Ilyen volt az idei DEX – a Dalszerző Expo tapasztalatai

Az idei Dalszerző Expora 2019. február 18-19-én került sor a Budapest Music Centerben. A két napos szakmai programon számos kitelepülő mellett a Hangfoglaló Program is képviseltette magát – tartalmas beszélgetéseket és gyakran ismétlődő kérdéseket kaptunk standunkon, most szummázzuk a hallottakat.

Az első, nagy sikerű, telt házas Dalszerző Expo után még gazdagabb programmal, két napon át várta a szerzőket az Artisjus szakmai rendezvénye. Az Európában egyedülálló DEX nyit a régió országai felé, és kezdő és sikeres dalszerzők számára is gyakorlati tudást, tapasztalatokat és kapcsolatépítési lehetőségeket kínál. Szakmai előadások, workshopok, nyitott stúdió és a dalszerzés folyamatát bemutató újfajta programok is részei voltak február 18-án és 19-én, a Budapest Music Centerben.

„Közismert, hogy az iskolarendszerű képzésben a komolyzene mennyivel jobb helyzetben van, mint a könnyűzene. Ezen belül pedig különösen elhanyagolt »gyerek« a dalszerzés – sokkal könnyebb az előadói képességeket fejlesztő képzéseket találni. A DEX-szel ezt az űrt szeretnénk legalább részben betölteni” – mondta Tóth Péter Benjamin, az Artisjus üzleti transzformációs igazgatója.

A 2019-ben már két napos rendezvény több mint 40 különböző programmal várta a látogatókat. Beszélgetéseket szerveztek többek között Dés Lászlóval és Molnár Ferenc Caramellel; a résztvevők különböző workshopokon próbálhatták ki magukat, és a tavalyi év nagy sikerű Nyitott stúdiója is megismétlődött. Utóbbi programelem izgalma, hogy az érdeklődők két napon át figyelhették, hogyan épül fel egy dal az első ötlettől a kész masterig. Iamyank idén Jónás Verával és a cseh Thom Artway énekes-dalszerzővel dolgozott. Az Így épül a dal egy új program volt az idei évben, amely során négy különböző műfaj előadói mutatták be a dalszerzés folyamatát.

A szervezők külön figyelmet fordítanak az országhatárokon átívelő lehetőségek kiterjesztésére. A közép-európai együttműködések eredményeképpen Csehországból, Szlovákiából, Ausztriából és Horvátországból is érkezett előadó a DEX-re.

A Dalszerző Expo teljes ideje alatt jelen volt a Hangfoglaló Program stábja. Standunknál a résztvevők minden felmerülő kérdésére válaszokat kínáltunk személyesen, kiadványainkon és egyéni tanácsadásokon keresztül.  A kérdésekről kirajzolódott, hogy a dalszerzők számára is elsősorban az indulás okoz nehézséget: sokan próbálják még mindig arra a profán kérdésre megtalálni a választ, hogy hogyan érdemes nekiindulni a könnyűzenei előadói karriernek.

A Hangfoglaló Program pályázatai és szakmai rendezvényei épp ezt az életpályát támogatják az első lépésektől. Az induló előadóknak, kezdő managereknek és promótereknek illetve a nemzetközi karrierrel kacérkodóknak is hasznos és gyakorlatias segítséget kínálhat a Program és Alprogramjai, amelyekkel kapcsolatban szívesen adunk bővebb tájékoztatást honlapunkon, social media felületeinken és személyesen rendezvényeink alkalmával.