Ilyen sztárnak lenni Liliput Hollywood-ban! Kitálalt a Tankcsapda!

Fotó: Petró Adrienn

Idén ünnepli 30 éves fennállását az ország legismertebb rock bandája; a Tankcsapda. Alig egy hete jelent meg “Liliput Hollywood – A kendőzetlen igazság” című könyvük, mely már most órási siker a rajongók körében. A könyvet a zenekar sajtósa, Bakó Csaba írta, egy pszichológus bevonásával. A könyvnek köszönhetően a rajongók teljesen új, emberi oldalról ismerhetik meg a debreceni rock banda tagjait. Kertész Tímea, pszichológus kérdésein keresztül pedig betekintést kaphatnak a Tankcsapda tagjainak legmélyebb lélekhangjaiba is. A Tankok sok izgalmas percet és újdonságot tartogatnak még erre az évre: ősszel jön az új sorlemez Liliput Hollywood címmel, októberben születésnapi koncert Amerikában, év végén pedig körszínpados aréna turnéval hozzák majd tűzbe a rajongókat.

Érzésekről, élményekről, üzletről, tagcseréről, alkotói folyamatokról, szakmai kulisszatitokról, szerelemről, házasságról mesélnek a Tankcsapda tagjai, több mint félezer oldalon keresztül, legújabb könyvükben. A “Liliput Hollywood – A kendőzetlen igazság” címet viselő könyv valóban egy kordokumentum, mely mélységében mutatja be a Tankcsapda elmúlt harminc évét, Lukács, Fejes és Sidi szemén és lelkén keresztül. Nincs mellébeszélés, nincs öncenzúra, nagyon merészen kimondanak mindhárman mindent, amit gondolnak, megéltek, éreztek és éreznek saját maguk, egymás, és a világ dolgai iránt.

Fotó: Petró Adrienn

Ilyen könyvet zenekarról még soha senki nem írt, mint amilyet Bakó Csaba, a könyv szerzője, és a Tankcsapda sajtósa végül papírra vetett. A Liliput Hollywood nemcsak tartalmában, felépítésében is egyedülálló: Sidi, Lukács és Fejes, Kertész Tímea pszichológusnak meséltek mindenről, amit eddig vagy eltitkoltak, vagy eltusoltak, vagy egyszerűen csak nem kötötték a nyilvánosság orrára. A pszichológus hölgy, öt feltáró beszélgetésen keresztül került közelebb Lukácshoz, Fejeshez és Sidihez. Minden alkalommal egyre mélyebb lélegzetvételű kérdések tett fel, a rockerek pedig egyre jobban megnyíltak neki és egyre több mindent mesétek el magukról. Nagyon érdekes, hogy az olvasó végig úgy érezheti, hogy ott van a szobában, és hallgatja a beszélgetést, beavatottnak érezheti magát, és valóban meg is tud nagyon sok mindent a zenészek múltjáról és a Tankcsapda aktuális helyzetéről is. Tabuk dőlnek le, kiderül rengeteg dolog, amit eddig talán senki nem is gondolt volna a zenekar tagjairól. Sidi, Lukács Laci, és Fejes Tomi történetét felváltva olvashatjuk, kronológikusan haladva a harmincadik jubileumi év felé. A könyvet június 12-én dobta piacra az ország legnépszerűbb rock bandája, egy sajtótájékoztatóval egybekötött nyilvános dedikálás keretében.

“A testem a lelkem kikötője…”

Egyszer az egyik tanárom azt mondta nekem, hogy kiemelkedő újságíró lehetnék, mert képes vagyok több szempontból is megvizsgálni egy embert, jók a meglátásaim, észreveszem amit mások nem, és még kíváncsi is vagyok, csak sajnos túl érzékeny a lelkem. Ez ebben a szakmában nem nagy előny, de én nem bánom, hogy nem váltam lelketlenné. Mindenesetre a Tankcsapda pályafutását idestova 16 éve követem. Sok koncerten, sok mindent láttam, a megítéléseim pedig a könyv alapján valóban jónak bizonyultak. Ilyen szempontból nagy meglepetések nem értek. Ennek ellenére minden második oldal olvasása közben leesett az állam, mert megszámlálhatatlan intim dolog került szóba, amiről azt hittem sosem kerülhet a nyilvánosság elé. Nem volt ez megalapozatlan gondolat, hiszen a Tankcsapda tagjai korábban soha nem kötötték volna az emberek orrára azt, hogy Lukács Laci mennyit keres, vagy hogy milyen lépések vezettek Cseresznye távozásáig, vagy akár a párkapcsolatuk mélységeit. Egészen mostanáig minden rajongó és újságíró számára köztudott volt, hogy Lukács, Fejes és Sidi, soha nem beszélnek egy két szónál többet a magánéletükről, zárkózottan, a zenekarra fókuszálva nyilatkoznak, és ettől egyetlen interjúban sem hajlandóak eltérni, a riporter személyétől függetlenül. Most azonban lerántották a leplet saját magukról, és a lehető legnagyobb részletességgel, a lelkek legmélyéig hatolva, sallang nélkül mutatták meg magukat saját kiadványukban.

