Át a lélek éjszakáján a Campus Fesztivállal

Fotó: Suri Andi

Csütörtökön nagyüzemre kapcsolt a Campus fesztivál, hiszen megnyitott a Nagyszínpad. A fesztiválozók így már mind a 18 programhelyszínen bulizhattak. A Nagyszínpadot a Kelet Brass Band koncertje nyitotta meg, de fellépett még Horváh Tamás, a Punnany Massif, a Kowalsky meg a Vega és Majka is. A zúzósabb dallamokat a kisebb színpadokon szolgáltatta a Useme, a Fish!, a 30Y és a Leander Kills. Ma a hazai pályán játszó, Tankcsapda, a Fatal Erros, az AWS, a Honeybeast és Alan Walker veszi birtokba a Campus fesztivál nagyszínpadát!

Kezdjük a pappal!
Ez az este egy igazi lélekkalandozás volt számomra, ami már délután a Szólj be a Papnak programsorozat egyik nagyon érdekes előadásával indult. Az interaktív előadásnak a “Mikor élsz igazán? – a szabadság és a korlátok” címet adták. Mire odaértem, már zajlott az előadás. Éppen arról kérdezte a papot egy fiatalember, hogy ha valaki bűnbe esik, olyasvalamit követ el, amit nem szabadna, akkor nyerhet-e bűnbocsánatot? Hogyan gondolkodik erről az egyház, hogyan gondolkodik erről egy pap, és mennyire élhető mindez a mai világban. Nagyon érdekes és elgondolkodtató volt hallgatni, ahogy a fesztiválozók és a lelkész eszmét cserélnek egymással. Értelmes, értékes gondolatok, melyek rengeteg szempontból megmutatták, majd teljesen új megvilágításba helyezték a szabadság és a korlátok fogalmát.

Fotó: Suri Andi

Az előadást követően a Nagyszínpadhoz vezetett az utam, de közben a lelkemben még zajlott egyfajta különös rendteremtés. A különleges program hatására a lelkivilágom is olyan változékonnyá vált, akárcsak a tegnapi időjárás. Az előadást követően az a fajta belső vihar dúlt a lelkemben, mely azért születik, hogy megtisztítson a már szükségtelenné vált gondolatoktól. Kicsit olyan volt, mint amikor a pszichológustól jön el az ember és még maga sem tudja igazán megfogni azokat az érzések, amelyek kavarognak benne. A belső lelki hullámvasutazásnak Horváth Tamás koncertje vetett véget. Az egyre népszerűbb énekes és dalszerző óriási energiával robbant be a színpadra. Folyamatosan tapsoltatta, énekeltette a közönséget, szó szerinte együtt rezgett, együtt élt a tömeggel. A legnagyobb slágereit, mint a “Tiszánál”, a “Beléd estem” vagy az “Egyszer szeret egyszer nem” című dalait minden lány önfeledten énekelte a fiatal zenésszel. Jómagam most láttam először Horváth Tamás koncertet, és be kell vallanom, hogy a zenész családból származó énekes produkciója magasan meghaladta az elképzeléseimet. Nagyon igényes, élvezhető, szórakoztató, vidám hangulatú, igazi fesztivál koncert volt, amitől az én lelkemben is elcsitult a vihar és újra kisütött a nap.

Fotó: Suri Andi

Ébredezik ez a Fest
Közben az egyik kisebb színpadon már ment a hardpopot játszó Fish! zenekar koncertje, ahol szintén tisztes létszámú tömeg gyűlt össze a színpad előtt. Én is átszaladtam megnézni, hiszen nagyon szeretem a dalaikat és azt a tüzet és vagányságot, ahogy ők a színpadon élnek.

Fotó: Suri Andi

Miközben a Fish! koncertjén tomboltam, a nagyszínpadon Horváth Tamás átadta a stafétát a magyar hip-hop bandák legnagyobbjának; a Punnany Massifnak. Egymás után érkezett meg a színpadra Meszes Balázs, Farkas Roland és Felcser Máté, a fesztiválozó közönség pedig mindegyiküket óriási ovációval fogadta, majd együtt énekelték többek között az egyik legnagyobb nyári nótájuk, az Élvezd dalszövegét is.

