Váratlan: két új Nine Inch Nails album jelent meg

A Trent Reznor és Atticus Ross alkotta Nine Inch Nails kissé csendes volt mostanában, utoljára 2018 nyarán jelent meg lemezük (Bad Witch), ám a két zenész rendületlenül ontja magából a filmzenéket, csak tavaly öt filmzenealbum jelent meg a nevük alatt (Bird Box, Watchmen Vol. 1, Watchmen Vol. 2, Watchmen Vol. 3, Waves). Most, hirtelen, tényleg a semmiből megjelent két új NIN-lemez is, ráadásul mindkettő teljesen ingyen letölthető.

A Ghosts V: Together és Ghosts VI: Locusts nevű kiadványok azt a sorozatot folytatják, amit a két szerző még 12 évvel ezelőtt indított el: 2008 márciusában jelent meg a Ghosts I-IV nevű kiadvány, amely 36 instrumentális dalt tartalmazott. Most ez a széria bővül 23 új dallal, ráadásul mindkét album ingyen letölthető a zenekar hivatalos webshopjából. Természetesen a streaming felületeken is elérhetők lesznek hamarosan.

Az ingyenesség nem újdonság a zenekarnál. Már 2007-ben arra buzdított a rajongóit egy koncerten, hogy lopják el az internetről a Year Zero című lemezt és így gyengítsék a Universal kiadó sikereit, akik túlárazták a lemezt, mondván a NIN tábor úgyis megveszi, mert nagyon hűséges. Miután elváltak útjaik a kiadótól, 2008-ban a Ghosts I-IV album első két része ingyenesen elérhető volt. Pár hónappal később a The Slip albumot viszont már csakis ingyen lehetett letölteni különböző formátumokban (mp3, FLAC, Apple Lossless, WAV). Most egyelőre csak mp3 formátumban érhető el, azonban a 320 kbps és a 48.000 kHz remek minőséget biztosít.

Az albumok dallistái:

A hivatalos közleményben természetesen szerepet kap az épp tomboló világjárvány is, a megjelenés is ehhez lett időzítve. Mint írják: “a kialakult helyzet miatt tényleg elkezdtük értékelni a kötődés erejét és szükségességét.”  

A dalok kapcsán pedig a következőt írják: “Az elkészítésüktől jobban érezzük magunkat és jó érzés megosztani másokkal. A zene mindig is azt éreztette velünk, hogy kevésbé vagyunk magányosak ezen a világon, reméljük, hogy veletek is ezt fogja éreztetni. Emlékezzetek, mindenki együtt van most ebben és ez is el fog múlni.”

A Nine Inch Nails-t – több előadóval közösen – idén májusban iktatták volna be a Rock and Roll Hall of Fame-be, vagyis a Rock and Roll Hallhatatlanok Csarnokába, de a rendezvény a világjárvány miatt novemberben kerül megrendezésre.

Rock & Roll Hall of Fame 2020: megvannak a nevek!