Régi Žagar dalokat tartalmazó gyűjtemény jelent meg

Early Works (2000-2010) címen jelent meg a napokban az a digitális válogatásalbum, amelyet a Žagar készített a rajongók számára. Ahogyan a címe is jelzi, 2000 és 2010 közötti felvételekről van szó, amelyek egy része még soha nem volt hallható a közönség számára, másik részük pedig nehezen beszerezhető. Igazi magyar zenei csemege állt össze. Nézzük, hogy milyen csokor született!

A kiadvány borítója. Fotó: Hapák Péter

1. Cousteau’s Dream
Az első Žagar kiadvány egy EP formájában jelent volna meg még 2001 decemberében, de végül se digitálisan, de a tervezett vinyl formájában nem valósult meg. A Natural Phenomena középlemez nem hivatalosan fellelhető az interneten, ez a dal – ami az EP-t is nyitja – pedig 2003-ban megjelent az Ugarfree Vol. 1 nevű válogatásalbumon CD formátumban.

2. Waiting for the Rain
Szintén a Natural Phenomena EP-ről származik, viszont ez a dal hivatalosan még nem jelent meg eddig.

3. Sounds and Lights
Fabricius 2006-ban készített egy imagefilmet a Sziget Fesztiválról, amely Live címen jelent meg. A zenekar ehhez írta ezt a dalt. A videóklip (és a film) is 2006 novemberében debütált. A dal a következő évben megjelent CD-n a VOLT Fesztivál 2007-es válogatáslemezén (15. Soproni VOLT Fesztivál).

4. Only When I Lose Myself
Ez a Depeche Mode feldolgozás a 2003-as A Tribute To Depeche Mode – Thank U …Too albumon jelent meg eredetileg CD-n és kazettán is.

5. Approximáció
Ez az Illés feldolgozás pedig a 2005-ös Amikor én még kissrác voltam című válogatáslemezen jelent meg CD formátumban, amelyen számos hazai előadó dolgozott fel Illés-dalokat.

6. Simphony of a City
A Negatív Varieté című színdarabhoz, árnyékszínház készült kísérőzene, amely most érhető el először online. A darab 2010. október 6-án debütált a budapesti Millenárison Szépvölgyi Viktória rendezésében.

7. Wingbeats
Az első demók egyike még 2000-ből, amelyek a próbateremben készültek. Semmilyen utómunkát nem kapott a felvétel.

8. Living in a Tale
Egy végül meg nem jelent karácsonyi válogatásalbumhoz készült, eddig nem volt elérhető.

9. Krishna
A 7. dalhoz hasonlóan szintén az első demó session terméke még 2000-ből és szintén utómunka nélkül került fel erre a válogatásra.

10. Mavu
Dél-Olaszország Mavu nevű faluja inspirálta a dalt, amely először a már említett 2003-as Ugarfree Vol. 1 válogatás CD-n kapott helyett, majd a digitálisan megjelent Local Broadcast (Deluxe Version) bónuszdala is lett 2016 februárjában.

Íme a teljes album a zenekar Bandcamp oldalán:

A Mavu élő előadása 2006. június 29-én a budapesti A38 Hajón:

A Sounds and Lights klipje, amelyet – a filmhez hasonlóan – Fabricius rendezett: