Közös teherviselés a klubok és zenekarok javára

Fotó: Barba Negra

Mint arról bizonyára mindenki értesült, szerda éjféltől minden 100 fő feletti zárt térben tervezett rendezvény és minden kültéri 500 fő feletti rendezvény elmarad határozatlan ideig. Ennek a döntésnek a következménye súlyosan érinti a gazdaságot, amibe beletartoznak a zenekarok és a körülöttük dolgozó háttéremberek is.  Nem tartom magam újságírónak, hisz soha nem tanultam ezt a hivatást, csupán szeretem a zenét és a koncerteket, melyekről szeretek beszámolókat írni. Így évek óta ingyen, sajtójeggyel látogathattam a fesztiválokat és rengeteg olyan eseményt, amik mostantól nem lesznek megtartva. Nem tényfeltáró újságíró vagyok, végképp nem véleményformáló, csupán megtörtént eseményekről leírom az általam tapasztaltakat. A megélhetésemet nem érinti ez a döntés olyan drasztikusan, mint egy zenészét, technikusét vagy egy klubvezetőjét. Az interneten már elindult a #neváltsvisszajegyet kampány, amely kezdeményezés mögé igenis be kell állnia mindenkinek, aki csak teheti.

Hogy miért?

Szeretném valahogy viszonozni ebben az időben azt a több évtizednyi sajtójegyet a zenekaroknak és kluboknak valahogy, amikkel koncertről koncertre megajándékoznak engem. Márciusban több koncertre is hivatalos voltam, amikre kaptam is sajtójegyet, cserébe írok az eseményről. Ilyen lett volna a Mystery Gang bulija az Akváriumban, Alvin és a Mókusok a Barba Negrában vagy az Auróra az esztergomi Sportalsóban. Ezekre az eseményekre szeretném megvásárolni a jegyemet annak tudatában, hogy nem lesz, vagy csak később lesz megtartva. Ezzel szeretném támogatni a klubokat, zenészeket és megköszönni nekik a sok-sok élményt, amit adtak. Ha van rá mód, akkor ne legyenek törölve a jegyértékesítések, ne váltsa vissza a jegyét az, akinek nem okoz anyagi problémát egy elmaradt koncert. Én a mai nap folyamán egyesével fogom felkeresni minden március és április hónapra meghirdetett majd lemondásra került olyan esemény szervezőit, zenekarjait, akik az elmúlt évtizedek alatt bebizonyították, hogy sokkal nagyobb kár érné a kultúrát, ha anyagi nehézségek miatt lehetetlen helyzetbe kerülnének és végleg bezárnak. A jegyszedő, a pultos, a hangosító mind mind a rendezvényekből kapják a fizetésüket és ha ez a forrás elapad, akkor rengeteg alkalmazott kénytelen új munkát keresni. És az a csapos lehet téged hallgatott hajnalban, amikor a pultra borulva sörszagú leheleteddel igyekeztél megmagyarázni neki, hogy léggitározás ugyan olyan rocksztár technikákat követel, mintha egy színpadon állnál.

Fotó: Sportalsó/Neves Ildikó

 Ezek a még életben lévő kis klubok, akik hirdetik a multik világában a családias hozzáállást, úgy kellenek a zenekaroknak és legfőképp nekünk, közönségnek, mint egy lottóötös. Számomra ilyen az esztergomi Sportalsó vagy a hajdúszoboszlói Rock Cafe. Elképzelésem sincs miként tudják ezt az egészet túlélni ha ne adj Isten tényleg hónapokig elhúzódik a tilalom.

Én a magam részéről tehát igyekszem a lehetőségeimhez mérten segíteni a zenekaroknak és a kluboknak, hogy ha biztosítják a jegyvásárlást, akkor addig fogom vásárolni a nemlétező koncertekre a jegyeket, amíg csak szükséges. Tegnap este pár zenekari merch cuccot vettem webshopokon keresztül és rendeltem lemezeket, mert képtelen voltam tétlenül nézni a sok törölt tavaszi turnék bejelentéseit. Mennyit segítettek nekünk a kedvenc bandáink a zenén keresztül és ott voltak velünk az első csóknál, az első éjszakán, az első berúgásnál, az első csalódásnál vagy csak simán a mindennapokban segítenek legyőzni a szürkeséget. Nekünk, rajongóknak pedig most kutya kötelességünk segíteni nekik és a kis kluboknak, ahogy az Auróra is segített mindenki Lópici Gáspárjának, vagy ahogy Ganxsta Zolee segített Rolikának.

Most rajtunk a sor! Vásároljunk merch cuccokat, lemezeket és ha van rá mód, vegyünk koncert nélküli koncertjegyeket, a már megvásárolt jegyeket tartsuk meg és ha az adott koncert elmarad, akkor mondjunk le a jegy áráról, mert a vírus egyszer el fog menni, és maradunk megint mi magunk, a kedvenc zenekarjainkkal, kedvenc klubjainkkal, kedvenc csaposainkkal, kedvenc szervezőinkkel és kedvenc egyszeri életünkkel. De ehhez össze kell fogjunk és közösen viselni a terheket. Persze nem az Aerosmith jegyekre gondolok, vagy más sztárfellépő borsos jegyeire, hanem a hazai bandák és klubok számítanak most ránk. Rám számíthatnak! Rád?

#tartsdmegajegyed #akkorisveszekkoncertjegyet #rockandrollvirus #neváltsvisszajegyet

Görögh Attila – DeadLens Pictures