Fotó: Suri Andi

Miután Horváth Tamás bemelegítette a Punnany pedig alaposan megénekeltette a nagyérdeműt, már mindenki fesztivállázban égett és alig várta az este két sztárfellépőjét: a Kowalksy meg a Vegát és Majkát. Kowáék néhány perc csúszással kezdték el koncertjüket, ami csak fokozta az izgatott várakozást a közönség soraiban. Aztán persze, amikor felcsendült az Intro és a háttérben egy egész univerzum a szemünk elé tárult, majd feljöttek a színpadra a zenekar tagjai, mindenki óriási éljenzésbe kezdett. Nagyon izgalmas, felfokozott érzelmi állapot ez minden koncert előtt. Be kell vallanom, hogy műfajtól, zenekartól, daltól függetlenül ez a kedvenc pillanatom a koncerteken. Van ebben a várakozásban, és ebben az eufórikus örömben valami megmagyarázhatatlan varázslat: Annyi öröm, és annyi szeretet áramlik ilyenkor az emberekből a bandák felé, és vissza, amit talán nem is lehet és nem is kell szavakkal körülírni. Egyszerűen csak át kell élni.

Fotó: Suri Andi

Kowa annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben veseköve miatt, nagyon nehéz, küzdelmes időszakot élhetett át, most is remekül helytállt a frontember szerepében. A koncert alatt ezt többször is megköszönte azoknak a debreceni orvosoknak, akik meggyógyították. Nagyon nehéz, kívülről szinte lehetetlennek tűnik ilyen fájdalmakkal folyamatosan koncertezni, de ő mégis megcsinálta, ezzel bebizonyítva az egész rajongótábornak, hogy amiről énekel, az valóban úgy is van: “Nincs lehetetlen”.

Fotó: Suri Andi

A Kowalksy meg a Vega számára, Debrecen hazai pályának számít, így a buli hangulata is emelkedettebb volt a megszokottnál. Több ezer ember ugrált, táncolt, énekelt és bulizott együtt a zenekarral, a “Mit mondjak még“, a Varázsszavak és az “Amire szültek” című dalok alatt. A lassabb számok közben pedig volti idő egy kicsit elgondolkodni, filozofálni, megsimogatni a lelkeket. Ilyen volt például az “Egy világon át”,  a “Mint egy jel” és az egyik nagy személyes kedvencem, az “Élet maga” című nóta is. Nálam a dalok hatására néha el is tört a mécses, de szerencsére hamar kihoztam magam az elcsigázott lelkiállapotból és pár perccel később már én is önfeledtem tapsoltam és táncoltam a tömeggel. A koncert hangulata az első perctől az utolsóig különleges volt. Olyan volt, mint egy külön ünnep a fesztiválon belül. Az óriási tömeg ellenére az egyik legbensőségesebb és szeretetteljesebb Kowalsky meg a Vega koncert volt, amin valaha csápoltam.

Fotó: Suri Andi

A Kowalsky meg a Vega koncertje után, Majka tette fel a koronát a csütörtök esti partykaranténra. Elképesztő látványt és showt hozott. Tűz, fény, füst, táncosok és  rengeteg kommunikáció a közönséggel jellemezte az ózdi rapper koncertjét. Koncert közben egy lányt is felhívott a színpadra egy rövid fényjáték erejéig, ahol a karmester Majka és a  fiatal hölgy volt, míg a világítást a színpad előtt álló több ezer ember jelentette, akik telefonjukkal varázsoltak fényt az éjszakába.

A környezettudatosság menő!
Kowa többször is felhívta a figyelmet világunk legfontosabb, és legsürgetőbb feladatára, a környezettudatosságra, és az egyéni felelősségvállalásra is koncert közben. A környezettudatosság egyébként már a fesztiválokon is egyre inkább megfigyelhető. Szerencsére már a Campus Fesztiválon sem kell minden egyes italhoz még egy műanyag poharat megvenni, hiszen a Szigethez hasonlóan, már ezen a fesztiválon is bevezették a re-poharat.

Folytatódik a buli!
Ma a rockereké lesz a nagyszínpad, hiszen a Fatal Error, a Honeybeast, az AWS, és persze a harminc éves Tankcsapda is tiszteletét teszi a Campus Fesztiválon, egy-egy reményeim szerint fejeket szaggató, igazán ütős koncert erejéig. Az estét a híres norvég DJ, Alan Walker zárja majd a fesztivál nagyszínpadán! A kisebb színpadokon is igazán jó koncertek várhatók ma este. Játszik többek között a Follow the Flow, Wellhello, Irie Maffia, Prosectura, Auróra, Lord, Depresszió és a Zorall is.

Kowalsky meg a Vega

Punnany Massif

Fish!

Horváth Tamás

 

Életképek