Újhullám kell? Nesztek! – Ős-Bikini a Várkert Bazárban

Hazánkban a módszerváltás előtti időkben erősen irányított kultúrpolitika volt. Az egyeduralkodó Magyar Hanglemezgyártó Vállalat fővezírei (Bors-Erdős) nem a piaci igényeket nézte, hanem önön érdekét. Így fordulhatott elő olyan, hogy néhány együttesnek nem lehetett nagy, de még kislemeze sem, amire valós igény mutatkozott, míg teszem azt, opera vagy népzenéből kinyomtak 100 ezer példányt, azt elkelt a tizede se. Az egyik ilyen központi nem kívánatos figura Nagy Feró volt a Beatricével, akit kikiáltott a lemezcár a Nemzet Csótányának, vagy csirkedarálónak, csak hogy rombolja a hitelességét. Feró és a Ricse küzdött ugyan a szél ellen, de a kádereknek a nyolcvanas évek elejére sikerült ellehetetleníteni a zenekart. Szellemiségileg hasonló cipőben járt a Rolls Frakció is, akiknek ugyanilyen társadalom-és rendszerkritikus dalszövegei voltak, ahonnan D.Nagy jött a későbbi Bikinihez. A nyolcvanas évek elejére az Erdős féle mesterkedés eredményeként szétesett a Dinamit is eddigre, amit a P.Mobil kinyírására hoztak létre, így zanzásítva el is jutottunk 1982-höz. Zenészeink játszottak volna, ha lehet, de meg kellett találni azt az utat, amit még eltűrt a kultúrpolitikai hatalom. Így született meg az Ős-Bikini egy remek, kényszerformáció, ami már nem a nem kívánatos Ricse, de még nem a későbbi Bikini volt, hanem rendkívül progresszív alternatív-rock, az újhullám egyik zászlóshajója. Az egykori Beatrice és Dinamit zenészeiből verbuválódott banda két lemezt is tudott csinálni, igaz, Wilpert Imre segítségével, aki talán nem volt annyira vaskalapos, mint Erdős doktor…Nos, ez a két album, a Hova lett, és a XX. századi híradó mindenidők legjobb tíz magyar hanglemeze közé került be egy hozzáértő szakmai zsűri ítélete alapján. Így leírva egyszerűnek tűnik minden, de az Ős-Bikini a bő két év regnálása alatt talán, csak ha harminc koncertet adott, mert a nem javasolt körlevelek a művházakba, azért ki-kimentek a párttól.

Ennyit a múltról, jöjjön a helyszín, az egykori Budai Ifjúsági Park melletti Öntőház udvar a Várkertben. Már vagy három éve, mióta felújították a környéket, nyaranta féltucat patinás, régi zenekaroknak ad helyszínt a szervezőség. Idén az egyik ilyen jelentős esemény a szeptember 12-i Ős-Bikini koncert volt, rendhagyó, eredeti felállásban 36 év után. Az egykori kuriózumot, és igényt mi sem mutatta jobban, hogy a jegyek a jeles nap előtt egy hónappal elfogytak…

 

A jelenlévő, egykori csöves-rocker-újhullámos, az átkos rendszer ellenségei nem feledve a múltjukat, megtisztelték jelenlétükkel az eseményt, igaz, közben 50-60 évesek lettek…így balhé sem volt. Lángosképű állat helyett volt a korhoz illő zsíros deszka és kőbányai a büfében, no meg „rendes” árak és fogyasztás… Előzenekarra nem is volt szükség a rocktörténelmi nyolcvan perchez, mivel abszolút csemegének ígérkezett. Negyed kilenc után felsorakozott a banda, és szép sorban eljátszott mindent a két lemezről! Jó szelet kívánunk, ugye! Feró a helyhez méltóan jól öltözött világos inget, nyakkendőt és félcipőt viselt, mint frontember sziporkázott,twistelt fricskát mutatva az egykori ósdi szabályoknak.

Vedres Joe és Totya állandó mosollyal gitározott, Alajos „bőgőzött” mint anno, testvére, Gábor a bőröket ütötte teljesen felszabadulva, az örök vidám Gidó meg billentyűn vagy tangóharmonikán kulminált többször a Dolina alatt például….Ne feledkezzünk meg a hármas vokálról, és a Sex ActionosSzaszáról”, aki a baritonjával kísért, akár Quasimodonak öltözve,vagy  a pozanos szekcióról. A szöveg nagyon „ült” ma is, mindenki „balkán” volt a műsor alatt, kivetítőn az aktuális opuszhoz kapcsolódva, hol orosz katonát, régi bejátszást, vagy egy templomi belsőt, lemezborítót, esetleg néhány kádár kolbászos fakabátot is megcsodálhatott a nagyérdemű. Utóbbiak a poén kedvéért Ferót le is vezették. Hiába dolgozik a Fűrész máig… A zseniálisan jól sikerült estét rögzítette az M2 Petőfi Tv, mivel rocktörténelmi esemény volt valóban, pedig a hármas csatornán a program változatlan…

Leírni nem is lehet ezt a feelinget, úgy elröppent a szűk másfél óra, de nyugodtan kijelenthetem, az idei év legjobb koncertje volt a megfelelő helyen, korrekt hangszereléssel, kitűnő hangzással! Ennyi év távlatából kicsit kárpótolták a közönséget és magukat kiváló zenészeink, ezzel is fityiszt mutatva odaátra az egykori kádereknek, bár többször ekkora placcot is meg tudtak volna garantáltan tölteni…Gratula! Örülök, hogy átélhettem!

-Juhász Peti-