Cocker-t és zenekarát letartóztatták az ausztrál Adelaide városában, miután brutálisan mennyiségű drogot találtak náluk
◼️ 1977. október 14. – Megejelent David Bowie “Heroes” című albuma, a Berlin-Trilógia középső darabja
◼️ 1977. október 14. Megjelent a KISS második koncertlemeze, az Alive II
◼️ 1977. október 14. – Bing Crosby Madridban golfozás közben szívrohamban elhunyt
◼️ 1978. október 14. – Megszületett Usher (teljes neve Usher Terry Raymond IV)
◼️ 1981. október 14. – Megjelent Prince Controversy című albuma
◼️ 1985. október 14. – Megjelent az Iron Maiden Live After Death című koncertlemeze.
◼️ 1996. október 14. –  Végre kiadásra került az 1968-ban rögzített The Rolling Stones’ Rock & Roll Circus kiadvány. A zenekar vendégei John Lennon, Yoko Ono, Eric Clapton és Mitch Mitchell voltak többek között
◼️ 1997. október 14. – Paul McCartney klasszikus zenei koncertet adott a londoni Royal Albert Hall színpadán a London Symphony Orchestra kíséretében

RL