“Büszke vagyok erre a lemezre!”- Blahalouisiana interjú

Szeptemberben jelent meg a Blahalouisiana harmadik albuma ‘Minden rendben’ címmel. A lemezbemutatón Schoblocher Barbarával, Pénzes Mátéval (billentyűk), Juhász Ádámmal (dob) és Szajkó Andrással (gitár) beszélgettünk.

Már a harmadik lemezetek bemutatóján vagyunk az Akváriumban. Prágában vettétek fel az új anyagot. Mi az oka annak, hogy külföldi vonatkozása is lett az albumnak?

Pénzes Máté: Eddig mindig itthon vettük fel a lemezeket és úgy gondoltuk ez most egy vérfrissítés lesz a zenekarnak: új körülmények, új stúdió és most először teljesen analóg technika, tehát mindent szalagra vettünk számítógép nélkül. Ez egy új hangzást is eredményezett és egy újfajta élményt a felvétel során. Mindent egyszerre vettünk fel, gyakorlatilag minimális utána játszások történtek. A zenekar egyszerre volt bent a szobába és ez egy nagyon jó élmény volt.

Juhász Ádám: Egész más úgy felvenni valamit, hogy sávonként egymásra pakoljuk, mint most, amikor a zenésztársakkal egyszerre, együtt születik valami kis varázslat. Ilyenkor rá kell hangolódni 100%-osan a másikra is, mert forog a szalag, nincs sok lehetőség. Ez egy másfajta zenei élményt ad a hallgatóknak és nekünk is. Ez egyébként egy híresebb stúdió volt, hiszen David Bowie is vett fel itt dalokat.

Így három lemez után mit gondoltok, a mostani anyag lett a legkiforrottabb?

Szajkó András: Szerintem egyértelműen. Az első lemez a zenekar alakulásától a megjelenésig íródott és nyilván egy kicsit kaotikus. A második lemez rövid idő alatt kész lett, ráadásul nyáron, turnéidőszak alatt. Tavaly már nagyon sűrű volt a naptárunk. Az ember ilyenkor felnő a feladatra és rájön, hogy már nem csak hobbiból zenél, így professzionálisabban kell ezt csinálnia. Azt nem tudom, hogy ezt elértük-e, de a harmadik lemez mindenképpen olyan lett, aminél minden nagyon passzolt. Büszke vagyok erre a lemezre és nagyon hálás, hiszen nagyon kerek lett és a körülmények is adottak voltak.

Ádám: Zeneileg több dolgot is ki mertünk próbálni.  Minket most nem az vezérelt, hogy slágert írjunk, hanem hogy zeneileg és szövegileg is kiadjuk magunkból azokat a dolgokat, amik bennünk vannak. Nagyon szabadon írtuk a számokat, ezért van 5-6 perces dal is az új lemezen.

Akkor a nyomás, a határidő nincs olyan jó hatással rátok?

Andris: Nyomás most is volt, hiszen egy drága stúdió le volt fixálva és meg kellett születnie a daloknak. Alapvetően jó a nyomás, ha minden más körülmény rendben van.

Legutóbbi klipetek, a ’Pont ilyen házban’ című számhoz készült, aminek különlegessége, hogy vertikális videó formátumú és az idei Klipszemlén díjazott is lett.  Egyre többen készítenek ilyen vertikális videókat, talán már trend is lett belőle. Miért döntöttetek emellett?

Ádám: Ugyanaz a páros rendezte, aki az előző klipünket: Erdész Tomi és Karsai Kata. Maximálisan szabad kezet kaptak, annyi kitétel volt, hogy különlegességet szerettünk volna. Nem tudom, hogy mennyire trend a vertikális formátum most, de reflektál a mai fiatalokra Ez egy egyedi klip lett, amiben nagyon sok apró gag van és bolondozás.

3 éve részt vettetek a BUSH-on (Budapest Showcase fesztivál), de emellett több showcase-en is voltatok már külföldön is. Mit adnak nektek ezek a lehetőségek? Megéri ezeken keresztül külföldre is terjeszkedni?

Andris: Az első Tallinban volt, amin részt vettünk és talán az orosz turnék is ebből kifolyólag jöhetett létre utána. Mindenképp érdemes ezekre elmenni, hiszen nagyon jó bulik. A BUSH-t, mint résztvevő imádtam, mert csomó olyan zenekart hallhattam élőben, akikre ráakadtam már a YouTube-on és azt gondoltam sosem fogom őket látni koncerten.

Pénzes Máté: Az orosz turné során Szentpéterváron az a meglepetés ért minket, hogy teltház volt és az ottani magyar egyetemről is eljöttek a koncertre és elmondták, hogy a Blahalouisiana dalszövegei, mint tananyag szerepelnek a tanrendben náluk.

Barbi: Azt mondta a tanárnő, hogy Bérczes Robi a büntetés a diákoknak, mert annyira nehéz.

A Klasszik Lasszó formációban Jancsóval és Mátéval együtt tagok vagytok. Mesélnél erről a projektről, hogy honnan jött az ötlet?

Barbi: Mi a Czinki Ferivel már nagyon régóta együttműködünk. Mikor Feri felolvasásokat tartott, mi Jancsóval zenéltünk a szövegek alatt és mellé. Nagyon jóban vagyunk vele és a többi tagjával is. Úgy gondoltuk, ha ennyire jó ez a társaság és mindenki ilyen szuper, akkor miért ne csináljunk közösen egy műsort.

A Klasszik Lasszó egy kortárs , zenés irodalmi est. Van benne slam, szöveg, zene és minimális színház hangulat. Amit most játszunk, az egy klasszikus western történetbe ágyazott, közép-európai hangulatú generációs történet. Ezt visszük most mindenhova az országban. Januártól pedig jön az új műsor.

Következő Klasszik Lasszó koncert: November 20. Budapest

A Minden rendben lemezbemutató turné helyszíneit itt találod

Készítette: Létai Alexandra