Elindult az Akkordok Élőben koncertsorozat

Akkordok Élőben - Sabina
Fotó: Varga Gábor

Anna and the Barbies, Jurij, Laár András és a Kamara Rock Trio, Napkutya,Várkonyi Csibészek. Csak néhány zenekar azok közül, akik hamarosan koncertet adnak a budapesti Csokonai Kulturális Központ művelődési házaiban.  Az intézmény ugyanis életre hívott egy új kezdeményezést, mely az élőzenei koncertek népszerűsítése mellett, a zenei műfajok sokszínűségére is szeretné felhívni a figyelmet. Az Akkordok Élőben – Az élőzene ünnepe programjai októbertől júniusig tartanak. Lesznek jazz, blues, rock és pop zenét játszó zenekarok, de helyet kapott például Fullajtár Andrea zenés színházi  estje, a Boomerang Baby is.

Október 17-én, a budapesti Csokonai Művelődési Házban, egy sajtótájékoztató keretén belül kelt életre az Akkordok ÉlőbenAz élőzene ünnepe című, egy éven át futó koncertsorozat, az NKA Hangfoglaló Program támogatásával. A program célja, hogy élőzenei koncerteken keresztül ismertesse meg az emberekkel, a különböző zenei műfajokat, azok sajátosságait, és élőzenei programok élvezeti értékét.

Akkordok Élőben - Bezerédi Erika
Fotó: Varga Gábor

Folyamatosan változó világunkban, az állandóan változó emberi értékrendszerben a zene, a zene szeretete, a tehetségek iránti érdeklődés, és a zenének a közösségépítő ereje, mind olyan állandó értékek, melyet nem veszítenek semmit varázsukból és erejükből. Az élőzenei koncert pedig még inkább érték. Nemcsak az előadóművészek, de a hallgatóság, a közönség számára és számunkra, szervezők számára is. Az Akkordok élőben koncertsorozattal pedig a zenei sokszínűséget is szeretnénk népszerűsíteni, bemutatni a zenét kedvelő közönségnek, hiszen többféle zenei műfaj képviselői fognak koncertet adni házainkban, októbertől egészen júniusig. – mondta el a Csokonai Kulturális Központ igazgatónője, Bezerédi Erika.

A Csokonai Kulturális Központ, a XV. kerület öt művelődési házába szervez különböző műfaji besorolású könnyűzenei koncerteket: A Csokonai Művelődési Házban lesz látható a magyar könnyűzenei élet zászlóshajójaként suhanó Anna and the Barbies különleges trio akusztik koncertje, valamint a népszerű Jászai Mari-díjas színésznő, Fullajtár Andrea – Marlene Dietrich estje, és két keményebb hangvételű rockzenekar, a Buddha-Pop-Punk zenét játszó Napkutya és a szocrockot játszó Jurij koncertje is. A sajtótájékoztatón jelen volt a Jurij és a ColorStar zenekarok dobosa és menedzsere, Sándor Dániel is.

Fotó: Varga Gábor

“Ezt csinálom 24 órában, és ezt szó szerint kell érteni. Van egy menedzser irodám és kiadóm, ahol több zenekarral is foglalkozom, köztük a Jurijjal és a ColorStar-al. Nagyon sokat dolgozunk rajta, hogy azoknak a zenekaroknak, akiket képviselünk, megteremtsük a lehetőséget arra, hogy a vágyaikat elérjék. Most nem feltétlenül arról beszélek, hogy sikeresek legyenek, hiszen a sikert is többféleképpen lehet mérni. A legfontosabb, hogy azokat a célokat, amiket a zenekarok kreatívan kitűztek maguk elé, meg is tudják valósítani. Ha ez azt jelenti, hogy 150 ember előtt fognak játszani évekig, akkor 150 ember előtt játszanak. Hogyha olyan szerencsés csillagállás van, hogy a zenéjük nagyobb tömegnek tetszik, akkor nagyobb tömegnek. Ennek persze mi is örülünk, de nem feltétlenül az a cél, hogy mindenáron a közönség kegyeit keressük. A cél az, hogy a zenekarok, és a zenekarokban alkotó emberek ki tudjanak teljesedni. Mivel élőzenei produkciókkal foglalkozunk, ezért nekünk nagyon fontos egy ilyen kezdeményezés, mint ami itt is van, és ezt nagyon köszönöm mindannyiunk nevében, mert lehetőséget ad olyan zenekaroknak, zenészeknek és produkcióknak is, akik nincsenek feltétlenül a rivaldafényben.

