Szintaxis – “az otthon lehet egy társ, egy közösség, vagy akármelyik élőlény”

Valahol otthon címmel jelent meg az erdélyi Szintaxis zenekar új dala. A srácok hat dalos bemutatkozó kislemeze még alig több, mint egy hónapos de már megjárta a Petőfi Rádiót, élőben elhangzott róla egy dal a Petőfi TV Én vagyok itt c. műsorában és a Közeleg feléd elnyerte a 2019-es Legszebb Erdélyi Magyar Dal címét. Most pedig itt a folytatás: egy – hozzájuk képest is – nyugodt és elmélyülős dal.

Legtöbbünk számára ismerős az a semmi máshoz nem hasonlítható érzés, ami akkor fog el minket, amikor közeledünk az otthonunk felé. Ahol megáll az idő, ahol minden pontosan olyan, amilyen évekkel azelőtt volt, mégis felnőtt fejjel annyival kisebbnek tűnnek az utcák és a terek. Egy Mandela idézet szerint: „Nincs annál megdöbbentőbb élmény, mikor valaki olyan helyre tér vissza, amit valaha nagyon jól ismert, és rájön, hogy a hely semmit, ő maga viszont rengeteget változott.”

A dalról Bíró Hunor, a zenekar frontembere és a dal szövegírója mesélt: “Egy hosszabb, városon töltött időszak utáni hazatérés indította el ezt a dalt. Ez volt az a pont, amikor először éreztem az otthonlét súlyát. Ekkor kezdtem el másképp nézni az utcákra, házakra, és megpróbáltam jól magamba szívni ezt a hangulatot, hogy bárhol legyek is, egy darabka mindig velem legyen belőle. A zenében az otthon nyugodtságát és egyszerűségét próbáltuk megragadni. Valahogy minden hazaútnak megvan a különlegessége, amikor egyre ismerősebb a táj, eszedbe jutnak a helyek, ahol gyerekként játszottatok, aztán észreveszed, hogy már csak pár kilométerre van a házatok. Ezeket az érzéseket, hangulatokat próbáltuk meg egy dalban összefoglalni.”

A klip Varga Norbert munkája, a főszereplők pedig Wagner Áron és Jakab Júlia. Erről a dalszerző és gitáros Marton Zoltán a következőket mondta el: “A videóklipben egy képzeletbeli hazautazást idéztünk meg és azzal játszottunk el, hogy mi is válthatja ki az otthonosság érzetét. Nem csak az ismerős tájak teremtik meg, sőt, nem is ez a legfontosabb, hanem a szeretet és a törődés, ami az egésznek az alapja. Enélkül a valaha volt legkedvesebb házból is csak egy üres hely marad. Az otthon számunkra lehet egy társ, egy közösség, vagy akármelyik élőlény, akire figyelni tudunk és figyelmet kapunk valamilyen módon.”

A Szintaxist legközelebb a Made in Pécs Fesztiválon láthatjuk, ahol idén az erdélyi bandák kapnak kiemelt figyelmet, majd Budapesten játszanak január 18-án a Bagossy Brothers Company vendégeként az A38 Hajó színpadán.