Ez lesz az utolsó séta a dinoszauruszokkal az Arénában

Életnagyságú dinoszauruszok jönnek és mennek az Aréna küzdőterén, miközben egy tudós, Varga Gábor hangján vezet minket végig a földtörténeti korszakokon a Pangeától egészen a dinoszauruszok kihalásáig. Találkozhatnak a nézők többek között allosaurusokkal, stegosaurusokkal, brachiosaurusokkal, torosaurusokkal és persze a legismertebb és legveszélyesebb ragadózókkal, a velociraptorokkal, és a valaha volt legrettegettebb ősállattal a Tyrannosaurus rex-el is.

Idén utoljára lehet izgalmas sétára indulni a dinoszauruszokkal és körbebarangolni az őskort, miután a BBC világhírű produkciója végleg befejezni különleges dínó showját. A Séta a dinoszauruszokkal – az igazi élmény cimű műsor hazánkba éppen húsvét idejére tér vissza a Papp László Sportarénába.

A világ 250 országában, összesen több mint 9 millió ember látta már a BBC Séta a dinoszauruszokkal – az igazi élmény című előadást. A 20 millió dolláros produkció felfrissítve, a legújabb technológiát is felhasználva maradt a világ legnagyobb és legjobb dinoszaurusz showja. Persze nemcsak a technológiában alkalmazták a frissítéseket. A régészeti feltárások során tett, friss, tudományos felfedezéseket is beépítettek a műsorba. Így történhetett, hogy a velociraptorok is tollat növesztettek, hogy az előadás minden szempontból a lehető leghitelesebb legyen. Ez a felújított produkció látványosan és érdekesen mutatja be a dinoszauruszok fejlődésének változásait, amelyek valóban a legújabb tudományos kutatásokra épülnek.

Ahogy a Séta a dinoszauruszokkal – az igazi élmény előadást turnéztató Global Creatures igazgatója, Carmen Pavlovic mondta korábban: “Nagyon örülök, hogy a Séta a dinoszauruszokkal ismét nemzetközi turnéra indul. Egy új generáció áll készen arra, hogy láthassa ezeket az életnagyságú teremtményeket ebben az elképesztő és inspiráló előadásban, amelynek még mindig nincs párja sem méretben, sem minőségben. Számos teremtményünk ‘fejlődött’ az előző turné óta, már megjelenítve különböző tollakat, eltérő taréjokat és farkakat, amelyeket a legújabb kutatások fedeztek fel a hatalmas teremtmények fizikai természetéről. Ezt a showt mindenkinek érdemes megnéznie, életkortól függetlenül.”

Az 1 óra 40 perces műsor a dinoszauruszok evolúcióját mutatja be, szinte filmszerű realizmussal. A Séta a dinoszauruszokkal – az igazi élmény megmutatja a dinoszauruszok közötti kölcsönhatásokat, hogyan alakultak a húsevő dinoszauruszok két lábon járó lényekké, és hogyan védekeztek a növényevők a sokkal gyorsabb ragadozók ellen.

A dinoszauruszok 200 millió éves regnálásából 9 fajt mutatnak be az előadás során. Életnagyságban megcsodálható a Tyrannosaurus Rex, az ősi vidék réme, valamint a Plateosaurus és a Liliensternus is a triász korból, a Stegosaurus és az Allosaurus a jura korból, továbbá a Torosaurus és a Utahraptor a kréta korból. A legnagyobb dinoszaurusz, a Brachiosaurus 11 méter magas, és 17 méter hosszú az orrától, egészen a farkáig. Ez az ősállat 50 ember egy évig tartó munkájának eredményeként épülhetett meg. A dinoszauruszok kivitelézésén többek között mérnökök, szerelők, bőrdíszművesek, művészek, festők és robot szakértők is rengeteget dolgoztak.

A kontinensek feldarabolódását a triász kor követte, melynek száraz sivatagát a jura kor zöld prérijei váltották fel. Óceánok formálódtak, vulkánok törtek ki, egy erdő lángra lobbant – majd egy hatalmas üstökös csapódott a földbe, amely valószínűleg a dinoszauruszok kipusztulását is okozta.

A show egyébként Ausztráliából származik, ahol több évnyi tervezés és munkálatok után a Séta a dinoszauruszokkal – az igazi élmény 2007 januárjában kelt életre. Az előadást Gerry Ryan, Malcolm Cooke és Jill Bryant hozta létre Ausztráliában, és a Global Creatures utaztatja szerte a világban, melynek köszönhetően világkörüli turnéra indulhatott a produkció, és sikerült is az egész világot meghódítania. Rekord nézőszámot döntött minden országban. Az előadás 2010-ben Budapesten is látható volt, akkor hat teltházas előadást hozott a show, a Papp László Budapest Sportarénában.

TOVÁBBI ELŐADÁSOK:
Április 20., szombat 11 óra
Április 20., szombat 15 óra
Április 21., vasárnap 15 óra

Fotók: Suri Andi