A Kozák téri Közösségi Házban az induló zenekarok koncertjei kaptak helyet, ahol olyan páratlan tehetségű, egyre nagyobb népszerűségnek örvendő együttesek kaptak fellépési lehetőséget, mint a népszerű színész, Borbély Richárd zenekara, a Richie and The Mops, a lebilincselő hangú Hegyi Dóri formációja, az OHNODY, és a New Level Empire egykori zongoristája és énekesnője, Sabina, aki nemrég kezdett szóló karrierbe.

“4 évesen kezdtem zenélni, ezért én más szemszögből érzem és élem ezt az egészet. Én a zenén keresztül tanulok élni. Számomra ez sokkal inkább küldetést jelent, mint munkát. Minden szegmensében voltam már, hiszen én 5 éves koromtól komolyzenét tanultam, klasszikus zongoristaként kezdtem, zeneiskolába, konzervatóriumba, majd egyetemre jártam. A bibi ott kezdődött, hogy elkezdtem átírni néhány Bach művet, és ezt nem nézték jó szemmel, ezért megbuktattak. Persze végül lediplomáztam, és visszajöttem Budapestre. Bekeveredtem először az underground, majd a pop világába. Elkezdtem rapperekkel dolgozni, odaadtam nekik a zenémet.”

Fotó: Varga Gábor

“Hiszek abban, hogy ez egy karmikus út, hiszen egyik dolog hozta a másikat. Bekerültem egy már befutott zenekarba, akivel végig turnéztuk az országot. Ott tanultam meg, hogy hogyan kell két perc alatt beállni, hogy kell sok ember előtt játszani, hogy kell végigaludni öt napot a turnébuszban. Éreztem, hogy én üzenni szeretnék az embereknek, ami már bőven ezelőtt elkezdődött. Persze kapom én is a pofonokat, tanulom közben, hogyan lehet közvetíteni az embereknek, de elsősorban a zeneszerző lényemet élem. A zongora volt az első az életemben, majd az ének, mégis a legfontosabbnak a zeneszerzést tartom. Azt, hogy fentről kapok valamit, és nem mindegy, hogy mit kapok, mit üzenek az embereknek, mert ez egy nagyon komoly mozgatórugó. Embereket, tömegeket mozgat meg és nem mindegy, hogy ez lentről vagy fentről jön. Én ehhez keresem az utat, hogy hogyan tudnám ezt még jobban átadni. Van egy hiper-szuper, nagyon jó zenekarom, akik a Hősökben és a Compact Discoban is játszanak, nagyon szeretem őket, nagyon szeretek zenekarral játszani. Az egészben az a fontos, hogy csináljam, létezzem, hogy pulzáljak benne. Persze fontos a pénz és szeretek is fellépni egy nagy fesztiválon, de a legintimebb dolog mégis az, amikor zenét írok. Most például felköltöztem egy erdőbe, egy hegyre, és egy rozoga pianinon írom a dalokat. Az elmúlt időszakban kiadtam egy elektropop albumot, kiadtam egy nagylemezt, eszméletlen sokat dolgoztam. Ennek köszönhetően a zeném eljutott egy bizonyos közönséghez, és most nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy a következő lépésben kiket tudok megérinteni. Nekem ez a zene. Az életem.” – mesélte el Sabina a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az Újpalotai Szabadidő Központban fellép Laár András és a Kamara Rock Trio, valamint a Kaukázus zenekar frontemberének, Kardos-Horváth János vezetésével a Hahó Együttes nevű gyerekzenekar, melynek az egyik legfontosabb küldetése a gyerekek környezettudatosságra nevelése. A Kikötőben (Ifjúsági Közösségi Tér), a hatalmas sikereket arató Várkonyi Csibészek nevű formáció lép fel.

