Az Ullie lett a zenei tehetségkutató győztese Kárpátalján

Első alkalommal került megrendezésre könnyűzenei tehetségkutató Kárpátalján. A járványügyi helyzetre tekintettel online formában vehettek részt az előadók az augusztus 28-i rendezvényen. A győztes a Peron Music Kárpátalja fordulóban az Ullie lett. A zenekar énekese Ulyana Donetskaya pedig a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Újfalusi Gábor díjat kapta a zsűritől.

2020-ban a magyar nyelvű tehetségkutatók rendszerében a kárpátaljai lett a 26. rendezvény, amely része az Öröm a Zene rendezvénycsaládnak. Az esemény szakmai partnerei: NKA-Hangfoglaló Program, Öröm a zene program, Peron Music Alapítvány, Peron Tehetségközpont. Ennek a rendezvénysorozatnak 20 magyarországi, 1 felvidéki, 1 délvidéki és 3 erdélyi eseménye van évente.

Az esemény célja a magyar nyelvű könnyűzene támogatása, tehetségeinek, alkotóinak kiválasztása, beemelése a magyar tehetségtámogató rendszerbe. Az előadók pályázhattak a tehetségkutatón való részvételre. A szakmai zsűriben az alábbi szakemberek vettek részt:
Hudák Tibor (zenész, a Peron Music Alapítvány ügyvezetője), Nagy Kitti (KMKSZISZ képviseletében), Ruska Péter (zenész, a Peron Tehetségközpont zenei szakmai vezetője).
A zsűri a dalszöveget, a zenei összteljesítményt, a zene kreativitást értékelte az összbenyomások alapján.
Az Újfalusi Gábor díjat Ulyana Donetskaya vehette át. A díjjal járó plakett postán kerül elküldésre.

A győztes az Ullie zenekar lett. Az Ullie első helyezettként részt vesz a budapesti Öröm a zene döntőn októberben az A38 hajón. Ezen majd a Kárpát-medencében 26 tehetségkutató győztese fog játszani a zsűri és közönség előtt. A tét nagy, hiszen a legjobbnak 3 millió Ft- értékű segítség lesz a jutalma, amelyet a zeneipari helyfoglalásban használhatnak fel. Az Ullie ezen kívül meghívást kapott Kárpátalja legnagyobb fesztiváljára 2021-ben ISZFESZT-re. Az Ullie győzelme álljon jó példaként, bátorításként a magyar dalok írására.

 A zenekar 2020 nyarán alakult Kárpátalján öt fiatal zenészből. Az Ullie (ejtsd: ulli) tagjai különböző zenei ízlésüket igyekeznek dalaikba szőni, így próbálnak valami különlegeset, sajátosat alkotni. A zenekar kibontakozóban van, így nem lehet egy bizonyos zenei stílushoz kötni. Fontos céljuknak tekintik, hogy Kárpátalján is kialakuljon a könnyűzenei élet. Jelenleg az első lemezükön dolgoznak, melyről folyamatosan jelenítenek meg dalokat közösségi oldalaikon. A zenekar tagjai: Ulyana Donetskaya – ének, Blanár Dávid – gitár, vokál, Kudron József – gitár, Dudás Gergő – zongora, billentyű, vokál,  Danku József – basszusgitár.
A második helyen a Touch Me Not, a harmadik helyen a Mörfiland végzett. A tatai Peron Tehetségközpontba klubkoncertre kaptak meghívást. Zenekari marketingre adott lehetőséget a három díjazott zenekarnak Hudák Tibor a tatai Peron Tehetségközpont képviseletében.

Hudák Tibor, a zsűri elnöke (Peron Music) az online díjátadón megköszönte a résztvevő zenekaroknak, hogy vállalták a rendhagyó tehetségkutatót, és hogy néhány nap alatt mindent megtettek annak érdekében, hogy értékelhető produkciót küldjenek be a versenyre. Hozzátette, hogy a zsűrinek fejtörést okozott a végső sorrend kialakítása, hiszen zenei teljesítményben apró különbségek voltak a zenekaroknál. Ígéretes dalokat is hallhattunk és kiváló zenészeket ismerhettünk meg. Különösen fontos az ilyen fesztiválokon, hogy a fellépő zenekarok visszajelzést kapjanak a szakmai zsűritől a produkciójukról, hiszen itt fogalmazódnak meg azok az erősségek, amikre nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni, és azok a hiányosságok, amiket még fejleszteni kell a zenekarban.