Egyensúlyban – Deftones: Ohms lemezkritika

Fotó: Tamar Levine

A zenekar, aki érezhetően tényleg csakis akkor ad ki lemezt, amikor úgy érzi, hogy szükséges. Sőt, ha elkészül egy lemez, de nem érzik úgy, hogy meg kell jelennie, akkor nem adják ki. Így járt a 2008-ban készített Eros című munkájuk.

Valahol kicsit lenyűgöz ez a visszafogottság. Az 1988-ban, vagyis 32 éve alakult Deftones 2020-ban még csak a kilencedik lemezét jelentette meg. Itt nincs tömeggyártás, nincs kapkodás. És ahogyan azt sokan elmondták már: lemezről lemezre érettebbek. Ennek az Ohms a legjobb példája.

A nyitó Genesis valahol tipikus Deftones, másrészt soha nem szóltak még ilyen szépen a szintetikus hangok, valahogy nagyon eltalálták a kezdést. Úgy ismerős a dal, hogy közben mégis új. A dal az album megjelenése előtt, 2020. szeptember 18-án debütált videójával együtt:

Az albumot záró címadó dal pedig még korábban, 2020. augusztus 21-én került fel a zenekar hivatalos YouTube csatornájára, szintén videóval:

Mindezeken túl az összes dalhoz készült vizuális kiegészítés, ezek a videók szintén a YouTube-on érhetőek el (ITT), de például a Spotify-on is láthatóak.

Az ismét Terry Date producerrel dolgozó zenészek már negyedik lemezüket rögzítették Chi Cheng basszusgitáros nélkül, aki 2008-ban szenvedett autóbalesetet, amelynek következtében kómába esett és 2013-as haláláig már nem is tért magához. Az ő helyét az a Sergio Vega vette át még 2009-ben, aki a Quicksand-ből is ismerős lehet. A zenekari pozícióját lemezről lemezre jobban érző és uraló bőgős mára teljesen beolvadt a képletbe és megkerülhetetlen alakjává vált a mai, modern Deftones-képletnek.

De mi ez a képlet?

A válasz egyszerű is meg nem is. Nyilván kell hozzá Chino Moreno visító, síró sikítása és kiabálása, illetve lágy, kellemes énekhangja. Szintén kötelező Stephen Carpenter fantasztikus gitárjátéka (ezen a lemezen használt először kilenchúros gitárt), Abe Cunningham feszes és pontos dobjátéka, Vega hol búgó, hol pattogó basszusa és Frank Delgado elektronikus máza, amivel leöntik az egészet, így jól össze tud ragadni az egész valami érett, erős egységgé. Pont annyi kísérlezetés van benne, amennyi kell, pont annyi tipikusság, amennyi jólesik, így a végeredmény nem csak élvezhető, de kifejezetten erős és meggyőző. Ez a zenekar három évtized után is releváns, friss, életteli és valós.

Fotó: Tamar Levine

Az Ohms borítója nagyon sok pontból áll össze, szám szerint 12995-ből. Bárki örökbe fogadhat ezekből egyet (vagy többet is), a vásárlás után a pontra kattintva a dedikált weboldalon látható lesz a tulajdonos neve, fotója és üzenete is. A 20 dollárért vásárolható pontokból befolyó összeget a zenekar jótékony célra ajánlja fel, egy részét gyermekkórházakat támogató alapítványnak adják, másik részét pedig a Live Nation által létrehozott Crew Nation projekt kapja meg, amely a zeneiparban dolgozó háttéremberek támogatására jött létre.

View this post on Instagram

12,995 dots comprise the #Ohms album cover, and we’re inviting you to become a part of it. By adopting a dot on the cover, you’ll be contributing to the @UCDavisChildren’s Hospital and to #CrewNation to fund lifesaving research and pediatric services, as well as support the music industry’s vital crew members, whose livelihood have been impacted by COVID-19. Please join us in supporting these two great organizations and adopt a dot (or many) on our album cover at Deftones.com/adopt. (Link in bio)  “Ohms album art is an iconic rendering of a suspended, chance moment in time. Over 10,000 individual circles become unified to create the distinct visual. As with Deftones music and lyrics, the definitive meaning of the imagery invites and relies on interpretation from the viewer. From a dreamy gaze above, to sadness, hope, despair, optimism and a longing for connection, the emotions conveyed are endless and infinitely evolving.” – @FrankMaddocks (Creative Director, Deftones)

A post shared by Deftones (@deftones) on

Mindez jól mutatja, hogy hol tart most a Deftones. Tele érzelmekkel, a világra való reflektálással és gondolatokkal. Ehhez társul nem kevés érettség és tapasztalat, egy remek producer és tíz fantasztikus dal.

Reszegi László
2020. október 7.