Az Akkordok Élőben programsorozat első koncertjét a Richie and The Mops adja 2019. október 25.-én a Kozák téri Közösségi Házban, mondta el a zenekar frontembere, Borbély Richárd: “Október 25-én fogunk legközelebb fellépni a Kozák téri Közösségi Házban, az Akkordok Élőben koncertsorozat keretein belül. A zenekar valóban egy elég fiatal zenekar, 2,5-3 éves. Én főként zenés színházakban dolgozom, énekes-színészként, de nyilván a zene soha nem is állt távolt tőlem, az életem velős része, és régóta szerettem volna kipróbálni magam.”

Akkordok Élőben - Borbély Richárd
Fotó: Varga Gábor

“Szerencsére egy remek csapattal dolgozom. Nagyon büszke vagyok a zenekaromra, remek zenészek, akikkel profi munkát tudunk végezni. Azt persze a közönség fogja eldönteni, hogy ebből mi lesz hosszú távon. A mai világban 2-3 évente születnek és oszlanak fel zenekarok. Én azt látom, hogy egy zenekarnak a jövőjét azzal lehet biztosítani, hogyha egész egyszerűen csináljuk. Nincs más recept. El kell kezdeni, csinálni kell, és ha eléggé hisz benne az ember, és eléri azokat a pontokat, amiket kell; megtalálja a saját közönségét és a saját hangját, akkor nem felejtik el és akkor lehet belőle bármi.”

A Pestújhelyi Közösségi Házban a jazz és a blues műfajok lesznek főszerepben. Itt látható novemberben egy nagyon izgalmas jazz formáció, a MégisZeneMűhely, valamint, az országszerte ismert, legendás blues zenész Fekete Jenő koncertje is.

A sajtótájékoztatón Bassola Richárd színész, rendező, és nem mellesleg a MégisZeneMűhely szaxofonosa, képviselte a műfajt.

Fotó: Varga Gábor

“Ez egy alkalmi társulásként jött létre, melynek a kiindulópontja éppen a Pestújhelyi Közösségi Házhoz kötődik. Egy régi jó kollegámnak, aki a Pestújhelyi Közösségi Ház technikusa, egyszer az az ötlete támadt, hogy Kassák versekkel csináljunk valamit. Tudván, hogy én valamikor színházat csináltam. Megkérdezte, hogy nekem ehhez volna-e kedvem, én rábólintottam. Végül Kassák 100 vers című ciklusát választottuk ki, amiből egy nagyon érdekes performansz kerekedett ki.”

Fotó: Varga Gábor

“Egy Kassák vers hangzott el élőben, 100 pedig hangfelvételről, azok közül is volt ami tényleg elhangzott, és voltak olyan versek, amelyek egymásra voltak másolva, és gyakorlatilag egy zenei szövet lett belőle a végére. 15-20 vers egymásra másolt szövete. Ebből lett később egy érdekes performansz. Zenészek jöttek hozzám, és végül egy alkalmi formációval ezekre a Kassák versekre zenéltünk rá. A formációból páran megmaradtunk, akik azt gondoltuk, hogy esetleg lehetne ezt a dolgot tovább folytatni. Ennek a továbbfejlesztése már abszolút az improvizációra épült, bár ez mindig meglehetősen improvizatív produkció volt. Nincs megállapodás, nincs kötött téma. Pont az az izgalmas az egészben, hogy hogyan tudunk egymásra figyelni, és akkor a különféle hangszerek megpróbálnak egymással valahogy párbeszédet folytatni.”

Részletes információk a koncertek időpontjáról, helyéről és a jegyvásárlási lehetőségekről megtalálhatók a Csokonai Kulturális Központ honlapján, és az Akkordok Élőben facebook oldalán is.