Újra meghódította Magyarországot a Muse!

A Muse minden alkalommal bebizonyítja, hogy a világ egyik legjobb zenekara. Élő koncertjeik nemcsak igényesek, de rendkívül látványosak, játékuk és színpadi jelenlétük pedig képes akár többezer embert is önkívületi állapotba sodorni egyetlen pillanat alatt. Magyarországon utoljára 2016-ban, a Sziget fesztiválon láthattuk őket, de most újra eljöttek Budapestre. A Papp László Budapest Sportarénában adtak egy egészen különleges, futurisztikus hangulatú, felejthetetlen koncertet.

A Muse mindig is kiemelkedő bandának számított az élő koncertek világában, hiszen rendkívül igényes, mesterien kidolgozott produkciókat láthattunk tőle minden egyes alkalommal, amikor Magyarországra látogattak. Kétség sem fér hozzá, hogy a brit banda egyike azoknak a zenekaroknak, akik az élő show-val valóban életre szóló élményt képesek nyújtani rajongóik számára.

A 2012-es Aréna, és a 2016-os Sziget koncert után, 2019 május 28.-án a Simulation Theory lemezbemutató turnéjukkal érkezett Budapestre a kétszeres Grammy díjas együttes. A koncerten a Muse legújabb, tavaly decemberben megjelent szintén Simulation Theory címet viselő,nyolcadik stúdió albumáról számos új dalt hallhatott a nagyérdemű. Az új lemezen hallható dalok remekül ötvözik az egyre divatosabb cyberpunk egyedi, különleges dallamvilágát, a retrofuturista stílussal. A banda énekese és billentyűse; Matthew Bellami ismét bebizonyította, hogy  a világ egyik legjobb énekese. Elképesztő hangokat képes kiénekelni, és olyan energiák vannak benne, melyek egyetlen pillanat alatt képesek elbűvölni mindenkit, aki őt hallgatja. Talán éppen ezért áll olyan jól a Muse-nak a rockopera műfaja is, amit egyébként a Queen óta, egyetlen banda sem mondhatott el magáról. A rockopera és a cyperpunk izgalmas és különleges ötvözete nagyon jól megjelenik például  az Algorithm című dalukban is, melyet két különböző hangszerelésben is eljátszott a zenekar.

A koncert látványvilágában erősen megjelentek az utópiák, és a futurisztikus elemek. Nekem elsőre Madách Imre: Ember Tragédiája című művének, Falanszter színe jutott eszembe róla, de kétségtelen, hogy néhány klasszikus film fenyegető jövőképét könnyebb volt felfedezni a gigantikus színpadi elemekben. Olyan volt, mintha a Terminátor, a Mátrix és a Tron világa egyszerre elevenedett volna fel, hogy végül a Muse zenéje felett manifesztálódjon az Aréna falai között. A koncert mondanivalójában egyértelműen megjelent a mesterséges intelligencia fenyegetésének üzenete, melynek leglátványosabb példája volt maga Murph, a grandiózus méretű robot csontváz, aki a koncert utolsó negyedében a banda tagjai fölött lebegtette hatalmas kezét, azt sugallva, hogy bármelyik percben kész lecsapni az alatta játszó zenekarra. A banda nem aprózta el a látványvilágot sem: A koncert alatt egymást váltották a táncoló exoskeletonokkal, a világító maszkos gőzvető táncosok, és a robotok is.

Ezek közé a nem mindennapi vizuális elemek közé illesztette be a banda, már jól ismert slágereiket, mint például a Plug in Baby vagy a Supermassive Black Hole. Felcsendült Matthew Bellami egyik legfrisebb, Pray (High Valeryan) című szerzeménye is, melyet a Trónok harca ihletett.

A színpadtechnikát remekül kihasználták, a rejtett csapóajtókból felemelkedő világító maszkos dobosok és a kivetítő elé leereszkedő táncosok, akik a szinkronban mozogtak a kivetítőn megjelenő vizuális effektekkel, felejthetetlen látványt nyújtottak.

A közönség minden szám alatt egészen elképesztő eksztázisban volt. Nem is csoda, hiszen az első másodperctől az utolsóig fantasztikus showt kaptunk a brit bandától. A buli záróakkordjaként a felcsendült a Knights of Cydonia is, amit az egész aréna önkívületi állapotban, együtt énekelt.

Setlist:
1. Algorithm
2. Pressure
3. Psycho
4. Break It to Me
5. Uprising
6. Propaganda
7. Plug In Baby
8. Pray (High Valyrian)
9. The Dark Side
10. Supermassive Black Hole
11. Thought Contagion
12. Interlude
13. Hysteria
14. The 2nd Law: Unsustainable
15. Dig Down
16. Madness
17. Mercy
18. Time Is Running Out
19. Houston Jam
20. Take a Bow
21. Prelude
22. Starlight

Encore:
23. Algorithm
24. Stockholm Syndrome / Assassin / Reapers / The Handler / New Born
25. Knights of Cydonia