Peet Project: “Amerikában éheznek erre a zenére!”

Augusztus 1-3. között rendezik meg idén a 8. Paloznaki Jazzpikniket. Idén a Peet Project készítette a fesztivál himnuszát, így ennek apropóján beszélgettünk a zenekar frontemberével Peettel, aki mesélt az új dalról, az amerikai fellépésekről és a tengerentúli közönségről.

A 8. Paloznaki Jazzpikniknek ti készítettétek az idéi himnuszát, mely az On My Way címet viseli. Mesélj egy kicsit a dalról és a hozzá készült klipről egy kicsit!

Peet: Nekünk kellett idén ezt a feladatot teljesíteni és azért mondom, hogy kellett, mert ez egy hatalmas felelősség.  Egyből az volt bennünk, hogy Fábián Juliék után most oda kell raknunk magunkat rendesen, hogy ez működjön. Végül meglepően gyorsan kicsusszant a dal. Nagyon egyszerűen és nagyszerűen meg tudtuk fogni azt az érzést, ami a Jazzpiknikkel kapcsolatban körbejár minket. Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy ez az érzés teljesen megegyezik a szervezőkkel, ami azt mutatja, hogy mennyire egy hullámhosszon vagyunk velük.

Időközben kész lett egy nagyon jópofa videóklip is. Kicsit vicces vonalat szerettünk volna megfogni és megmutatni a közönségnek a humoros oldalunkat. Úgy hívnak minket Amerikában, hogy „The Bad Boys of Budapest”. Ránk ragasztottak ezt a nevet kint és ezt a címet adtuk legutóbbi lemezünknek is, ami 2017-ben jelent meg. Így kicsit ezt a vonalat szerettük volna megvalósítani a videóklipben és a dalon keresztül. Remélem a közönségnek is tetszik!

Visszatérő fellépői vagytok a Jazzpikniknek és említetted, hogy 2014-ben léptetek fel a fesztiválon először. Milyen emléked van az első koncertről?

Peet: Azonnal láttam mennyire színvonalas rendezvény. Azonban Jazzpiknik szó hallatán először nem tudtam, hogy mire számítsak, de a pikniket profi, nagyméretű rendezvény színvonalra emelték a szervezők. Szerencsére a profi, nagy rendezvény és a piknik oldala is megmaradt, ami egyébként egy zseniális kombináció.

Már 2014-ben is hatalmas lehetőség volt az itthoni piacon megmutatkozni ezen a rendezvényen.  2013-ban kezdtünk el Amerikában játszani a jazzfesztiválokon, de akkor még csak bontogattuk a szárnyainkat. Azóta sok minden történt: többször felkerültünk a Billboard listára és 2017-ben visszatértünk a Jazzpiknikre és láttuk az őrületes fejlődést a rendezvény látogatottságban, méretében és infrastruktúrájában is. Nagyon izgulunk az idei miatt, mert ha ilyen rohamosan fejlődik a fesztivál, akkor nem is tudom mire számítsunk.

Többször voltatok már Amerikában a zenekarral. Mesélj egy kicsit a kinti fellépésekről!

Peet: Nagyon érdekes, mert amikor 2013-ban először kimentünk egyből egy tízezer fős jazzfesztiválon játszottunk a fő fellépő előtt. Hatalmas differencia volt az itthoni karrierépítgetés és a kinti dolgok között. Tudtuk, hogy ez egy amerikai zene, illetve a smooth jazz hazája Kalifornia, de így a saját bőrünkön éreztük meg, hogy mekkora közönsége van a műfajnak. Fantasztikus volt! Azóta sokfajta jazzfesztiválon, rendezvényen játszottunk kint és azt látom, hogy ez az életérzés nagyon sok embert mozgat. Itt a jazz, a bor, a prémium ételek, a minőségi zene, a kikapcsolódásra gondolok, amit egyébként a Jazzpiknik is képvisel idehaza. De ennek elképesztően nagy közönsége van Amerikában. A nagy sikerek és közönség mindig inspirált minket arra, hogy ezt az energiát hazahozzuk és itthon a közönségnek tovább tudjuk adni és meghonosítjuk ezt az érzést. Azt látom, hogy egyre jobban nyitott a közönség erre a fajta életstílusra és a kulturált szórakozásra.

Könnyebb Amerikában érvényesülni ebben a műfajban mint itthon?

Peet: Sokkal könnyebb érvényesülni Amerikában pontosan azért, mert hatalmas közönség van és nem kell akkora energiákat fektetni abba, hogy az ember megtalálja a hallgató tábort, hiszen éheznek erre a zenére.  Viszont sose akartunk itt hagyni mindent. Mi úgy tekintünk Magyarországra, hogy ez az anyahajónk és szeretnénk mindig itt landolni és innen elszállni turnéra. Missziónknak érezzük azt, hogy Magyarországra is elhozzuk ezt az érzést, amit kint a szervezők vagy akár a közönség is követ az ilyenfajta szórakozás nyomán.

Egy napon léptek fel a The Jacksons zenekarral. Kinéztetek más programot is a Jazzpikniken?

Peet: Eléggé tele van az a hétvége koncertekkel a naptárunkban, de szeretnénk minél több időt ott tölteni a rendezvényen. Eleve az koncepción, hogy szeretünk beleszippantani abba a rendezvénybe, abba a miliőbe, ahol fellépünk. Kíváncsiak vagyunk rá és a munkánk része is, hogy ezt az atmoszférát. Nem is beszélve arról, hogy a The Jacksons-t, ha bárhol lehetőségem lenne megnézni, akkor mindenképpen maradnék. Sőt többi nap programjai is nagyon csábítóak.