Fotó: Petró Adrienn

“A zeneszolgáltatás egy kemény biznisz”

Olvasás közben sokat gondolkodtam rajta, hogy a megújuláson és a jubileumon túl vajon miért adnak most ki mindent magukból a debreceni rockerek, és arra jutottam, hogy több szempontból is zseniálisan húzás volt ez a különleges kiadvány. Felgyorsult a világ, az emberek ingerküszöbe megváltozott, a Tankcsapda pedig mindenki szeme előtt él, létezik, és az elmúlt harminc évben számos olyan változás volt a rock banda életében, amit nem igazán tettek tisztába. Titkolózni az okos telefonok világában, ahol bárki egy perc alatt megoszthat bármit, már nem is nagyon lehet, a múltat pedig tisztázni kellett. Ideje volt. Sokan talán pont azért fordultak el annak idején a Tankcsapdától, mert nem látták a teljes képet, csak gondoltak valamit, ami vagy igaz volt, vagy nem, de inkább nem. Arról már nem is beszélve, hogy minden ember megkönnyebbül, ha végre őszintén kiadhatja magából, ami a lelkét nyomja, különösen igaz ez akkor, ha az ember igazságérzete is csorbát szenved. Ez pedig a szórakoztatóiparban szinte kikerülhetetlen. Ahogy Sidi is mondta a könyvben: “A zeneszolgáltatás egy kemény biznisz”.

Fotó: Petró Adrienn

A Liliput Hollywood a Tankcsapda ötödik könyve. Utoljára 2012-ben adtak ki egy képeskönyvet “Tele a tankot – 12 év képekben” címmel, ami összefoglalta a zenekar múltját és jelenét Cseresznye távozását követően. Később, 2016-ban a Tankcsapda és Lévai Balázs közösen készítettek egy dokumentumfilmet, mely bemutatta a tagok és a stáb mindennapjait, de ennél közelebb már nem engedték magukhoz a nyilvánosság kíváncsi szemét. Ez érthető is, hiszen, ahogy az ember egyre ismertebbé válik, egyre keményebb anyagból építi maga köré azt a bizonyos védőfalat, hogy áttörhetetlen legyen. Óhatatlan és rendszeres reakció ez azoknál, akik hivatásuk révén sztárokká válnak. Ez azért van, mert minél többen ismernek valakit, annál több hízelgő, érdekből tetszelgő, és dörgölőző ember jelenik meg a semmiből, akiktől nem áll távol az aljasság és a váratlan gonoszság sem, ha az érdekük éppen úgy kívánja. Egyre nehezebb barátokra és őszinte kapcsolatokra lelni, amiről Sidi is sokat mesél a könyvben. A munkám során már magam is megfigyeltem párszor ezt a jelenséget. Éppen ezért mindig is értettem, sőt nagyon tiszteltem a zenekar tagjait azért, hogy soha nem csináltak magukból cirkuszi majmot. Minden egyes média szereplésük a zenélésről, és a zenekarról szólt. Mégis azt gondolom, hogy eljött az ideje annak, hogy a Tankcsapda tiszta vizet öntsön a pohárba, különösen az embereket évek óta foglalkoztató kérdések tekintetében, hogy végre mindenki meglássa milyen lelki mozgatórugók, és sokszor érzelmi válságok állnak egy-egy fajsúlyos, lelkileg nagyon nehéz döntés hátterében.

Fotó: Petró Adrienn

Ideje volt egy ilyen, semmihez sem fogható Tankcsapda kordokumentumnak. Az pedig különösen jó ötlet volt, hogy nem egy kívülálló riporterhez, hanem egy pszichológushoz fordultak, Kertész Tímea személyében. A pszichológus hölgy kérdéseinek köszönhetően sokkal érdekesebb, velősebb lett  az egész könyv, és biztos vagyok benne, hogy lelki síkon is meglesz a haszna a zenekar és a rajongók számára egyaránt. Véleményem szerint sokat fog segíteni az embereknek megérteni a Tankcsapda működésének hátterét, Sidi, Lukács és Fejes lelkivilágát, a drasztikusnak tűnő döntések okát, és azt a rögös utat, amit ez a három férfi eddig együtt végigjárt. Ideje volt ennek a “megtisztulásnak”, hiszen sokan, sokféleképpen támadták és támadják ma is a zenekart, annak ellenére, hogy a teljes képet eddig igazából senki nem láthatta. Nem lehet ezért hibáztatni a régi rajongókat sem, mert az emberi természet már csak ilyen: A hiányos információkat az agy, a saját elképzelései szerint kitölti, és hát ahány ember, annyi fals elképzelés lehet. Azt hiszem, hogy a Tankcsapda “A kendőzetlen igazság” megmutatásával most tökéletesen helyére billentette a dolgokat. Kellett ehhez bátorság. Nem is kevés.

Fotó: Petró Adrienn

Indul a körszínpad turné is

A jubileum alkalmából nemcsak a háttérben, a színpadon is mindent megmutat magából a debreceni rock trió. Ősszel ugyanis újra körszínpados koncertekkel örvendeztetik meg magukat és a rajongókat is. A 2017-es Papp László Budapest Sportaréna, valamint a debreceni Főnix Csarnok koncertek óriási sikere után, idén év végén hat nagyváros Arénájába is elviszik a körszínpados Tankcsapda showt. A körszínpad nemcsak elképesztő látványos, és izgalmas, de óriási kihívást is jelent, mind a technikai stáb, mind a zenészek számára. Valamennyi város, más és más technikai felkészültséget igényel és jóval több háttérmunkát, mint egy hagyományos koncert.

A különleges koncert látható lesz Győrben, Veszprémben, Pécsett, Szombathelyen, Szegeden, és persze Debrecenben is. A hat helyszín építése már napokkal korábban elkezdődik majd, hiszen több mint százötven ember összehangolt munkáját igényli. A logisztikai előkészítés, tervezés már egy évvel korábban megkezdődött, de nagyon megéri, hiszen a középre helyezett színpadnak köszönhetően, egészen különleges, testközeli élményt, látványos show-t, és hús-vér rockzenét kapnak majd az élőzene és a Tankcsapda szerelmesei.