A hazai zenei export legfontosabb névsora – elkészült a friss HOTS shortlist

Évente két alkalommal nyílik lehetősége a hazai könnyűzenei piacon tevékenykedő szereplőknek, zeneipari szakembereknek a magyar zenekarok súlyozására export-képességük alapján. A HOTS shortlistje az a rangsor, ami egyfajta pillanatfelvételt mutat az aktuális erőviszonyokról és arról, hogy a szakma maga melyik produkciót tartja leginkább potensnek nemzetközi viszonylatban. A lista azért is bír nagy jelentősséggel, mert a zenei exportiroda ajánlattevő funkciója ezekre az előadókra alapozva teljesedik ki: a legtöbb nemzetközi partner és showcase (a következő félévben aktuálisan többek között a Tallin Music Week, Musikmesse Frankfurt, The Great Escape Brighton, Primavera Sound Barcelona) is innen választja ki a fellépőket. Mutatjuk a listát!

Elkészült a HOTS (Hungarian Oncoming Tunes) friss shortlistje, amiben tükröződik a hazai zeneipari szakemberek és előadók véleménye  arról, hogy az aktuális nemzetközi piac számára mely magyar produkciók lehetnek érdekesek és vonzók. A lenti shortlist megmutatja azt is, hogy adott előadók eddig milyen helyet foglaltak el az előző időszakokban, és kik azok javítottak illetve kik azok, akik valamelyest rontottak korábbi pozíciójukon.

A jelölésre való felkérést ebben a turnusban a legutóbbi 294 verifikált címhez képest most 309 címzett kapta meg, és a válaszadói aktivitás is növekedett: a címzettek 41%-a rangsorolta válaszával a magyar könnyűzenei színtér előadóit. Az első helyen végzett Dope Calypso a kiosztott pontok 4,95%-ával került a lista élére, míg a Blahalouisiana 1,97%-kal került fel idén a 15 fős listára. A Dope Calypso a tavalyi évben olyan nemzetközi fesztiválokon lépett fel, mint a barcelonai Primavera Sound vagy a Reeperbahn FestivalHamburgban.

Bár a HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses – hogy minden zenekar egyenlő esélyekkel indulhasson a programszervezők figyelméért –, alkalmanként nincs mód a nyilvános ajánlásra, és ebben a helyzetben csak a listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok, amiből így kiválasztják, hogy a helyi piac és programkínálat fényében, mely magyar produkciónak lehet a legnagyobb lehetősége az áttörésre. A shortlist kitöltésére szóló felkérést jelenleg több mint háromszáz feliratkozott szakmabeli kapja meg, de az info@hotsmusic.hu címen egész évben lehet jelentkezni, ha valaki a soron következő felmérésnél szeretne hozzátenni a végeredményhez. A lista a Grand Prix módszerrel kerül kiszámításra: minél magasabb helyre ír valaki egy zenekart, az annál több pontot kap (az 1. helyért 15, a 15. helyért 1 pont jár). Ez nemcsak a piaci szereplők bevonása miatt fontos, hanem azért is, hogy félévről-félévre mérhető legyen a Kollégium számára, hogyan változik egy-egy hazai produkció itthoni támogatottsága.

A HOTS teljes listájára ebben a félévben a következő zenekarok kerültek fel,
A következő shortlist szavazás májusban lesz esedékes.

1. Dope Calypso (előző helyezés: 3.) ▲
2. Fran Palermo (előző helyezés: 4.) ▲
3. Mörk (előző helyezés: 5.) ▲
4. Middlemist Red (előző helyezés: 2.) ▼
5. Bohemian Betyars (előző helyezés: 6.) ▲
6. Apey & the Pea (előző helyezés: 1.) ▼
7. Ivan & the Parazol (előző helyezés: 7.) –
8. Platon Karataev (előző helyezés: 24.) ▲
9. The Qualitons (előző helyezés: 8.) ▲
10. Antonia Vai (előző helyezés: 14.) ▲
11. Deep Glaze (előző helyezés: 12.) ▲
12. Freakin’ Disco (előző helyezés: 22.) ▲
13. Jónás Vera Experiment (előző helyezés: 9.) ▼
14. Belau (előző helyezés: 16.) ▲
15. Blahalouisiana (előző helyezés: 19.) ▲

A soron következő nemzetközi jelenlétre az Eurosonic Noorderslag Festival Groeningen-en  január 16-19 között kerül sor, ahol a magyar könnyűzenét olyan előadók képviselik majd, mint az Apey & the Pea, a Babé SilaAntonia Vai és Áron Andris szólóprodukciója az Apey.