Generációk zenélnek együtt a Barba Negra Track-ben!

Lázasan készülnek a budapesti Rocksuli diákjai a jövő heti évzáró koncertre. Nagy mérföldkő ez számukra, hiszen a főváros egyik legnépszerűbb szabadtéri szórakozóhelyén, a Barba Negra Trackben lépnek majd színpadra. A koncert apropóján beszélgettem a fővárosi Rocksuli dob tanárával, Kovács Norberttel.

Mióta létezik a Rocksuli?
A Rocksuli idén harminc éves. 1989-ben alakult meg, Debrecenben, azóta több városban is megvetette a lábát. Budapesten és Cegléden 2012 óta, Marosvásárhelyen pedig 2017 óta működik Rocksuli.

Úgy tudom, hogy biztosítotok fellépési lehetőségeket a diákoknak. Ezt hogy kell elképzelni?
Igen, biztosítunk, a félévzáró és az évzáró koncertek keretein belül. Úgy kell elképzelni, hogy a tanév közepén a tanárok megbeszélnek és kiírnak dalokat az iskolai faliújságra, a diákok pedig beírhatják magukat, ha találnak kedvükre való dalt, amit az órákon megtanulnak a saját tanáraikkal. A tanév utolsó négy hetében pedig a főtárgy órákat zenekari gyakorlat váltja fel, így készülnek fel a koncertre.

Az izgalmi faktoron kívül, miben más koncerten, zenekarral játszani, mint az órákon?
Koncerteken zenekarral, társakkal együtt lépnek fel a diákok, míg az órán kizárólag egyénileg dolgoznak.

Mikor lesz a legközelebbi vizsgakoncert?
Június 17-én, a Barba Negra Trackben.

Hogy készülnek a diákok a koncertre?
A diákok természetesen a tanáraik által választott módszerrel tanulják a dalokat az órákon, majd a zenekari gyakorlaton, szintén az adott tanár által választott metódusban készülnek és tanulnak.

Van utóhatása ezeknek az évzáró koncerteknek a diákok szempontjából? Alakult már zenekar a diákok között?
Természetesen van, ami szinte mindig nagyon pozitív. Igen, sok zenekar alakult a Rocksuli égisze alatt, sőt most is, folyamatosan alakulnak újabb bandák.

Tanárként büszkék vagytok a diákjaitokra?
Ez egyértelmű: nagyon büszkék vagyunk rájuk!

Vannak olyan diákok, akik a Rocksuliban kezdtek el tanulni, és azóta szép sikereket értek el?
Természetesen igen. A legközelebbi és egyben legfontosabb ember a Rocksuli Budapest életében maga az igazgató Vajda Péter “Sóder”, aki Debrecenben kezdett dobolni gyerekként a Rocksuliban, és aki jelenleg a Kowalsky meg a Vega zenekar oszlopos tagja.

Milyen oktatási elvet/szemléletet képvisel a Rocksuli?
A Rocksuli nem egy hagyományos zenei oktatási forma, hanem egy közösségerősítő, szociokulturális tevékenységcsoport. Nemcsak az a célunk, hogy az órákon szólítsuk meg diákjainkat, hanem, hogy tanítási órán kívül is legyenek a Rocksuli közösségi életének részei, hiszen rendszeresen szervezünk társasjáték klubot, tanszaki koncerteket, képzőművészeti kiállításokat, utcazenei fellépéseket, jótékonysági koncerteket és nyári táborokat is.

A fent említetteken kívül milyen közösségi programokon lehet még részt venni a Rocksulival?
Minden olyan rendezvényen szívesen jelenünk meg, ahol kíváncsiak ránk, ahol meg tudjuk mutatni a Rocksuli értékeit, ami gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szól. Legyen ez akár egy családi nap, vagy közösségi házak rendezvényei, piknikek, stb.

Hogyan és milyen szakokra lehet jelentkezni?
Jelentkezni személyesen, telefonon és e-mailben egyaránt lehet. Dob, gitár, ének, basszusgitár,és zongora szakokra várjuk a zenélni vágyó gyerekeket és felnőtteket.

Bárki jelentkezhet, vagy van valami megkötés?
Nincs megkötés, bárki jelentkezhet kortól, előképzettségtől függetlenül.