Petruska válasza a plágiumra

Sajnáljuk, hogy “A Dal” ma nem a döntőbe jutottak öröméről és sikeréléményétől volt hangos a sajtóban. Petruska plágium miatti kizárása megosztotta a közvéleményt, nyilván sokan a televíziót okolták, hogy ilyen baki csúszott be pont az utolsó összecsapás előtt, miért nem derült ez ki hamarabb, miért ilyen a műsor színvonala, stb., stb. Kétségtelen tény, hogy az ominózus két dal között valóban van hasonlóság.

Fekete Gyulának, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesének és nemzetközi tekintélyű szakértőjének vasárnap érkezett szakmai állásfoglalása Petruska dalával kapcsolatban az MTVA-hoz: A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmónia struktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz. A Vampire Weekend dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska dalban, amitől az egész Help Me Out of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval. Tudva, hogy sok sláger ugyanabból a limitált eszköztárból építkezik, sok szám hasonlít egymásra, mégis, esetünkben a Petruska dal fent említett paraméterei túl nagy számban megegyeznek a Vampire Weekend dallal, ezért a Help Me Out of Here c. dal plágiumnak minősíthető.”

A tények, azaz a kizárás, az észrevétel és a szakértői vélemény ellenére, azért semmiképpen sem érdemes és szabad pálcát törni Petruska András fölött. Mi sem tesszük. Az érdemei vitathatatalnok, éppen ezért gondoljuk azt jóhiszeműen, hogy nem volt benne a szándékosság, az, hogy ő ennyire egyszerű eszközökkel próbált volna egy népszerű televíziós műsorba bekerülni, miközben abban bízik, hogy úgysem derül ki a hasonlóság. Továbbmegyek, elég nagy butaság lett volna azt hinni, hogy a mai gyors internet adta lehetőségek és információáramlás közben, egy ilyen nem derül ki viszonylag záros határidőn belül. Ha valaki felelősen gondolkodik a karrierjét illetően, az nem vét ilyen hibát, nem kockáztat, hogy őt aktív alkotó művészként jól meghurcoljanak emiatt.

Sajnos Petruska nagyon nehéz helyzetbe került és nehéz lesz újra kivívni a bizalmat. Sok estben ez egy karrier végét is jelenthetné, éppen ezért bátorítjuk, hogy ne adja fel és álljon ki az igazáért, úgy mint ahogy ezt megtette közösségi oldalán az alábbi sorokkal:

KÖZLEMÉNY

Szombat este egy kedves barátom meglepetés születésnapi bulijának emelkedett pillanatába csapott villámként az MTVA híre. Döbbent telefonváltások következtek a többi versenyzővel, a tv műsor záró perceiben egy döntőnyi muzsikusra sikerült ráijeszteni. Miért most került ez elő? Nem vizsgálnak át alaposan mindent már a beválogatások alkalmával jó füllel és szoftverrel? – tettük fel egymás között a kérdéseket.

Aztán jött a hétfő reggel. A műsorpróbán már zenélésre készen, bedrótozva álltunk a színpadon, amikor a stáb félrehívott, hogy szeretnének velem beszélni. Megosztották velem az előző nap befutott szakértői véleményt, ami szinte sokkolt. Mivel a dalom a popzenében használt 3 legalapvetőbb dúr hármashangzatra épül, és a blues zenékre is jellemző shuffle ritmusban van, ha valaki minden áron találni akar valamit, könnyen fog. Ez azonban nem jelent automatikusan plágiumot. A szakértői véleményt elolvastam, a műsorkészítők döntését tisztelettel tudomásul vettem. Mindezzel együtt vitatkozom az ítélettel. Nem kívánom visszaküzdeni magam A Dal 2019 mezőnyébe, azonban nem hagy nyugodni, hogy dalszerzőként egy ilyen méltatlan helyzetbe kerültem.

Ha forrásokat keresünk, a Help Me Out of Here-t Zimbabwe és Malawi tradicionális tánczenéinek hangulata inspirálta, és nem árulok el nagy titkot, hogy távolról sem én vagyok az egyetlen, aki innen merít. Az, hogy hasonló forrásból esetlegesen hasonló érzetű nyugati popdal születik, nem precedens nélküli, és olykor tudat alatt is létrejöhet egy szerencsétlen együttállás, bár le kell szögeznem, a szakértői véleménnyel a hangulati hasonlóság elismerése mellett továbbra sem értek egyet.

Jelenleg le vagyok sokkolva, szomorú vagyok, és korántsem a műsorban való szereplésem elvesztése miatt. Átgondoltan igyekszem építeni a szakmai életem, folyamatosan arra törekszem, hogy a dalaim mondjanak valamit, össze tudjunk általuk kapcsolódni, és nem mellesleg folyamatosan olyan zenei kifejezőeszközökkel kísérletezem, amivel talán színfolt lehetek az ország popkulturális palettáján. Nincs könnyű dolgom magammal, amikor hosszan ülök egy-egy dallam, vagy szöveg fölött, de mindig azt igazolja vissza élet – gondoljunk csak a Dalos zsűri szép szavaira is -, hogy megéri ez a befektetés. Egy kicsit az ebbe vetett erőm tört meg, remélem, csak időlegesen.

Nos, ha nem Dal, akkor új lemez, új koncertek várnak, ebből igyekszem töltekezni (és most átnéztem minden számomat, hogy ne érje szó a ház elejét).

Köszönöm, ha mellettem álltok ebben
Andris